logo-image

Маслото от крил - Дар от Антарктика в подкрепа на сърцето

Стресът и нервното напрежение, нерационалното хранене, и сведената до минимум двигателна активност като задължителни елементи на съвременния начин на живот са в основата на повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, явяващи се причина № 1 за смъртност сред населението. В тази връзка грижата за сърцето е от първостепенно значение, а нейната роля е особено решаваща при наднормено тегло, тютюнопушене, наследствена обремененост към високо кръвно налягане и повишени нива на холестерола, независимо от възрастта. 
 
Верен съюзник в търсенето на решения за намаляването на сърдечно-съдовия риск  и като цяло генератор на идеи в подкрепа на здравето, e заобикалящата ни природа. За съжаление, всички ние сме свидетели на  многото и негативни промени в нея, предизвикани от човешката дейност. Факт е, обаче, че независимо от наблюдаваните изменения  в природните  условия, на планетата ни продължава да има кътчета, незасегнати от индустриализацията, които са в състояние да осигурят неоценима грижа за здравето. Eдно от тези кътчета са ледените води на Южния океан, обитател на които е антарктическият крил. Маслото от този малък скаридоподобен организъм е сред най-чистите и богати на Омега-3 полинанеситени мастни киселини източници, и в качеството си на такъв то има важно значение в подкрепа на сърдечната дейност, благоприятства още и нормалната функция на мозъка, и зрението
 
Омега-3 мастните киселини са незаменими за организма съединения- човешкото тяло има непрекъсната потребност от тях, в същото време не е в състояние да ги синтезира само и трябва да ги приема посредством храната. Сред тези киселини най-важни са докозахексаеновата (DHA) и ейкозапентаеновата (ЕРА). Редица проучвания индикират за техния благоприетен ефект по отношение баланса на триглицеридите и холестерола в организма, нарушението в който баланс води да повишаване риска от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение Омега-3 мастните киселини, на които е богат антарктичесткият крил, оказват положително въздействие и при възпалителни процеси в организма, включително  ставно-артритни заболявания. Но положителните страни на маслото от малкия скаридоподобен обитател на Южния океан не се изчерпват до тук - крилът е източник и на мощния антиоксидант астаксантин, активен в това да предотвратява увреждането на клетъчните структури от свободни радикали. Астаксантинът възпрепятства и окислението на Омега-3 мастните киселини. 
 
Важно значение за това маслото от крил да запази ценните за здравето ни качества има начинът на неговото добиване. Най-съвременният способ за осъществяването му е “Eco-Harvesting” технологията - тя, от една страна, чрез строгия контрол на популацията на организмите, е щадяща за екосистемата, а от друга, посредством преработката на улова незабавно на кораба, гарантира чистотата и високата биологична стойност на маслото.
 
Научно е потвърдено, че за да може DHA и ЕPA в маслото от крил да изпълняват по-ефективно биологичните си функции, те трябва да са комбинирани с минерала калций, витамин D и витамин В1. Калцият има пряко отношение към кръвосъсирването, участва в процеса на провеждане на нервни импулси и благоприятства нормалната функция на мускулите. В същото време витамин D3 е важен за усвояването на калция, допринася за оптималното състояние на мускулите и костите, а също така, съгласно най-новите проучвания, подпомага дейността на имунната система. В комбинация с Омега-3 полиненаситените мастни киселини витамин В1 съдейства за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система. Обогатено на съответните витамини и минералът калций, маслото от крил е едно оптимално  допълнение към здравословното хранене, способно да осигури незаменима грижа за сърцето чрез адекватна профилактика на сърдечно-съдовия риск.

Допелхерц Систем Крил - за здравето на сърцето, мозъка и очите