Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Подпомагане на възстановяването след боледуване от коронавирус (Сovid19)

Година след появата на Ковид-19 в живота ни все повече нараства броят на хората, които са го преболедували, както и броят на тези от тях, които имат различни здравни неразположения като следствие от прекараното заболяване. Това налага повишено внимание към периода на възстановяване (медицинският термин е реконвалесценция), който също може да бъде с повишен здравен риск. Досега е известно, че заболяването причинено от този корона вирус не засяга само белите дробове - често има изменения в кръвоносните съдове и сърцето, а понякога се отразява дори на паметта. Все по-често се говори за т. нар. пост-ковид синдром, при който преболедувалите изпитват симптоми като силна умора, мускулна слабост, кашлица, задух с продължителност шест или повече месеца след инфекцията.

Установено е, че редица хранителни вещества (витамини С и D, мед, цинк, селен, желязо, белтъци и други) намаляват количествата си в организма по време на инфекции. Обикновено времето, необходимо за възстановяването на тези дефицити, е около 3 пъти по-дълго от това, за което те са се развили1. Малнутрицията (т.е. хранителният дефицит) влияе върху времето за възстановяване, като това е валидно с особена сила за хора от рискови групи – по-възрастните или такива със съпътстващи заболявания2.

Адекватното снабдяване на организма с всички необходими макро- и микронутриенти е ключово за по-бързото и по-пълно възстановяване

Експертите препоръчват, освен основните жизнени показатели, във възстановителния период да се следят също и нивата на феритин, фолиева киселина, витамин D, витамин B12, кръвна захар, електролити и чернодробни ензими – показатели, които пряко се повлияват от хранителния режим и от адекватния прием на полезни вещества3.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните са известни отдавна. В статия от август 2020 Rogero и колектив4 подчертават ролята на ейкозапентаеновата и докозахексаеновата мастни киселини като допълнение към терапията - не само по време на боледуване, но и във възстановителния период. Имуномодулиращият им ефект благоприятства за намаляване на риска от развитие на по-късни усложнения.

Омега-3 мастните киселини са добре известни и със способността си да подпомагат нормалната функция на сърдечно-съдовата система, мозъка и поддържането на нормално зрение. Друго важно свойство е техният антиагрегантен ефект5, който би могъл да ни предпази от образуване на тромби. При голяма част от пациентите са налице поражения по съдовете, в т.ч. и увеличен риск от образуване на тромби. Снабдяването на организма с омега-3 мастни киселини чрез консумация на риба и рибни продукти, които ги съдържат или чрез хранителни добавки, биха могли да доведат до намаляване на риска от нежелани усложнения.

Допелхерц® актив Омега-3+Фолиева киселина + В6 + В12 съдържа масло от морски риби във висока доза, съчетано с ценни витамини от група В. Кликнете тук за да научите повече за този продукт.

МИКРОЕЛЕМЕНТЪТ ЦИНК

В статия от края на 2020 год. Butters и колектив обръщат внимание на положителните ефекти от приема на цинк6. Този микроелемент е кофактор на редица ензими в нашия организъм, а също е и важен антиоксидант. Има данни, че прилагането на цинк, като допълнение към антивирусната терапия, увеличава ефективността ѝ. Препоръчва се при боледуване и след това, да бъдат следени нивата на цинк или, когато това не е лесно постижимо, да се полагат усилия да се приемат препоръчителните количества (10-12 mg дневно).

Допелхерц® актив Цинк + Хистидин + Витамин С  съдържа 15 mg цинк, съчетан с важната аминокиселина L-хистидин (за оптимално усвояване на цинка) и витамин С в таблетка с удължено освобождаване. Кликнете тук за да научите повече за Допелхерц® актив Цинк + Хистидин + Витамин С.

КОЕНЗИМ Q10

Данните от проучване направено в Германия разкриват, че при 78% от възстановяващите се пациенти има засягане на сърцето, а при 60% се наблюдава продължаващо възпаление на миокарда, което не е зависело от предшестващите състояния и тежестта на заболяването7. Това доказва колко е важна профилактиката на сърдечните усложнения след преболедуване от коронавирус инфекция (SARS-CoV инфекция).

При вирусни инфекции промените, които настъпват в митохондриите на клетките – нашите „енергийни централи“, могат да повлияят на производството на енергия. Коензим Q10 е  важна част от дихателните вериги в митохондриите на клетките, директно свързани с производството на енергия. Доказано е, че нивата на коензим Q10 в организма намаляват с възрастта, но също така и при редица заболявания.

