Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Всичко, което трябва да знаете за пробиотиците за деца

Защо пробиотик за деца Допелхерц®

Независимо дали избираме подходящ пробиотичен продукт за дете или за възрастен, добре е следните фактори да влязат в съображение:

  • Състав – разбира се, важно е какво точно приемаме. Полезните видове бактерии, прилагани като пробиотици, могат да се разделят, най-общо, на лактобацили и бифидобактерии – първите населяват предимно тънкото черво, а вторите – дебелото. Ако продуктът съдържа и от двата основни типа бактерии, както това е при Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца, можем да очакваме по-комплексно въздействие върху чревния тракт. Конкретно в тази комбинация присъстват и витамини от група В, които са от особено значение за подрастващия организъм, тъй като участват в процесите на клетъчно делене и диференциация.
  • Тиндализация – това е процес, при които бактериалните клетки се умъртвяват, обикновено, чрез нагряване, като обаче се запазват произведените от тях ценни вещества. Всеки, който се притеснява от прекалено вмешателство в още оформящата се чревна микрофлора у децата, би следвало да е спокоен с този подход на влагане на бактериални култури в пробиотичен продукт, защото така се елиминира рискът от прекомерно разрастване на даден бактериален щам и, евентуално, достигане на някакъв дисбаланс с множеството други полезни бактерии в червата. Произвежданите от тези микроорганизми вещества имат редица протективни свойства, участват в защитата срещу патогени, а така също и в усвояването на някои хранителни вещества.
  • Фармацевтична форма – този фактор е от особено значение, когато избираме продукт за дете. Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца са с приятен ягодов вкус и децата ги обичат. Все пак, дори да съдържа чудесен състав, ако не можете да накарате детето да го приема, или пък, ако го приема  с голямо нежелание, този продукт няма да може да изпълни функцията си или поне не в оптимална степен.
  • Кауза – от всяка продадена опаковка Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца се отделя сума, която се дарява на фондация „За нашите Деца“ в подкрепа на каузата им за превенция на изоставяне на бебета и малки деца. Това е пореден пример за социалната ангажираност, която фирмата развива от години. Ако цитираме Хенри Фонд : Бизнес, който не прави друго, освен пари, е беден.“

Видове пробиотици за деца

Както при продуктите за възрастни, така и тук съществува разнообразие на пазара. Можем да разделим пробиотичните продукти на такива, които съдържат само един щам и други, които са комбинирани. По-голямата част съдържат по няколко щама. Отделно, към полезните бактерии може да са добавени и витамини, често те са от В-групата. Различни са и формите, които се предлагат – капсули, дъвчащи таблетки, желирани мечета, шоколадчета, капки, а най-често са под формата на прах в сашета, които се разтварят в течност. При избора на пробиотици за деца има няколко важни съображения, ако изпитвате затруднения, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Пробиотик за деца на капки или на таблетки/хапчета

Макар на пръв поглед темата за фармацевтичната форма да изглежда по-маловажна, има поне 2 причини, поради които, при пробиотиците за деца, на този фактор трябва да се обърне внимание. От една страна, трябва детето да харесва продукта, неговия вкус, а и да може да го приема лесно. Големи таблети или капсули не биха били подходящи, както и продукти, които са неприятни за пиене. Макар да съзнават, че е полезно за тях, децата не са като възрастните и рядко могат да си наложат да приемат нещо, което им е неприятно, а и ние не бихме искали да им създаваме негативни асоциации. При пробиотиците има и друг важен фактор, когато говорим за фармацевтична форма, а именно – устойчивостта на вложените в производството бактерии. Например, ако имаме течен продукт (сироп или капки), бактериите са в активна форма и са много чувствителни към условията на средата. Рискът това, което достига до крайния потребител, да не е било съхранявано или транспортирано според препоръките на производителя, е доста голям и тогава съдържанието на опаковката просто не отговаря на това, което е изписано. Капсулните и таблетни форми са по-трудни за преглъщане, особено от малки деца. За предпочитане е, ако продуктът съдържа живи бактерии, те да бъдат в лиофилизирана форма (замразени с извличане на водата в тях) и при прием или непоредствено преди това да се активират. Друг вариант е приложение на тиндализирани бактерии, при които съхранението е далеч по-лесно.

