logo-image

Как да се предпазим от цистит в сезона на басейните?

Лятото е сезон, когато освен на активен отдих, хората са подложени и на повече инфекции на уринарния тракт. Предпоставка за това са високите температури, обилното изпотяване и преохлаждане на загрялото тяло, контакти с множество микроорганизми в изкуствените и естествени водни басейни, къпане в студена вода. Всичко това поставя редица предизвикателства пред имунитета ни.

Към инфекции на уринарния тракт са по-податливи жените /заради анатомичните особености на пикочния канал – къса и широка уретра/, в това число бременните жени и жените в менопауза; диабетиците; мъжете над 50-годишна възраст поради риск от  уголемена простата;  пациентите с камъни в бъбреците; всички съвременни хора подложени на стрес и преумора, с отслабен имунитет.

Циститът и другите пикочни възпаления са много разпространени през преходните сезони и през лятото, особено сред жените, които боледуват до 3 пъти по-често от мъжете. Смята се, че всяка пета жена е боледувала или ще боледува поне веднъж в живота си от цистит.

Най-честият причинител на цистита са бактерии от гастро-интестиналния тракт. Около 70-95% от случаите това е бактерията Escherichia Coli. Инфекцията протича с неприятни симптоми, водещи до сериозен дискомфорт: често и болезнено уриниране на малки порции, придружено от парене, болка и тежест в долната част на корема, наличие на бактерии, често и кръв, в урината.

Първа помощ при поява на тези признаци е Допелхерц® актив Урибаланс -  пълноценна комбинация от естествени съставки, които допринасят за:

  • нормална функция и естествената резистентност на уринарния тракт
  • нормална функция на пикочния мехур и простата
  • укрепване на имунната система
  • оптимална антиоксидантна клетъчна защита


С уникален за българския фармацевтичен пазар състав, Допелхерц® актив Урибаланс съдържа: сок от червена боровинка /концентрат/ - 600 мг, екстракт от тиквено семе – 400 мг, Витамин С – 80 мг и Селен – 30 мкг.

Концентрираният екстракт от червена боровинка /Vaccinium macrocarpon/ е богат източник на биофлавоноиди, естествени фенолни съединения, органични киселини и проантоцианидини, които действат в синхрон за повишаване на естествената резистентност на пикочоотделителната система, като намаляватприкрепянето на бактериите по стените на пикочния мехур и уретрата, спомагат за намаляване честотата и продължителността на пикочните инфекции.

Екстрактът от тиквени семки, който не се съдържа в други подобни препарати, е богат източник на фитостероли, цинк, желязо, калий и фосфор, на витамини А, В12, В6, С, Е и К, както и на полиненаситени мастни киселини. Той съдържа също аминокиселината аргинин, участваща в образуването на урината и изхвърлянето на токсичния амоняк от организма,  което е изключително важно за нормалната функция на пикочния мехур. Редица клинични проучвания показват, че  ценният екстракт от тиквени семки има благоприятен ефект при доброкачествената, простатна хиперплазия, както и по отношение на намаляване риска от образуване на камъни в пикочния мехур.

Добавените Селен и витамин С укрепват имунната система и осигуряват антиоксидантна клетъчна защита.

Допелхерц® актив Урибаланс е безопасна и отлично поносима грижа от природата за здрав уринарен тракт, подходящ за мъже и за жени, в това число и бременни. Може да се приема при първи симптоми на неразположение, като допълнително средство при назначена от лекар антибиотична терапия, както и за профилактика при пациенти с повишен риск от уроинфекции.