Menu
Контакти Желани продукти Търси
Допелхерц рецепти

Хранителни познания – какво е здравословна диета?

Здравословната и разнообразна диета е в основата на нашето здраве и добро самочувствие. Чрез балансирано хранене нашето тяло си доставя ежедневно всички жизненоважни хранителни вещества.

Но как реално трябва да изглежда здравословната диета? Като основно правило пресните храни трябва да присъстват на нашата трапеза възможно най-често, тъй като полезните хранителни вещества често се губят при обработка.

Тук искаме да ни дадем някои съвети за това как да се храните възможно най-здравословно и балансирано:

  • Яжте пресни плодове и зеленчуци - ежедневно! За предпочитане е те да са местни – такива, които растат в нашия регион. Оптималният прием е 5 порции свежи плодове и зеленчуци на ден. Разбира се, позволява се и топлинна обработка за зеленчуците, за предпочитане е да се готвят на пара или да бъдат сварени, за да се запазят максимално полезните вещества.
  • Друг важен компонент от една балансирана диета са бавните въглехидрати – картофи, ориз и пълнозърнестите продукти, богати на витамини, минерали и фибри. Тези храни съдържат малко мазнини, но пък са надежден източник на енергия поради високото си съдържание на въглехидрати. И имайте едно наум, че прекомерната употреба на въглехидрати може да доведе до наднормено тегло.
  • Нито една здравословна диета не може да мине без месо, мляко и млечни продукти, богати на калций и ценни протеини. Въпреки това с консумацията на месо не трябва да се прекалява. Специалистите съветват да хапвате средно 3 пъти седмично нетлъсто месо и колбаси.
  • Важно е да се отбележи, също така, че някои мазнини са жизнено важни. Старайте се да включите в менюто си храни, съдържащи висококачествени мазнини, каквито са Омега-3 мастните киселини. Големи количества от тях има в морските риби като сьомга и сардина.
  • И на последно, но не и по важност, място: пийте достатъчно вода! През деня е необходимо да приемате между 1,5 и 2л.

Разбира се, не трябва да забравяме и факта, че всеки организъм има и своите индивидуални потребности, както и че през определени периоди в човешкия живот като бременност, например, нуждите от някои определени хранителни вещества се повишават в пъти.

Балансираната диета, в основата си, означава знание - познаване на хранителните вещества и техните полезни свойства, както и познаването на човешкия организъм. Знание, което всеки от нас трябва да се стреми да разширява, за да повиши, както своето качество на живот, така и това на близките около себе си.