Последните данни сочат, че нарушенията във функцията на митохондриите (енергийните централи на клетките) и метаболизъм с по-ниски нива на произведения от организма коензим Q10 може да са отговорни за нерегулирания имунен отговор по време на заболяване от ковид-19. Механизмът може да се дължи на причинен от вируса оксидативен стрес, водещ до първичен дефицит на коензим Q10. Нова перспектива за пациенти с ковид-19 може да бъде поддържаща терапия с коензим Q10 за увеличаване на производството на енергия, имунитет и намаляване на оксидативния стрес8,9.

Допелхерц® актив Коензим Q 10 + Магнезий EXTRA съдържа висока доза коензим Q10 – 90 mg, съчетан с В-витамини и магнезий в подкрепа на сърцето и нервната система. Кликнете тук и научете повече за Допелхерц® актив Коензим Q 10 + Магнезий EXTRA

МАГНЕЗИЙ

Умората и липсата на енергия, които не се подобряват при почивка, са едни от най-често срещаните оплаквания при пациентите, възстановяващи се от ковид-19. Пациентите споделят за намален тонус и мускулна сила. Дългосрочното влияние от новия вирус на този етап е трудно да бъде преценено и поради тази причина учените разглеждат дългосрочните ефекти, наблюдавани при свързани вируси.

Данните от систематичен преглед на възстановяването на физическото състояние след прекарана тежка форма на респираторна инфекция (инфекция на горните или долни дихателни пътища) сочат, че физическото състояние е влошено след SARS-CoV инфекция и уврежданията могат да продължат до 1 до 2 години след инфекцията10.

Известно е, че недостигът на магнезий в организма може да доведе до лесна уморяемост, мускулни спазми, раздразнителност и липса на здравословен сън.

Магнезият е вторият най-разпространен вътреклетъчен катион след калия и участва в повече от 300 ензимни реакции в организма. Според данни от февруари 2021 година, недостигът на магнезий и витамин D има способността да повлияе на имунната система, кръвосъсирването и да доведе до по-сериозни реакции при пациенти, страдащи от ковид-19. Всъщност магнезият е важен за активирането на витамин D и има защитна роля срещу оксидативния стрес. Дефицитът на магнезий увеличава чувствителността на клетки в кръвоносните съдове към оксидативен стрес, което може да наруши тяхната функция и да увеличи риска от нарушения в кръвосъсирването11.

Нарушения в магнезиевия баланс могат да доведат до изчерпване на калия в организма, а равновесието между калиевите и магнезиевите йони е ключово за поддържането на нормалната функция на нервната система и мускулите, в това число и сърдечния мускул. Допълването на диетата с магнезий и калий би имало благоприятен ефект както върху сърдечно-съдовото здраве, така и върху чувството за отпадналост и умора.

Допелхерц® актив Магнезий 400 + Калийсъчетава в една таблетка 2 важни за организма елемента – магнезий и калий. Кликнете тук и научете повече за Допелхерц® актив Магнезий 400 + Калий

ПОЛИФЕНОЛИ

Интерес в научните среди будят различни хранителни вещества с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които се смята, че могат да предотвратят или отслабят възпалителните и съдови прояви, свързани с ковид-19. Такива са природните полифеноли, които се смята, че могат да успешно да бъдат включвани като съпътстваща терапия при лечението на пациентите с корона вирус, тъй като могат данамалят хиперактивацията на цитокините. Установено е, че полифеноли, изолирани от червено вино, като флавоноли, разтворими киселини и ресвератрол имат противовъзпалителни ефекти12.

Допелхерц® Витал Тоник  е специално подбрана комбинация от витамини, минерали - магнезий и желязо, концентрат от червено вино, екстракт от грозде, екстракти от листа на маточина и листа на розмарин, която успешно може да се включи с цел общо укрепване на организма по време на възстановителния период след прекарана инфекция. Не съдържа алкохол, а съдържащите се билкови екстракти могат да помогнат за по-лесното справяне със стреса и нервното напрежение. Кликнете тук и научете повече!

ПОДДЪРЖАНЕТО НА СИЛЕН ИМУНИТЕТ ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ Е ВАЖНО

Продължителността и тежестта на реконвалесцентния период може да е доста различна, в зависимост от начина на протичане на самото заболяване. При някои хора този период може да бъде сравнително дълъг, с остатъчни различни проявления на дискомфорт. Характерно за периода на възстановяване е функционирането на защитно-приспособителните сили на организма на по-ниско ниво, а това увеличава податливостта му към други болестотворни причинители.

