Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Храна за очите

Знаете ли, че това, което е добро за сърцето, е добро и за очите? Който държи на здравето на очите си, трябва да приема достатъчно количество омега-3 мастни киселини. Тези ценни полиненаситени мастни киселини не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм, затова  естественият път, по който можем да си ги набавим, е чрез подходящите храни. Рибата (сьомга или друга мазна, студеноводна риба), например, е сред най-богатите на омега-3 мастни киселини.

За да поддържаме очите си здрави, е необходимо  да си осигурим и други важни хранителни вещества като лутеин, зеаксантин и витамин А.

Лутеинът и зеаксантинът се съдържат в яйцата и в зелените зеленчуци като спанак и броколи.

Витамин А, под формата на неговия предшественик бета-каротин (провитамин А), може да си набавим от някои видове плодове и зеленчуци - моркови, тиква и спанак. Морковите и тиквата съдържат високи дози провитамин А, който е от съществено значение за зрението през деня и нощта, както и за разпознаване на цветовете. Това свойство се обуславя от жълто-оранжевия им цвят.

Цинкът също е изключително важен за очното здраве. Той е един от жизненоважните (основни) микроелементи и не може да се произвежда от самия организъм. Ето защо е нужно да си го набавяме отново чрез храната, например от животински черен дроб, слънчогледови семки, пшенични трици, телешко месо, сирене, овесени ядки и др. Освен, че защитава очите, цинкът е важен за много метаболитни процеси - оказва въздействие върху кожата, имунната система, киселинно-алкалния баланс и хормоните.

В приложените таблици, ще видите примерни храни и необходимото за деня количество.

Лутеин, зеаксантин
Спанак, броколи, яйца
Омега-3 мастни киселини
Студеноводни риби като сьомга, херинга, риба тон и скумрия, гърнела
Витамин А
Препоръка: 800 µg / ден
Хранителна стойност:
Храна Количество Енергийна стойност
Камембер 221 g 635,9 kcal
Свински черен дроб варен 4 g 4,7 ккал
Кайсия пресна 268 g 113,6 ккал
Спанак, варен замразен 92 g 18,5 ккал
Кейл прясно сварен 117 g 32,5 ккал
Морков пресен * 51 g 13,1 ккал
Салата с моркови *, приготвена с олио 72 g 55,3 ккал
     
* Витамин А от бета-каротин (провитамин А)
Цинк
Препоръка: 10 mg / ден
Хранителна стойност:
Храна Количество Енергийна стойност
Твърдо сирене 222 g 651,4 kcal
Телешко варено 246 g 263,4 kcal
Свински черен дроб варен 162 g 199,6 ккал
Слънчогледови семки 192 g 1115,4 kcal
Пшеничен зародиш 72 g 233,5 kcal
Овесена каша 246 g 910,8 kcal
Кашу 476 g 2723,6 kcal
Пълнозърнест хляб 416 g 780,9 kcal