Акнето – този „тийнейджърски“ проблем, който тормози всички възрасти

Акнето е хронично възпалително заболяване на космения фоликул с прилежащата му мастна жлеза. Най-често засегнатите от акне зони са лицето, гърдите, вратът, раменете и гърбът.

Какво представлява акнето?

Акнето е хронично възпалително заболяване на космения фоликул с прилежащата му мастна жлеза. Най-често засегнатите от акне зони са лицето, гърдите, вратът, раменете и гърбът, поради по-особения тип мастни жлези в тези части на нашата кожа. Няколко фактора играят ключова роля в развитието на акнето:

  • „задръстване“ на космения фоликул с олющени кератинови клетки
  • засилена продукция на себум
  • прекомерно размножаване на бактерии Propionibacterium acnes
  • вторична възпалителна реакция

Развитието на типичния за акнето обрив преминава през няколко стадия. Първоначално, поради неадекватно отделяне на излющените отпаднали кератинови клетки, се получава запушване на космения фоликул (т.е. на кожната пора), което се нарича комедон или черна точка. Последните могат да бъдат отворени към повърхността или покрити с тънък епидермален слой. Като реакция срещу задържаните кератинови клетки мастната жлеза започва да отделя повече себум с цел да спомогне отпадането им.

 

Този себум обаче е много благоприятна среда за развитие на бактерии. Propionibacterium acnes нормално живее по кожата ни и е част от естествената микрофлора. При прекомерно разрастване обаче, той може да предизвика възпалителна реакция с участието на различни видове клетки на имунната система и съпроводена с образуване на гной. В тези случаи комедонът се превръща в папула (зачервена и болезнена пъпка) или пустула (пъпка с ясно видимо гнойно съдържимо, обикновено с бял връх).

Важно е да се отбележи, че противно на схващанията от миналото, акнето не е резултат от занижена кожна хигиена. Напротив, прекомерното търкане и използването на различни агресивни почистващи средства, особено на нежната кожа на лицето, може да благоприятства кожното раздразнение и образуването на акне. Препоръчва се измиване с козметичен продукт с меко действие веднъж дневно.

Макар на пръв поглед чисто козметичен проблем, тежкото акне би могло да представлява сериозно състояние, оказващо ефект и върху психиката на индивида. Не бива да се пренебрегва и рискът от оставяне на трайни белези, при развитие на по-големи гнойни лезии.

 

Кой страда от акне?

 

Битува схващането, че акнето е „запазена марка“ за тийнеджърската възраст. В действителност, то може да се появи за кратко дори при новородени (поради наличие на мъжки полови хормони – андрогени, преминали от кръвта на майката), а също се наблюдава и при хора дълго след пубертета, до около 40 годишна възраст. На практика всеки човек, в някаква фаза от живота си, е засегнат в известна степен от акне. Причината да е най-често срещано при младежи около 18 години е в андрогените – тестостерон и неговите производни, които се произвеждат и секретират в рязко по-големи количества по време на пубертета, както при момчетата, така и при момичетата. Тези хормони засилват секрецията на мастните жлези и увеличават шанса за образуване на комедони. Високите нива на тестостерон от външен произход (приет като медикамент, напр. при някои спортисти) също се свързват с изразено акне в споменатите кожни зони. При дамите е характерна изявата на акне по време на менструалния цикъл, тъй като тогава нивата на естрогените са най-ниски, а тези хормони имат предпазващ ефект.

Как да се предпазим от акне?

Едно от нещата, които можем да променим в ежедневието си, за да намалим риска от акне, е нашето хранене. Многобройни проучвания са установили храни, които могат да увеличат появата на тези досадни пъпки, но и такива, които имат благотворен ефект. Добре е да се избягват млечни продукти, сладкарски изделия, наситени мазнини, рафинирани захари, люти храни, както и прекомерна консумация на сол, алкохол и кафе. Трябва да се приемат достатъчно количество течности, тъй като дехидратацията също води до по-висок риск от запушване на порите. Не на последно място, прекомерният психоемоционален стрес и като следствие от него - хормоналните изменения, могат да бъдат рисков фактор.

Как се лекува акне?

Обикновено акнето се третира локално с продукти, съдържащи витамин А, а понякога се налага и употребата на някои антибиотици – за да се атакува Propionibacterium acnes. При по-сериозните случаи на акне е уместно да се потърси специализирана лекарска помощ, т.е. дерматолог. Може да се прибегне и до лечение с антибиотици през устата, а при момичета е възможна и терапия с орални контрацептивни средства, чрез която се цели повишаване на естрогеновите нива. Всякакво медикаментозно лечение обаче, трябва да става само и единствено по лекарско предписание!

В „добрия“ диетичен списък влизат храни, богати на цинк: морски дарове, някои червени меса; храни, богати на омега-3 мастни киселини; храни с високо съдържание на антиоксиданти – цитруси, спанак, авокадо, броколи, ядки. Полезна е също консумацията на витамин А (напр. моркови), като той може да се прилага и локално под формата на различни козметични продукти (маски, лосиони и др.). За любителите на сладкото, можем да кажем, че натуралният черен шоколад е полезен за кожата (за разлика от млечния му вариант).

Общите принципи са, че трябва да осигурим на кожата си добра хидратация и антиоксидантна защита – по този начин се противодейства на възпалението и подпомагаме организма да се справи по-добре сам. Други хранителни съставки, подходящи заради антиоксидантното си действие, са витамин С, селен, мед, манган и др.

 

Колаген Beauty
Допелхерц систем
Колаген Beauty
Красотата идва отвътре!
  • За сияйна и красива кожа
  • 20% по-малко бръчки след 8 седмици употреба1
  • Удобен флакон за директен прием без вода
  • Приятен вкус на пъпеш и личи

Интерес предизвиква и един друг минерал – силиций. Необходим за синтеза на колагеновите влакна в кожата, силицият и производните му силикатни минерали (силикати) оказват благоприятен ефект върху здравето на кожата и на кожните придатъци – коса и нокти. Силицият се съдържа в най-големи количества в почвата, откъдето попада в растенията. Особено добър източник са зърнените храни. Силицият участва като градивен елемент в структурата на косъма и ноктите. Подпомагането на изграждането на колагеновите влакна гарантира поддържане доброто състояние на кожата, по-голяма устойчивост на увреждащи фактори, в т. ч. възпаление. Подобрява се и външният вид на кожата – тя става по-гъвкава и еластична, намалява дълбочината на бръчките. Въпреки сериозната традиция  в приема на силиций като хранителна добавка (в Германия силициевата пръст е наричана „Beauty-Wunder“ или "Чудото за красота"), както и традиционната му употреба в маски за лице, до момента проучванията, касаещи този микроелемент са сравнително малко. Като обобщение обаче, може да се каже, че изследванията върху приема на силиций са дългосрочни (с продължителност половин година или повече) и установяват положителен ефект върху еластичността и хидратацията на кожата, както и върху здравината и устойчивостта на ноктите и косата. Друго често срещано название на силиций-съдържащите минерали е диатомична пръст или диатомит. Названието идва от организми, наречени диатомити, в чиито вкаменели останки се откриват високи нива на силиций. Някъде може да се срещне и термина "инфузорна пръст" – отново става дума за минерален източник с високо съдържание на силиций.