Д-р Йордан Стайков, физиотерапевт: Профилактиката е основният път към здравето на опорно-двигателния апарат

Д-р Йордан Стайков - физиотерапевт и собственик на Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“ и МЦ "Д-р Стайков"

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се д-р Йордан Стайков - физиотерапевт и собственик на Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“ в к.к. Слънчев бряг и МЦ „Доктор Стайков“ в гр. Бургас.

Какви пациенти посещават Вашия медицински център?

Няма възрастово разпределение - млади и по-възрастни с разнообразни проблеми на опорно-двигателната система, най-вече ставни увреди от различно естество, характер и тежест, свързани и със съвременния начин на живот.  

Има много млади хора, които страдат от различни проблеми с периферната нервна система или с опорно-двигателната, което сериозно повлиява ежедневната им активност, трудовата им дейност и дори социалния живот.

Целта ни е да помогнем на всички по възможно най-ефективния начин, за да възстановят максимално ежедневната си дейност и активност.

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си, свързани с грижата за ставите?

Пациентите трябва да знаят, че е изключително важно да полагат своевременни грижи за своите стави. Профилактиката е основният път към здравето на опорно-двигателния апарат. Освен движението, контролa на теглото, приемa на подходяща храна, спазване на здравословна диета, препоръчвам още физикална терапия и прием на подходящ  колагенов продукт, както и продукти с пряко отношение към здравето на цялата опорно-двигателна система.  

С какво помага приемът на колаген?

Колагенът е основен градивен елемент на съединителната тъкан в организмите ни. Хрущялната и костна тъкан, в частност ставите, имат богато съдържание на колаген. Приемът на колаген е препоръчителен, за да се удължи „животът“ на ставния хрущял и на ставите. По този начин може да се подобри състоянието на пациентите преди да са настъпили тежки увреди на ставния апарат.

За да бъде усвоен, колагенът е необходимо да бъде хидролизиран  т.е. раздробен на по-малки фрагменти и за предпочитане в течна форма. Така се гарантира бързото усвояване и ефективно действие на тези продукти.  

В моята практика препоръчвам колагеновите продукти на Допелхерц - Колаген 11.000 Куркума+Джинджифил и Колаген 11.000 поради това, че отговарят най-пълно на нуждите на пациентите ми – висока доза от 11 000 милиграма хидролизиран колаген, бързо усвояване и действие. Съставът потенцира собствения синтез на колаген и съдържа добавени вещества с противовъзпалително и структуриращо действие върху ставите. Доказано е, че продукцията на колаген в тялото е свързана с достатъчния прием на витамин С. Витамин D e необходим за здрави кости и мускули и е фактор за усвояването на калция и фосфора в организма. Ето защо предпочитам да се доверявам на продукти с добре прецизиран състав. 

С какво продуктите на Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Безспорно е немското качество на бранда, доказал се със 100-годишната си история. Ценя удобния еднократен прием на повечето продукти, което допринася за активното съдействие от страна на пациентите в провежданото лечение или профилактика, но основното ми мерило за успех са доволните ми пациенти.