 

Какви са ползите от приема на пробиотик за деца

Пробиотиците са специализирани продукти, които съдържат полезни за организма бактерии или техни продукти. Подобни бактерии съществуват нормално в чревния тракт на човека и изпълняват редица функции. Те противодействат на болестотворни микроорганизми – бактерии и гъби, като не им позволяват да се размножават, а понякога са способни и директно да ги убиват. Участват и в усвояването на редица ценни хранителни вещества, а и в производството на някои микронутриенти, напр. някои витамини.

Приемът на пробиотик може да възстанови естествената микрофлора, ако е била увредена от някакъв фактор. Често пъти подобно увреждане (дисбактериоза) може да протече със симптоми, като диария или запек. Ако причината е нарушение на микрофлората, логично е да допуснем, че с подпомагането на полезните бактерии, ще се овладеят и оплакванията. Не на последно място, доброто състояние на чревната микрофлора повишава съпротивителните сили на организма, тъй като те са важна част от неспецифичната придобита защита на организма, а червата имат огромна площ, изложена на вещества от външната среда.

 

Какво съдържат пробиотиците за деца

На първо място, пробиотичните продукти съдържат бактерии, които имат благотворни ефекти върху нашето здраве. Обикновено виждаме изписани на кутията видът на съответните бактерии, напр. Лактобацилус рамнозус. Съществуват обаче и допълнителни характеристики, най-общо, описващи се с термина щам. Щамът представлява нещо като подвид, т.е. това са бактерии, които са изключително сходни помежду си в генетичен план. Ако трябва да го съпоставим с хората, то този термин би бил най-близо до популация, т.е. жителите на България и, да речем, на Папуа Нова Гвинея са от един и същи вид – homo sapiens, но имат определени различия помежду си. Така е и при бактериите, възможно е една и съща бактерия да населява много среди, като напр. чревния тракт на различни животни. За тези бактериални щамове, които се използват при производството на пробиотици, е гарантирано, че се развиват именно в човешката храносмилателна система. В тънкото черво преобладават лактобацилите, а в дебелото – бифидобактериите. В тези два разреда съществуват множество семейства, родове и отделни видове.

Пробиотичните продукти могат да съдържат и вещества, които служат за храна на полезните бактерии, те се наричат пребиотици. Ако даден продукт съдържа пробиотик и пребиотик, обикновено се нарича синбиотик.

Разбира се, част от пробиотичния продукт могат да бъдат и различни витамини, най-често се използват витамини от група В. Приложението им не е случайно, те имат много важна роля в процесите на клетъчно делене. Основната идея при прием на пробиотичен продукт, е че приетите бактерии ще се размножат в червата. Една отделна конкретна бактерия няма особено дълъг живот, т.е. ако не се осигурят оптимални условия за клетъчно делене, приемът на пробиотичен продукт ще е с много краткораен ефект. Ако условията са добри, средно-статистически, бактериите се делят на всеки 20 минути, т.е. доста бързо може да се оформи колония. Най-често ще виждате абревиатурата КФЕ след броя на бактериите, посочен на опаковката на пробиотичния продукт, това означава колония-формиращи единици, т.е. пробиотикът съдържа толкова бактерии, за колкото е доказано, че могат да формират минимум такъв брой колонии, ако са поставени в подходяща за тях среда.

 

Какво съдържат пробиотиците за деца на Допелхерц®

Дневната дозировка от 2 желирани мечета съдържа:

  • Лактобацолус рамнозус 1 милиард КФЕ
  • Бифидобактериум инфантис 1 милиард КФЕ
  • Ниацин (витамин В3) 16 mg NE
  • Пантотенова киселина (витамин В5) 6 mg
  • Витамин В6 1,4 mg

Бактериалните култури са тиндализирани, което, от една страна, осигурява по-бърз положителен ефект1, а от друга, по-добра безопасност, тъй като няма риск приетите бактерии да нарушат естествения баланс на микроорганизмите във все още незрялата детска чревна микрофлора.

Lactobacillus rhamnosus (Лактобацилус рамнозус) има благоприятен ефект по отношение препятстване развитието на затлъстяване при хранене с диета с високо съдържание на мазнини2 – установено в експериментални проучвания.

