Имунна система

  1. doppelherz.bg
  2. Продукти
  3. Имунна система
Бестселър: Най-продаван продукт Doppelherz в избраната категория за последните 12 месеца

Продукти за имунната система и защита на клетките

Организмът ни непрекъснато е изложен на вируси и бактерии. За щастие, в повечето случаи дори не забелязваме това, защото здравата ни и устойчива имунна система ни предпазва от тези атаки.

Имунната система  много ефективно защитава нашия организъм. При раждането тя все още не е напълно развита, но постоянно се "учи" при контактите си околната среда . Трябва да се има предвид, че съществуват вродени механизми на защита срещу различни патогени, които също са част от сложния процес на имунологичната защита.

Добрата новина: всеки може активно да подкрепи защитата на клетките от оксидативен стрес и да засили имунната си система! Достатъчен сън, физическа активност  на чист въздух и „презареждане на батериите“ са важни предпоставки за това.

За цялостната защитата на организма ни е важно и рационалното набавяне  на хранителни вещества, витамини и микроелементи. По-специално, витамините С и D, както и микроелементите селен и цинк трябва редовно да се набавят чрез храната. Тези хранителни вещества допринасят за нормалното функциониране на имунната система и предпазват клетките от оксидативен стрес.

Съвети за силна имунна система:

  • Често мийте ръцете си
  • Пийте достатъчно течности
  • Проветрявайте редовно
  • Използвайте сауна и душове с променяща се температура
  • Спортувайте и се движете на открито
  • Намалете стреса
  • Грижете се добре за чревната си флора
  • Спете достатъчно
  • Хранете се разнообразно и здравословно

Витамин D – изключително важен за имунната система

В последно време се представят все повече данни за ползата от приема на витамин D. Той е отговорен не само за запазване нормалното състояние на костите и мускулната функция, а и е абсолютно необходим за нашата имунна система! Витамин D мобилизира защитата на организма за борба с нежеланите микроби - но само ако е налице в достатъчно количество.

Според проучвания над 76% от българите страдат от недостиг на витамин D*. Витамин D е витамин, който се произвежда от организма, но за да се случи това, се нуждаем от достатъчно слънчева светлина. Тя е жизнено важна в стартовия процес на образуване на витамин D, който протича в кожата именно под влияние на слънчевата светлина.

През зимните месеци хората прекарват на закрито много повече време, а дори и когато са навън голяма част от кожата им е покрита. Все повече хора работят в затворени пространства и са лишени от достатъчно слънчева светлина. При възрастните хора се наблюдават особено  ниски нива на витамин D, не само поради намаленото излагане на слънце , а и поради намалената продукция на витамин D, която настъпва с възрастта. Отделно храненето на възрастните хора в България е далеч от идеалното като разнообразие, баланс и пълноценен прием на хранителни вещества.

Хранителна диета, съдържаща витамин D, се препоръчва в периодите на намалено слънцегреене . Само няколко храни - тлъсти соленоводни риби и черен дроб съдържат големи количества витамин D.

Антиоксиданти цинк, селен, витамин С и витамин Е - за ефективна клетъчна защита

Антиоксидантите, като цинк, селен, витамин С и витамин Е подпомагат нормалното функциониране на имунната система и помагат да се предпазят клетките от оксидативен стрес.

Какво е "оксидативен стрес"?

Оксидативният стрес се предизвиква от така наречените "свободни радикали". Това са агресивни вещества, които увреждат клетките ни. Те са част от факторите на околната ни среда – изгорели газове, озон, цигарен дим. Собствената ни система за защита е способна да обезврежда/неутрализира само определено количество от тези агресивни съединения и да ни предпази от потенциални клетъчни увреди.

Природата ни предлага подкрепа: антиоксидантите (улавящите свободни радикали вещества) имат защитни свойства за  клетките и допринасят за нормалното им функциониране.

Микроелементи като селен и цинк или витамините С и Е са сред тези антиоксиданти.

Витамин С (аскорбинова киселина) се среща в много плодове и зеленчуци. Най-популярни като източник на витамин С са цитрусовите плодове, но в действителност някои зеленчуци, като броколи или зеле може да съдържат значително по-големи количества от този витамин. При термична обработка на  зеленчуците и плодовете аскорбинова киселина може да се загуби, тъй като е термично неустойчива и се разрушава при високи температури

Витамин Е (токоферол) е витамин, основно откриван в растителни източници. В най-голямо количество се съдържа в маслата на растенията и ядките. В по-малки количества ценният витамин се съдържа в яйцата и маслото.

Основните микроелементи цинк и селен трябва да се резорбират от храната в достатъчни количества. Храните от животински произход съдържат повече цинк, отколкото растителните храни.

Източници на селен са риба и морски дарове, телешко месо, яйчен  жълтък. Селенът се среща и в растителните храни, но в резултат на съвременните методи на интензивното отглеждане на обработваеми площи и култури, съдържанието на селен в брашното и хляба е намалено, а от там и в крайната продукция.

*Национално представително проучване на честотата на най-разпространенитеендокринни заболявания, проведено през януари 2012г. от Българското дружество по ендокринология.

Знаете ли как да се храните правилно?
Тема: Хранене и здраве
Знаете ли как да се храните правилно?

Здравословното хранене е в основата на нашето здраве и добро самочувствие. Важно е да познавате специфичните нужди на организма си.