Именно поради тази причина е важно в този период да се осигури максимална подкрепа за имунната система като се доверим на силните съюзници от природата. Благоприятните свойства на сока от арония са познати и използвани от много години. Тя е богат източник на редица витамини като витамин С, витамини от В-групата, минерали и микроелементи и на флавоноиди.

Концентратът на сок от арония има много високо общо съдържание на полифеноли и е ценен за организма с антиоксидантните си свойства. Според проучванията аронията има и противовирусен и антибактериаленефект13.

Допелхерц® систем Имун + Арония  комбинира висока доза от 500 mg витамин С, витамин D, цинк, селен, мед с концентрат на сок от арония, като допринася за запазване на нормалната функция на имунната система. Специално разработения индивидуален флакон, дава възможност за удобен и лесен прием. Кликнете тук и научете повече за продукта!

ПРОБИОТИЦИ И ПРЕБИОТИЦИ

Лечението на усложненията от заболяването в много от случаите включва и употреба на антибиотичен продукт, което неминуемо води до нарушения в чревната флора. Дисбактериозата може да доведе до проблеми от страна на стомашно-чревния тракт като затруднено изхождане или диария. Освен това, при някои хора, самото заболяване протича с такава симптоматика. Вече е добре известно, че голяма част от клетките на имунната ни система се намират в червата, ето защо е важно да поддържаме добрия баланс на чревната флора.

Допелхерц® актив Лакто-Про Пробиотик  съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии (5 щама) от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium, комбинирани с 3 витамина от група В в стомашно-устойчива капсула. Комбинацията подкрепя доброто състояние и баланса на чревната флора, спомага за подобряване на усвояването на хранителните вещества, а заедно с витамин В6 допринасят за нормална функция на имунната система. Кликнете тук и научете повече за този продукт!

Грижата за здравето ни е отговорна задача, преди всичко, на самите нас. Снабдяването на организма с адекватни количества от ценните витамини и минерали може да подпомогне по-бързото възстановяване. В лицето на марката Допелхерц® винаги имате доверен съюзник в грижата за здравето.

 

  ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ДОПЕЛХЕРЦ®, КОИТО СА ПРЕПОРЪЧАНИ В СТАТИЯТА:

  DoppelherzДопелхерц® актив Омега-3+Фолиева киселина + В6 + В12 Здраве от морето за мозъка, очите и сърцето!
  • Подпомага сърдечно-съдовата система
  • За балансирани нива на триглицериди и хомоцистеин
  • За нормалната функция на мозъка и зрението
  • С масло от морски риби, отговарящо на високи стандарти за чистота
  • Капсулите Допелхерц актив са без вкус и мирис
  DoppelherzДопелхерц® актив Цинк + Хистидин + Витамин С
  • 15mg Цинк + 300 mg витамин С в подкрепа на имунната система
  • 100mg L-хистидин за оптималното усвояване на цинка
  • Удължено освобождаване
  • За пълноценно възстановяване на организма след боледуване
  DoppelherzДопелхерц® актив Коензим Q 10 + Магнезий EXTRAКапсули с коензим Q10, магнезий и B-витамини

   

  • Висока доза коензим Q10 - 75mg във всяка капсула
  • С магнезий за нормална функция на мускулите, включително и сърдечния мускул
  • Витамини B1, B5 и B6 в подкрепа на сърцето и нервната система
  DoppelherzДопелхерц® актив Магнезий 400 + Калий
  • Магнезий и калий - за доброто състояние на нервната система и мускулите
  • Калият допринася за поддържане на нормално кръвно налягане*
  • Намалява чувството на отпадналост и умора
  • За енергия и добър електролитен баланс
  • С добавени хром, желязо и В-витамини
  DoppelherzДопелхерц® Витал ТоникЖизненост във всяка капка
  • При повишено умствено натоварване
  • При стрес и нервно напрежение
  • За пълноценно възстановяване на организма след боледуване
  • Не съдържа алкохол, лактоза и глутен
  DoppelherzДопелхерц® систем Имун + Арония В подкрепа на имунната защита!
  • За силен имунитет
  • 500 mg витамин С, витамин D, селен, цинк
  • С добавени концентрати на сок от арония, портокал и червено грозде
  • За пълноценно възстановяване на организма по време и след боледуване
  • С чудесен плодов вкус
  • Лесен и удобен прием
  DoppelherzДопелхерц® актив Лакто-Про ПробиотикЗа регулиране и поддържане на чревната флора
  • 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии (5 щама) от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium
  • Витамин В2 - за поддържане на нормално състояние на епитела вкл. и на лигавицата на червата
  • Витамин В6 - за нормална функция на имунната система
  • Стомашно-устойчиви капсули
  • Подходящ продукт за вегетарианци

