Д-р Делчева, акушер-гинеколог: Важните витамини и минерали по време на бременност

1. Бихте ли се представили, какъв е Вашият професионален опит?

Казвам се д-р Йорданка Делева - специалист акушер-гинеколог с над 15 години опит. Придобих специалност в Университетска АГ болница „Майчин дом“. Извършвам прегледи и проследяване на бременност, колпоскопия, ехографии, онкопрофилактика и скрининг за ранни преканцерози на маточна шийка.

2. Какви съвети давате на Вашите бременни пациентки по отношение на храненето и приема на витамини и минерали през този важен период?

Втората половина на бременността и периода на кърмене се характеризират с повишени нужди от определени хранителни вещества и витамини, тъй като снабдяването на плода и кърмачето с хранителни вещества и развитието им зависят изцяло от майчиния организъм. Препоръчително е бременните да се хранят разнообразно, като ограничат приема на въглехидрати. Съвременните тенденции и препоръки за дамите във фертилна възраст са за допълнителен прием на витамини и минерали като фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, желязо, поради това, че от тях зависят множество важни процеси в организма, а обичайно присъстват в малки количества в храната.

Добър избор са комбинираните витамини Допелхерц® актив Актив Мама, които могат да се приемат през целия период на бременността и кърменето, за да осигурят всички необходими витамини за пълноценно развитие на плода и в последствие на кърмачето. Препоръчвам ги и на пациентки, които планират бременност, или са в началните ѝ етапи, защото съдържат фолиева киселина, която е от особено значение за развитието на тъканите на плода. Друга ценна съставка, която се съдържа в Допелхерц® актив Актив Мама  са омега-3 мастните киселини, които според проучванията са важни за развитието на мозъка, очите и сърцето на плода и новороденото. При голяма част от бременните се наблюдават ниски нива на желязо и свързаните с това анемични състояния. По време на бременност необходимостта от желязо нараства с близо 50%, и допълнителният му внос е важен както за майката, така и за плода.

  3. Каква част от пациентките Ви страдат от вагинална сухота и какво е общото за тях?

Това са основно пациентки в пременопауза и менопауза, и причината за тези неприятни оплаквания – парене, болка, сухота в интимната област се дължи на затихващите функции на яйчниците и произвежданият от тях хормон естроген. Възможно е и в млада възраст да се проявят тези оплаквания - физиологично при кърмещи пациентки, при тях вагиналната сухота се дължи на повишените нива на хормона пролактин, като със спиране на кърменето този проблем обичайно отшумява. При други, този проблем се свързва с прием на определени медикаменти. Препоръката ми при всички тях са продукти от серията Вагизан - Вагизан Овлажняващ крем и Вагизан Кремолум овлажняващи овули. Те способстват за бързо и продължително облекчаване на симптомите на вагиналната сухота. Въпрос на предпочитане и личен избор е дали ще се използва крем с апликатор или овлажняващи овули. Овлажняващият крем може да се използва за улесняване на половия акт дори при двойки, които планират бременност, тъй като не повлиява подвижността на сперматозоидите.

  4. Кои продукти Допелхерц препоръчвате на пациентките си? Какви са впечатленията Ви?

Имам опит с почти цялата гама продукти на Допелхерц. Впечатленията ми са отлични.

За пациентките в менопауза препоръчвам продължителен прием на Допелхерц® актив Актив Мено -  комбинация на соеви изофлавоноиди, калций, витамин D и витамини от група B. Както вече споменах при тях са подходящи и продуктите Вагизан Овлажняващ крем или овули. Убедила съм се и в качествата на магнезиевите продукти, като често препоръчвам на бременните Допелхерц® актив Магнезий 500 ДЕПО, заради специалната таблетка с удължено освобождаване и високата доза магнезиеви йони.

  5. Какви впечатления имате по отношение на Вагизан продуктите? 

Интимният лосион Вагизан може да се използва от всички пациентки независимо от тяхната възраст за поддържане на физиологично pH на външната полова област. Овулите Вагизан Кремолум облекчават симптомите на сърбеж, парене и сухота, а Вагизан Млечна киселина песари са подходящи за профилактика при често повтарящи се вагинални инфекции, засягащи млади дами.

  6. С какво продуктите Допелхерц и Вагизан спечелиха Вашето доверие?

Това са немски продукти, които от доста време присъстват в нашите аптеки. Опитът ми с тях показа, че са качествени продукти, на които мога да се доверя и разчитам.