Bifidobacterium longum (Бифидобактериум инфантис) - прилагане на този вид пробиотични култури в рамките на минимум 3 месеца води до много по-леко боледуване. Проучване, проведено с близо 500 души в рамките на 2 години установява скъсяване продължителността на сезонните настинки средно с 2 дни, както и намаляване интензивността на симптомите им3.

 

Може ли да навреди пробиотикът за деца

Ако пробиотичният продукт се приема така, както е препоръчано от производителя, случаи на някакви нежелани реакции са изключително редки. Възможно е да е налице свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта, включително и към някое от помощните вещества, но подобно опасение е в сила за всеки един продукт на пазара, а случаите на реални алергични реакции не са особено чести. Допълнителен плюс на Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца е, че бактериите са тиндализирани, което означава, че не са живи, но техните полезни продукти са налични и положителните им ефекти ще са налице за времето, докато се приема продуктът.

 

Какво е качествен пробиотик

Много може да се дискутира и по тази тема. Една от основните тези на скептиците, по отношение на пробиотици е, че е много трудно да се приеме, че предвид огромното многообразие на полезни бактерии, нормално срещащи се в човешките черва, даден продукт, който съдържа 2, 3 или 5 различни щама бактерии ще е непременно полезен за масовия потребител. Съществуват експериментални изследвания, при които бактерии се култивират от собствените изпражнения на отделния индивид, т. нар. копрокултури. От тях се изолират тези бактерии, за които се знае, че са полезни, размножават се в лабораторни условия и се прилагат като „персонализиран пробиотик“. Тази методика в наши дни е екстремно скъпа и е невъзможно да бъде прилагана масово. Също така, съществува рискът от замърсяване на пробата с някакви химични вещества, които организмът вече е отделил. В крайна сметка, приемаме, че това, което се отделя с урината и изпражненията, като цяло, е непотребно за организма, а и поотенциално токсично.

Разбира се, изборът на конкретни бактериални щамове, които да бъдат използвани в пробиотични продукти е базиран на достатъчно задълбочени проучвания и установяване на положителните ефекти на тези бактерии, а и на произвежданите от тях вещества. Неслучайно по-горе споменахме, че при приложение на тиндализирани бактерии, получаваме само ефекта на именно тези вещества, с единствения минус, че здравословните ползи от такъв продукт ще са налице само, докато той продължава да се приема.

Не на последно място, важно е да знаем наистина колко бактерии съдържа даден пробиотик, т.е. колко колония-формиращи единици. Може би сте забелязали, че при различните продукти съществуват огромни вариации, от няколко десетки или стотици милиона, до много милиарди. Несъмнено това предизвиква озадачаване, тъй като тези продукти се позиционират сходно на пазара, нерядко са и със сходни цени. Отговорът тук се крие в липсващата конкретна регулация, както на национално, така и на общоевропейско ниво, по отношение на това, коя цифра следва да се посочи от производителя. Според неписано правило сред отговорните производители, броят на КФЕ, посочен на етикета трябва да бъде този, за който може да бъде гарантирано, че присъства в продукта към момента на изтичане на срока му на годност („най-добър до“). Това означава, че продукт, приет значително преди този срок, най-вероятно, съдържа доста повече от посочените на етикета КФЕ. Някои производители обаче, посочват броя бактерии, който е вложен при самото производство на продукта, който неминуемо е много по-голям, тъй като, докато са извън благоприятна за развитието им среда, тези бактерии подлежат на числено намаляване. При Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца посочените количества бактерии отговарят на тези, които са били използвани преди процеса на тиндализация и, тъй като това са неживи специално обработени бактерии, можем да очакваме, че продуктът запазва свойствата си непроменени през цялото време, докато е годен.

 

Колко често се приема пробиотик за деца (В какви случаи се приема пробиотик за деца)

Една от основните причини за прием на пробиотичен продукт, е ако има признаци, че естествената микрофлора е увредена. Това често се случва като последица от прием на антибиотик, без значение каква е причината за назначаване на такава терапия. Антибиотиците не могат да „различат“ полезните от вредните бактерии и е нормално да увредят и едните, и другите. Старите схващания предполагаха, че не е уместно да се приема пробиотик, докато трае антибиотичното лечение, а само след това, тъй като полезните бактериални култури ще бъдат увредени, но днес се приема, че това може да се случва и успоредно, като приемът на пробиотик продължава и след това. Единствено е важно да се осигури времеви прозорец от поне два ча̀са между вземането на пробиотик и антибиотик. Подобен продукт може да се приема и с профилактична цел, особено преди пътувания или други събития, при които се очаква по-интензивно излагане на действието на различни външни патогени, а и такива, които не са познати за организма, както това е на друго място – в друг град или в друга държава. Неслучайно в клиниката е описано състоянието „диария на пътуващите“, която характеризира трудната понякога адаптация на стомашно-чревния тракт към променени условия – различна храна, различни микроорганизми. При това състояние също е уместен приемът на пробиотици, както като профилактика, така и при вече появили се симптоми.

