Д-р Димитър Терзиев, гастроентеролог: Грижата за черния дроб – какво трябва да знаем?

Д-р Димитър Терзиев, началник на Отделение по гастроентерология в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, Пловдив

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се Димитър Терзиев и съм специалист гастроентеролог с над 10-годишен стаж. Началник съм на Отделение по гастроентерология в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, гр. Пловдив, което се намира на бул. “Н. Вапцаров“ 9. Имам и амбулаторна практика в едноименното ДКЦ. Професионалните ми интереси са свързани с хроничните чернодробни и чревни заболявания.


Какво е важно да знаем за чернодробните проблеми?

Черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло и е натоварен със стотици жизнено важни функции. Той филтрира кръвта и разгражда токсичните субстанции като алкохол и различни лекарствени средства. Черният дроб произвежда и жлъчен сок, който подпомага разграждането на мазнините от приетата храна. Отделно от това участва в производството на албумин и фактори на кръвосъсирването, регулацията на аминокиселините, метаболизма на глюкозата, както и в съхранението на витамини и минерали.

Най-честите фактори, които водят до остра или хронична чернодробната увреда са нездравословното хранене, редовният прием на големи количества алкохолни напитки, честата употреба на някои токсични медикаменти и др.

Бихте ли ни споделили в какво се изразява "грижата за черния дроб"? Какви са превантивните мерки, които препоръчвате?

В тази връзка и с оглед поддържането на добро „чернодробно здраве“ е изключително важно да се спазват някои насоки за здравнословен начин на живот, които включват:

  • Да не се използват лекарства, токсични за черния дроб, без медицинско предписание.
  • Да се избягва редовната консумация на големи количества алкохол.
  • Да се поддържа оптимално телесно тегло чрез подходящ хранителен режим и умерена физическа активност

Какъв тип продукти са подходящи в грижата за черния дроб?

В правилната грижа за черния дроб са подходящи продукти, съдържащи три основни съставки – екстракт от бял трън, екстракт от артишок и продукти с антиоксидантно действие.

Полезните ефекти от екстракта на бял трън се дължат на съдържащите се в него комплекси от вещества, наричани с общото име силимарин. Силимаринът е познат на лекарите от много години и неговото действие е добре проучено. Известен е с хепатопротективната си и антиоксидантна активност, както и с подобряване процесите на жлъчеобразуване.

Препаратите, съдържащи екстракт на артишок имат добро антиоксидантно действие и участват в продукцията на жлъчен сок от черния дроб. Те подобряват и чревната перисталтика, като по този начин намаляват диспептичните оплаквания и регулират целия процес на храносмилане.

Един от продуктите на българския пазар, които съчетават изброените съставки с благоприятно действие върху функцията на черния дроб е Допелхерц актив Хепабаланс.

Защо се доверявате на тези продукти?

В ежедневната си практика се сблъсквам с множество пациенти, които имат нужда от подпомагане на чернодробната функция. Установил съм, че при голяма част от тях Допелхерц актив Хепабаланс е подходящ за възстановяване на енергийния баланс в чернодробните клетки и подобряване на процесите на храносмилане.

Пациентите съобщават за отлична поносимост към продукта, без каквито и да е странични реакции. Това, заедно с доказано ефективното действие при чернодробните дисфункции, прави Допелхерц актив Хепабаланс предпочитан продукт в моята ежедневна практика.

В портфолиото на Допелхерц, освен Хепабаланс, в помощ на пациентите, които страдат от рефлуксни оплаквания и чревна дисбактериоза са познати и утвърдени още два продукта.

Приет след хранене, Допелхерц Гел против стомашни киселини и рефлукс образува защитен слой над съдържимото на стомаха, като по този начин възпрепятства връщането на стомашно съдържимо към хранопровода. Действието му върху болката и паренето е бързо и ефективно (започва да действа след 3 минути), а благодарение на дозираните сашета, в които се предлага, може да бъде приеман навсякъде и по всяко време.

Приемът на пробиотици е от същественo значение за поддържане на нормална чревна флора. Пробиотикът на Допелхерц актив Лакто-Про е в комбинация с витамин В6, който е с отлично действие в поддържането на здрав чревен епител с висок локален имунитет и резистентност към инфекции.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Продуктите на Допелхерц са добре познати и широко използвани в ежедневната ми лекарска практика. Ефективността, липсата на странични реакции, улесненият прием и фактът, че не съдържат глутен, лактоза и генно-модифицирани продукти ги правят предпочитани за поддържане на добрата функция на гастроинтестиналния тракт и жлъчно-чернодробната система. Фирмата производител има 100-годишна история и немско качество, на което всеки лекар и пациент може да се довери.