1. doppelherz.bg
  2. Здравни съвети
  3. Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Колко време могат да се приемат продуктите Допелхерц?

Въпросът за продължителността на прием, т.е. за конкретен курс, касае лекарствата, а продуктите с марка Допелхерц® не са лекарства. Това са продукти с профилактична насоченост, което означава, че могат да се приемат неограничено дълго време, без това да крие някакъв риск за здравето. Дозите и съставките са съобразени, включително и за дългосрочен прием, т.е. не е необходимо да се правят т. нар. "почивки". Това важи, принципно, за всички продукти от марката. 

Важна част от въпроса за продължителността на приема е и това какъв ефект очаквате и колко дълго искате да го задържите. Няма фиксирана продължителност на прием за продуктите и ако се чувствате добре в следствие на приема на даден продукт, няма причина да преставате да го вземате. 

Някои продукти с марката Допелхерц® съдържат предупреждението, че приемът не следва да продължава неограничено дълго време. Това е така, не защото самият продукт представлява потенциален риск за приемащите го, а защото, като отговорни производители, бихме искали да насърчим потребителите да потърсят медицинска помощ в случаите, когато имат оплаквания, които не отшумяват или дори се задълбочават с времето.
Някои от продуктите на Допелхерц® имат т.нар. симптоматичен ефект. Те са в състояние да смекчат определени симптоми (напр. парене зад гръдната кост при рефлукс, топли вълни при менопауза и др.), но това не означава, че лекуват причините за тези оплаквания. В някои случаи продължителното потискане на даден симптом може да доведе до влошаване на състоянието, което го причинява и последващото лечение да се окаже по-трудно, продължително и дори по-неефективно. Като следваме най-висшата си цел – да се грижим за здравето на хората, ги съветваме да не пренебрегват наличието на притеснителни симптоми, да избягват самолечение и да търсят помощ от квалифициран специалист винаги, когато това е необходимо.

Каква е цената на продуктите Допелхерц?

Цената на продуктите на Допелхерц зависи от конкретната аптека от която ги купувате. 
Най-лесният начин да направите справка за цена е да влезете на страницата на продукта, който ви интересува и да натиснете бутон "Поръчайте онлайн". Ще се отвори нов прозорец, в който лесно ще сравните ценовите предложения на най-популярните аптеки в България.

Могат ли течните колагенови продукти на Допелхерц да се приемат от диабетици?

Течните колагенови продукти на Допелхерц® съдържат неголеми количества въглехидрат. Това означава, че те не са задължително противопоказни за прием от хора, страдащи от захарен диабет, но следва съдържанието на захари да се вземе предвид и диетата да бъде съобразена с него. Точното съдържание на въглехидрати в един флакон е следното:

Допелхерц® систем Колаген 11000 – 2,0 гр. въглехидрати, от които 1,9 гр. захари;

Допелхерц® систем Колаген 11000 Куркума + Джинджифил – 5,9 гр. въглехидрати, от които 4,5 гр. захари;

Допелхерц® систем Колаген Beauty – 1,0 гр. въглехидрати, от които 0,7 гр. захари.

Кой вид магнезий се усвоява най-добре?

Съществува схващането, че органичните соли на магнезия – цитрат, оротат и др. – се усвояват по-добре в организма, в сравнение с неорганичните му форми, като оксид, например. В тези редове ще прочетете защо това не е непременно вярно.

Проучванията, които изследват усвояването на магнезий в организма след прием през устата, страдат от няколко съществени недостатъка:

  1. Най-често се изследва концентрацията на магнезий в кръвта (плазмени нива), което не е достатъчно информативно, тъй като магнезият е основно вътреклетъчен йон и само нищожна част от общото количество в организма присъства в кръвта. Ако нивата в плазмата са ниски, това често значи, че са ниски и вътре в клетките, но, ако нивата в плазмата са нормални, това не може да ни гарантира, че и в клетките има достатъчно. Акуратно би било да се изследват и вътреклетъчните нива, но това е много по-трудно и скъпо и рядко се прави.
  2. Също сравнително често в проучванията се изследва и концентрацията на отделения с урината магнезий. Това, на пръв поглед, изглежда като добър ориентир колко магнезий е усвоен от организма и е логично, че хора, които приемат магнезий през устата, имат и увеличаване на концентрациите в урината. Фактически обаче, изследването на количеството в урината не отговаря на въпроса „колко е усвоено от организма?“, а дава информация колко се отделя. По-важният въпрос е „какво количество магнезий остава в организма?“ след прием на даден продукт, а тази информация не може да се придобие от изследване на урината.
  3. Рядко в проучванията се обръща внимание на способността на даден организъм да усвоява магнезий, съпоставена с изходния магнезиев статус. С други думи, ако човек има дефицит, той е способен да усвои повече магнезий, приет през устата, независимо под каква форма го приема. Обратното, ако не е налице дефицит, дори при прием на добре усвоим магнезий, повечето от него ще бъде отделен с урината, т.е. няма да остане в организма. Последните твърдения са добре описани в статия на проф. д-р С. Тишева и колектив, публикувана в сп. Мединфо, 2023, бр. 1

Конкретно сравнение в усвояването на магнезиев цитрат и магнезиев оксид е предмет на двойно сляпо и крос-оувър клинично проучване, проведено от Shechter M, Saad T, Shechter A, Koren-Morag N, Silver BB и Matetzky S през 2012 г.
Магнезиевият оксид е приеман във формулировка, съдържаща 520 mg елементарен магнезий, а магнезиевият цитрат -  300 mg елементарен магнезий. Проучването категорично доказва, че когато по-слабата резорбция на оксида е компенсирана с по-висока доза, резултатите по отношение на усвоимост и биологичен ефект са напълно съпоставими. 

