Любопитно за косата

Красивата коса е естествено украшение на човека. Нейният добър вид обаче, е не само признак на привлекателност, но и огледало на здравето ни.

Красивата коса е естествено украшение на човека. Нейният добър вид обаче, е не само признак на привлекателност, но и огледало на здравето ни. Добрата новина е, че спазвайки правилен хранителен режим, ще се радвате на крепко здраве и красива коса едновременно.

Фактите за косата, които си заслужава да знаете

Значението на косата е дълбоко вкоренено в човешката историята. Още в Древен Египет косата е била символ на социален и икономически статус. В тези антични времена са били изобретени и първите способи против косопад. Въпреки че косата няма жизненоважна функция, влиянието,  което оказва върху външния вид и самочувствието ни я превръща в нещо изключително важно за всеки от нас. 

От какво се състои човешката коса? - Човешката коса се състои от косъм, неговият корен и космената луковица

Обикновено, когато споменаваме думата „коса“ се има предвид само онази видима част, която израства от скалпа. По време на този растеж всеки косъм се покрива от мастните жлези с тънък протективен филм. Ако този филм липсва по някаква причина, то косата има сух и нездрав вид.

Друг интересен факт е, че броят на космите по главата зависи от цвета им. Така например, блондинките имат средно около 140 000 косъма, хората с тъмна коса около 100 000 косъма, а червенокосите едва около 85 000. Съответно израстването на косата и косопадът, също зависят от това. 

Дългата коса

Косата расте с около един сантиметър на месец. В рамките на един човешки живот тя би трябвало да порасне с около 30 метра. 

Цветът на косата, структурата и растежът са предимно хормонално и генетично обусловени, което прави горните цифри относителни и различни при всеки човек.

Кой отговаря за цвета на косата?

Според общия принцип, цветът е генетично обусловен. Навлизайки в детайли, ще ви споделим, че има конкретен виновник за това цвета на косата ви да не е мечтаното русо, наситено кафяво или огнено червен. Нарича се меланин.

Причината да побеляваме след една определена възраст също се дължи на него. Или в случая, по-скоро на постепенно намаляващата му продукция от човешкия организъм.

Има и ситуации, в които даден човек може да се роди без наличието, на какъвто и да е меланин в тялото си, тогава косата му остава чисто бяла и този феномен е познат като албинизъм.

 

Допелхерц® актив За Коса и нокти
Допелхерц актив
Допелхерц® актив За Коса и нокти
За блестяща коса и красиви нокти!
  • Естествени съставки – масло от пшеничен зародиш и екстракт от семена на просо
  • Цинк за поддържане на нормалното състояние на косата, кожата и ноктите
  • Балансирана формула, създадена за нуждите на съвременната жена

Балансираната диета – тайната на силната коса

„Истинската красота идва отвътре“ е казал народът и е абсолютно прав, защото доброто състояние на клетките на косата е определящо за нейния привлекателен външен вид. Клетките на косата, както и всички останали в човешкия организъм, имат нужда от адекватно снабдяване с хранителни вещества, за да функционират правилно. Особено важни са някои витамини, микроелементи и белтъчини, които са основни градивни елементи на косата.

Такъв важен градивен елемент, например, е протеинът кератин, който е основна съставна част на косата и ноктите. Наличието на достатъчно количество кератин прави нотките ни здрави, а косата еластична.

Силиций

Силицият е от важно значение за продукцията на колаген в организма, който пък служи като основен градивен елемент. Прием на силиций се препоръчва традиционно при хора, които имат проблеми с изтънена или отслабена коса. Има специално разработени форми на силикатни минерали, които са годни за прием с храната и спомагат за снабдяването на организма с този по-слабо известен минерал. Минералите, източник на силиций, често  се наричат „диатомична пръст“, „диатомит“ или „инфузорна пръст“. Ефектът от добавения към диетата силиций върху състоянието на косата е изследван в рандомизирани и плацебо-контролирани клинични проучвания. 

В-витамините – енергийните бустери на клетките

Витамините от група B са незаменими в процесите, отговарящи за енергийния метаболизъм на клетките. Сред тях е и т. нар. „витамин на красотата“ – биотин. Биотинът, заедно с микроелементът цинк са отговорни за здравето и добрия вид на косата. Друг микроелемент – мед, пък отговаря за пигментацията на косата.

Всички изброени хранителни вещества по-горе, имат за цел да ви напомнят, че е важно да поддържате косата си механично (използвайки стилизанти и др.), но първото на което трябва да обърнете внимание, ако искате тя да бъде истински здрава и красива е хранителният ви режим!