logo-image

Колаген – грижа за ставите и кожата от ново поколение

Допелхерц Систем Колаген за здрави стави и красива кожа

Колагенът е основният структурен протеин в човешкия организъм. Той е важна част от ставите, сухожилията, мускулите, хрущялната тъкан, зъбите и костите, кръвоносните съдове, съединителната тъкан и кожата. Така колагенът участва във функционирането на почти всички системи, тъкани и органи, което обуславя неговата незаменима роля.

 

Колагенът в организма се възпроизвежда постоянно, но с напредване на възрастта този процес се забавя и възпрепятства: при 40-годишна възраст синтезата му спада с 25%, а около 60-годишна възраст – средно с около 50%. Намаляването на функцията му на белтък, който слепва клетъчните елементи /от kola – лепило и genno – раждам/, засяга в най-голяма степен ставите и кожата.

 

Върху кожата се появяват първите следи на стареене – отпускане, тънки линии и бръчки, липса на еластичност.

 

Ставите губят от своята подвижност – започват проблеми като скованост и болка при изкачване и слизане по стълби, а по-късно и в покой; повишава се чувствителноста към промени във времето и влажността на въздуха. Ставните хрущяли губят от своята плътност, изтъняват, набраздяват се и се „износват”. Повишеното триене на вътреставните повърхности предизвиква възпаления. Заболяването е известно като остеоартроза и ако не се вземат мерки навреме, то засяга главните опорни стави, които понасят най-тежки натоварвания – тазобедрени, коленни, глезенни, раменни и тези на гръбначния стълб.

 

Ежедневният прием на храна не може да осигури адекватен прием на колаген, тъй като колагеновата молекула се отличава с големи размери, което възпрепятства усвояването й от организма по естествен начин. Именно това обособява нуждата от допълнителен прием на хидролизиран колаген. Процесът на хидролизация разделя колагеновата молекула на малки фрагменти т.нар. колагенови пептиди, който улесняват усвояването на колаген при прием, както и съдействат и подпомагат самостоятелното му производство в организма.

 

Колагенът е отговорен за структурната защита на клетките, тъканите и органите и допринася за:

  • Здравината, подвижността и еластичността на ставите
  • Нормалното състояние на костите
  • Поддържането на кожата здрава и еластична
  • Нормалната функция на кръвоносните съдове и мускулите
  • Нормалното образуване на колаген в организма – обогатяването на храната с усвоим колаген дава тласък и на собствената продукция на организма
  • Забавяне процесите на стареене

 

Комбинирането на хидролизирания колаген с витамините С и Д, и микроелементите Селен и Мед допълнително подпомага функциите му, както и намалява отлагането на свободни радикали.

 

Витамин С допринася за самостоятелната синтеза на колаген и нормалната функция на ставния хрущял, а също така осигурява антиоксидантна защита.

 

Витамин D е изключително важен за здравината на костите и участва в поддържането на нормалната функция на мускулите.

 

Микроелементът Мед благоприятства за поддържането на нормалното състояние на съединителната тъкан, отговорна за здравината и еластичността на ставите и кожата.

 

В нашето съвремие са известни няколко източника на колаген – рибен, говежди и пилешки. Най-сходен по състав до човешкия колаген е говеждият, тъй като бозайниците са с доминиращи сходства в белтъчния си състав пред птиците и рибите.

 

Значително предимство е приемът на хидролизиран колаген в индивидуални дози, гарантиращи точното количество приети съставки в дневната доза и осигуряващи правилно съхранение на течната форма /не се изисква специално съхранение в хладилник след отваряне, защото се изпива цялото съдържание на флакона/. Индивидуалните дози са лесно преносими и при кратки или по-дълги пътувания позволяват да вземете толкова флакони, колкото дни е престоят ви. Готови за употреба, с приятен плодов вкус, флаконите с течен колаген са стилна част от съвременния начин на живот.

 

За да отговорим на повишените нужди на днешния ден от енергия, жизненост, подвижност и красота, независимо от възрастта, са ни необходими здрави стави и красива кожа. Навременната профилактика и грижа са от първостепенно значение и необходимо решение!