  Използвана литература:

  1. Alschuler L, Chiasson AM, Horwitz R, Sternberg E, Crocker R, Weil A, Maizes V. Integrative medicine considerations for convalescence from mild-to-moderate COVID-19 disease. Explore (NY). 2020 Dec 23:S1550-8307(20)30417-1. doi: 10.1016/j.explore.2020.12.005. Epub ahead of print. PMID: 33358750; PMCID: PMC7756157.
  2. Holdoway A. Nutritional management of patients during and after COVID-19 illness. Br J Community Nurs. 2020 Aug 1;25(Sup8):S6-S10. doi: 10.12968/bjcn.2020.25.Sup8.S6. PMID: 32936703.
  3. Brugliera L, Spina A, Castellazzi P, Cimino P, Arcuri P, Negro A, Houdayer E, Alemanno F, Giordani A, Mortini P, Iannaccone S. Nutritional management of COVID-19 patients in a rehabilitation unit. Eur J Clin Nutr. 2020 Jun;74(6):860-863. doi: 10.1038/s41430-020-0664-x. Epub 2020 May 20. PMID: 32433599; PMCID: PMC7237874.
  4. Rogero MM, Leão MC, Santana TM, Pimentel MVMB, Carlini GCG, da Silveira TFF, Gonçalves RC, Castro IA. Potential benefits and risks of omega-3 fatty acids supplementation to patients with COVID-19. Free Radic Biol Med. 2020 Aug 20;156:190-199. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2020.07.005. Epub 2020 Jul 10. PMID: 32653511; PMCID: PMC7350587.
  5. Alessio Molfino , Gianfranco Gioia - The role for dietary omega-3 fatty acids supplementation in older adults, Oct. 2014 doi: 10.3390/nu6104058.
  6. Butters D, Whitehouse M. COVID-19 and nutriceutical therapies, especially using zinc to supplement antimicrobials. Inflammopharmacology. 2021 Feb;29(1):101-105. doi: 10.1007/s10787-020-00774-8. Epub 2020 Nov 16. PMID: 33196946; PMCID: PMC7667214.
  7. Valentina O. Puntmann, MD, PhD1; M. Ludovica Carerj, MD1,2; Imke Wieters, MD3; et al- Outcomes of Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging in Patients Recently Recovered From Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 2020
  8. A Gvozdjakova, F Klauco, J Kucharska, Z Sumbalova - Is mitochondrial bioenergetics and coenzyme Q10 the target of a virus causing COVID-19?, 2020 DOI: 10.4149/BLL_2020_126
  9. Lichen Ouyang , Jie Gong Mitochondrial-targeted ubiquinone: A potential treatment for COVID-19, Nov.2020 DOI: 10.1016/j.mehy.2020.110161
  10. Scott Rooney, Amy Webster, Lorna Paul  - Systematic Review of Changes and Recovery in Physical Function and Fitness After Severe Acute Respiratory Syndrome-Related Coronavirus Infection: Implications for COVID-19 Rehabilitation, Sept. 2020

  PMID: 32737507 PMCID: PMC7454932 DOI: 10.1093/ptj/pzaa129

  1. James J DiNicolantonio, James H O'Keefe - Magnesium and Vitamin D Deficiency as a Potential Cause of Immune Dysfunction, Cytokine Storm and Disseminated Intravascular Coagulation in covid-19 patients, Jan-Feb 2021 PMID: 33551489 PMCID: PMC7861592
  2. Giovanna Giovinazzo, Carmela Gerardi, Caterina Uberti-Foppa and Lucia Lopalco - Can Natural Polyphenols Help in Reducing Cytokine Storm in COVID-19 Patients?, Dec. 2020 doi: 10.3390/molecules25245888
  3. Stefka V Valcheva-Kuzmanova, Anna Belcheva - Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant, Feb. 2006