 

Много трудно поставям Допелхерц актив Капки за очи. Възможно ли е опаковката да е дефектна?

Ако имате затруднение с накапването трябва да приложите по-силен натиск. Това е необходимо, защото опаковката на продукта е иновативно дозираща и използва мембрана, която осигурява херметическо затваряне. Това позволява продуктът да бъде стерилен без да се добавят консерванти в състава.

По този начин срокът на годност на Допелхерц актив Капки за очи е до 3 месеца след отваряне, докато при по-голямата част от други подобни продукти е до 1 месец. 

Друго важно предимство на капките без консерванти е, че това прави Допелхерц актив Капки за очи особено подходящи за  употреба от хора с контактни лещи.

Кога организмът има повишена нужда от витамини и минерали?

Тялото ни има повишени нужди от витамини, минерали и микроелементи по време на растеж и по време на бременност и кърмене. Необходимото количество се увеличава също и при стресови ситуации и по време на спортни занимания или друго физическо натоварване.

Как глюкозаминът, хондроитинът и колагенът подпомагат здравето на ставите?

Най-често използваните вещества в грижата за ставите са глюкозамин, хондроитин и колаген. Те се числят към групата на хондропротекторите, буквално преведено името означава – „предпазващи хрущяла“.  Тук ще разгледаме по-подробно функциите на глюкозамина и хондроитина в нашия организъм.

Глюкозаминът и хондроитинът са сред градивните елементи на хрущяла в ставите. Глюкозаминът влиза и в състава на синовиалната течност, която се намира в ставната капсула и предпазва от триенето на двете ставни повърхности една в друга. В допълнение, те имат антиоксидантен ефект, а и противовъзпалително действие, което допринася за известно облекчаване на болката, която е сред най-честите оплаквания на страдащите от артрозна болест. Глюкозаминът в продуктите на Допелхерц® се извлича от морски ракообразни, а хондроитинът – от свински хрущял. Молекулите и на двете съединения са с подходящ размер (достатъчно малки) и се резорбират непроменени през червата, след което по кръвен път попадат в синовиалната течност в ставите.
Повече за колагена и защо е важен за нашите стави можете да прочетете тук.

За да се постигне максимална защита на ставите, препоръчително е да се приема комбинация от трите хондропротектора – глюкозамин, хондроитин и колаген, тъй като и трите вещества подкрепят ставите, но по различен механизъм.

Какво представлява колагенът и защо е важен за нашите стави?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкия организъм, намира се в почти всички тъкани. Тялото ни произвежда различни типове колаген, които имат разнообразни функции. Молекулите на колагена представляват поредици от аминокиселини (полипептидни вериги), в които вземат участие почти всички аминокиселини, срещани у човека, но в най-голямо количество са 3-4 от тях. Основната разлика между различните типове колаген е подредбата на тези аминокиселини. За да се усвои колагенът той трябва предварително да бъде подготвен, т.е. частично раздробен на по-малки фрагменти, тъй като молекулите са прекалено големи.  Раздробените молекули се резорбират в червата и стимулират собствените клетки на организма да произвеждат колаген. Например, клетките на ставите могат да бъдат стимулирани от колагенови фрагменти с големина 3 kDa, а клетките на кожата – от фрагменти с големина 2 kDa. Ето защо в колагеновите продукти най-важното e по какъв начин и до каква степен е хидролизиран колагенът в тях, а от какъв тип е бил колагенът в суровината, от която е извлечен, е от второстепенно значение.

В групата на веществата, предпазващи хрущяла и ставите (така наречените хондропротектори) освен колаген влизат още глюкозамин и хондроитин.  Повече за глюкозамина и хондроитина и техните функции в човешкото тяло можете да прочетете тук.

За да се постигне максимална защита на ставите, препоръчително е да се приема комбинация от трите хондропротектора – глюкозамин, хондроитин и колаген, тъй като и трите вещества подкрепят ставите, но по различен механизъм.

Какво представляват EPA и DHA?

EPA и DHA са кратките наименования на две важни омега-3 мастни киселини. EPA означава ейкозапентаенова киселина, а DHA - докозахексаенова киселина.

Приемам Допелхерц® продукт, но не откривам точни указания относно времето на прием. Как и кога трябва да го приемам?

Не всички Допелхерц® продукти имат строги препоръки за време на прием. Някои съставки се усвояват по-добре, когато се приемат с храна (напр. мастноразтворими витамини), други пък – на гладно. Възможно е някои съставки да имат лек дразнещ ефект спрямо стомаха, обикновено, при предразположени хора, напр. страдащи от хроничен гастрит. В такива случаи е препоръчително приемът да става след хранене.

Ако продуктът, който приемате, няма конкретни препоръки за време на прием, то значи този въпрос не е от първостепенно значение за степента на усвояване и действие на съставките. Нашата препоръка е да го вземате всеки ден по едно и също време, напр. сутрин, след закуска, като по този начин това ще се превърне в част от ежедневната Ви рутина и ще се намали рискът от пропускане на прием, респективно, от по-слаб ефект.