 

Колко дълго трябва да се приема пробиотикът за деца

Пробиотичните продукти, в огромната си част, не са лекарствени средства, т.е. не се приемат задължително по някаква определена схема. Основната цел е поддържане нормалното състояние на чревната микрофлора или възстановяването ѝ, ако е била увредена. В този ред на мисли, повечето продукти са съобразени и за дългосрочен прием, т.е. не е необходимо да се правят някакви „почивки“. Ако детето се чувства добре, няма причина да преставате да го давате. Разбира се, както е разгледано по-горе, има конкретни състояния, при които приемът на пробиотик е особено препоръчителен. Нещо повече, при обикновените пробиотици, които съдържат живи бактерии, ефектът, който се очаква, е тези бактерии да се „заселят“ в червата на приемащия ги и да започнат да се размножават там, с всички положителни последици от това. В случая с Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца, бактериите са тиндализирани, т.е. разчитаме единствено на полезните вещества, които тези бактерии вече са произвели, преди да бъдат обработени. Ето защо, ако желаете ефектът от този продукт да продължава дълго време, приемът не трябва да се преустановява.

 

На гладно или по време на хранене се приема пробиотика за деца

Основният фактор, с който трябва да се съобразим, при препоръка на най-подходящото време за прием на пробиотичен продукт, е да осигурим възможно най-безопасно преминаване на полезните бактерии през стомаха. Стомашните сокове са с много висока киселинност (ниско pH) и повечето бактерии не могат да оцелеят в тези условия. Ето защо, за добрия ефект на един пробиотичен продукт, е важно бактериите да преминат максимално бързо през стомаха, по възможност, в момент, когато киселинността там не е най-висока. Различни изследвания посочват различни препоръки – на гладно или непосредствено след хранене, но най-често срещаният съвет е пробиотикът да се приема по време на хранене, обикновено скоро, след като човек е седнал на трапезата. Това, разбира се, има много по-малко значение, ако фармацевтичната форма на продукта е стомашно-устойчиви капсули или, както е в случая с Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца, не говорим за живи бактерии, а за тиндализирани. Приемът на повече течности също осигурява по-бързо изпразване на стомаха, а така също, макар и в малка степен, е в състояние да разреди стомашните сокове и да понамали агресивната киселинност.

 

Трябва ли рецепта за пробиотика за деца

Не, както е споменато и по-горе, пробиотичните продукти не са лекарства с лекарско предписание и могат да бъдат закупени свободно в аптеките. Тъй като съставът им е съобразен и за дългосрочен прием, не е необходимо да се спира периодично приемът, а може да продължава неограничено дълго време.

Разбира се, ако не сте съвсем сигурни кой точно продукт да изберете, най-добре е да консултирате този въпрос с лекар или фармацевт. Здравето на детето е най-важно, затова използвайте само пробиотици от компании, които са доказали във времето своето качество и отговорност към здравето на потребителите. Ако имате колебания и не сте сигурни кой детски пробиотик да изберете, консултирайте се със специалист. Можете да разчитате на съвета на детския лекар, а ако нямате възможност, можете да се обърнете и към фармацевт

 

Цитирани проучвания:

1. Núria Piqué, Mercedes Berlanga and David Miñana-Galbis, Health Benefits of Heat-Killed (Tyndallized) Probiotics: An Overview, 2019

2. Mengzhen Sun, Tao Wu, Guohua Zhang, Rui Liu, Wenjie Sui et all, Lactobacillus rhamnosus LRa05 improves lipid accumulation in mice fed with a high fat diet via regulating the intestinal microbiota, reducing glucose content and promoting liver carbohydrate metabolism, 2020

3. Michael de Vrese, Petra Winkler, Peter Rautenberg, Timm Harder, Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial, 2005