Ако искате да имате здрава кожа, коса и нокти е нужно да си осигурите достатъчно силиций.
Например източник на силиций е овесът. При обработката му се премахва само външната, негодна за консумация обвивка и по този начин се запазват всички полезни съставки, независимо в каква форма достигат при нас -овесени ядки, овесени трици, овесена каша, брашно и т.н. Освен това, овесът е богат на хранителни вещества - съдържа приблизително 12-15% протеин (белтък), приблизително 7% масло и е богат на различни минерали, витамини и мастни киселини.
Краставицата е друг източник на силиций. Освен силиций, тя съдържа и важния ензим – ерепсин (чревен сок).
Ерепсинът разгражда белтъчините в месото и по този начин подобрява обработката и усвояването му. Като цяло благодарение на този ензим витамините, минералите и микроелементите могат бързо и лесно да се абсорбират от организма. Краставицата е идеален зеленчук – съдържа малко калории и е много здравословен/полезен.
И така силицият се съдържа главно в растителните храни овес, картофи, зелен фасул, просо, някои минерални води, ръж, банани, праз, краставици, спанак и плодове. Дневните нужди са от 5 до 10 мг на ден.
Друга важна за цялостната красота съставка е биотинът - витамин B7 , наричан още витамин на красотата.
Добри източници на биотин са: бананите, доматите, херингата, пъстървата, ориза, говежди и телешки черен дроб, бъбреци, маята, фъстъците, овесените ядки, жълтия грах, лещата, но също се съдържа в яйчния жълтък, соята, ядките, зърнените храни и мляко .
В приложените таблици ще видите примерни храни и необходимото за деня количество.
Биотин |
Препоръка: 50 µg / ден |
Хранителна стойност |
Храна | Количество | Енергийна стойност |
Яйца | 200 g | 308 ккал |
Фъстъци | 147,1 g | 825,2 kcal |
Телешки черен дроб | 50 g | 65 ккал |
Овесена каша | 250 g | 925 kcal |
Нека не забравяме и „механика“ на кожата - цинка. Той е един от жизненоважните микроелементи, който осигурява протичането на редица основни, физиологични процеси в тялото, както и регенеративните способности на кожата. |
Цинк |
Препоръка: 10 mg / ден |
Хранителна стойност: |
Храна | Количество | Енергийна стойност |
Твърдо сирене | 222 g | 651,4 kcal |
Телешко варено | 246 g | 263,4 kcal |
Свински черен дроб варен | 162 g | 199,6 ккал |
Слънчогледови семки | 192 g | 1115,4 kcal |
Пшеничен зародиш | 72 g | 233,5 kcal |
Овесена каша | 246 g | 910,8 kcal |
Кашу | 476 g | 2723,6 kcal |
Пълнозърнест хляб | 416 g | 780,9 kcal |