Д-р Мария Колева, физиотерапевт: Каква е ролята на магнезия в грижата за добра физическа форма?

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се д-р Мария Колева – физиотерапевт и собственик на Клиника за физикална терапия и рехабилитация и МЦ – „Физиомед“ в гр. Плевен. Ние сме млад и енергичен екип от специалисти, стремящи се да помогнем на нашите пациенти. Разширяваме базата и дейността си в различни насочености. Разполагаме с първия в страната роботизиран High Power Laser, Shockwave терапия, TECAR терапия, Compex Wireless, FMS, комбинирани физиотерапевтични апарати от последно поколение, съхраняващи времето и подобряващи ефекта от процедурите.

Какви пациенти посещават Вашия медицински център?

Посещават ни все по-млади пациенти, елитни професионални спортисти, спортуващи деца и тийнейджъри, както и пациенти с разнообразни проблеми на опорно-двигателната система. Старая се още с първия преглед да разговарям с всеки индивидуално – хората трябва да знаят, че лечението не е еднократен акт, с вземането на лекарство за ден или консултация с лекар, а правилната профилактика е от съществено значение за постигане на отлични резултати в спорта и добро здравословно състояние.

Горди сме с нашите пациенти – футболисти – клубни представители и национали, плувци, баскетболисти и дори олимпийска шампионка по тласкане на гюле, които показват упоритост и въпреки болката продължават да тренират усилено и да постигат успехи.

Спортните травми са неразделна част от живота на всеки професионален спортист. За съжаление, често спортистите нямат необходимото време за възстановяване и е необходимо бързото им връщане на терена. За тази цел в Клиника Физиомед извършваме най-съвременните физиотерапевтични процедури в областта на спортната травматология.


Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си?


Поддържането на оптимална физическа форма е въпрос на правилна стратегия – индивидуална преценка, балансиран хранителен режим, включващ източници на ценни нутриенти, иновативна апаратура и професионална мануална терапия.

В Клиника Физиомед разполагаме с най-съвременна апаратура за Лазерна терапия, ТЕКАР терапия, Shockwave терапия и най-новия хит в спортната медицина – функционалната магнитна стимулация, която показва изключително бързи резултати при спортни травми на мускули и сухожилия, епикондилити, бурсити, периартрит на рамото и др.

Лечението е цялостна индивидуална програма за профилактика, в зависимост от особеностите на заболяването и на самия човек. В програмата се включва отстраняване на причините за моментното обостряне на болката, профилактика на по-нататъшното развитие на това заболяване, промени в храненето, в начина на живот, в двигателната активност. Част от цялостния подход е и назначаването на курс с хранителни добавки, които да допълнят основните медикаменти и терапии.

Дефицитът на магнезий е често пренебрегван здравословен проблем. В някои случаи, очевидните признаци на дефицит на магнезий се появяват само когато магнезият достигне изключително ниски стойности. Важно е да се консултирате с лекар, за да установите ранен стадий на дефицит на магнезий. Симптомите на недостиг на магнезий са постоянна умора, променливо настроение, световъртеж и лоша координация, загуба на апетит, гадене, запек. Други симптоми включват главоболие, мускулни крампи и изтръпване на ръцете и краката, косопад и чупливи нокти. Дефицитът на магнезий засяга целия организъм и може да доведе до хронични заболявания.

Каква е ролята на магнезия в грижата за добра физическа форма?

Липсата на магнезий в организма може да се получи по различни причини:

Недостатъчния прием на храни, богати на магнезий е водеща причина за липсата му в организма. Също така усвояването на магнезий в кръвта намалява с напредването на възрастта, което прави здравословният хранителен режим, богат на витамини и минерали от изключително значение за тази група хора. Друг начин да снабдим тялото си с магнезий е като приемаме хранителни добавки с оптимални дози магнезиеви йони. В практиката си съм се уверила, че продуктите на Допелхерц®, които съдържат магнезий, дават отлични резултати.

Стомашно-чревни разстройства са също сред най-честите причини за дефицит на магнезий. Според специалистите, специфични стомашно-чревни състояния като болестта на Крон, целиакия, хронична диария и други, могат да променят начина, по който организмът усвоява магнезий и да доведе до дефицит на този изключително важен минерал.

Ниските нива на магнезий в организма най-често са свързани със заболявания като диабет тип 2, метаболитен синдром, сърдечно-съдови проблеми и остеопороза. При диабет втори тип, високите нива на кръвната захар могат да доведат до отделяне на повече урина от бъбреците. Това, от своя страна, води до загуба на магнезий.

Тютюнопушенето е друга причина за дефицит на магнезий. Проучванията показват, че нивата на магнезий са по-ниски при пушачите, особени при хората, които пушат над 15 цигари на ден. Първо, пушенето намалява усвояването на магнезий, и второ – този навик влияе на апетита, което води до по-малък прием на хранителни вещества и съответно на магнезий.

Стресът е друг фактор, който влияе на магнезия в организма като изчерпва запасите му. Причини за дефицит на магнезий могат също да бъдат алкохолната зависимост, специфични бъбречни състояния (при които се наблюдава прекомерно отделяне на магнезий) и приема на различни лекарства като диуретици.

Бременните жени и кърмачките са друга група хора, която страда от дефицит на магнезий и се нуждаят от прием на по-големи количества от този минерал, тъй като плодът и новороденото получават необходимите хранителни вещества изцяло от майчиния организъм. Магнезият е изключително важен минерал за благоприятно протичане на бременността. Изследванията показват, че той може да предотврати усложнения като преждевременно раждане.

Относно това как са свързани липсата на магнезий и напълняването мога да кажа, че:

Магнезият е важен минерал, който участва в многобройни процеси в тялото, включително в процеса на регулиране на задържането на вода. При някои хора тя достига до над 3 кг. от телесното тегло. А при хората с наднормено тегло, тя може да достигне до 8 кг. Това се получава, когато течностите не се отстраняват чрез лимфната система правилно, а се задържат в тялото. Задържането на течности е неприятен проблем, с който лесно можем да се справим, ако не е причинен от конкретно заболяване. Увеличаването на приема на магнезий спомага за намаляване на задържането на вода.

Как да си набавим магнезий чрез хранене?

Ако искате да увеличите количеството на магнезий в тялото си, първото нещо, което трябва да вземете предвид, е начинът на хранене. Храните богати на магнезий са следните:

Овесени ядки и други пълнозърнести храни, ядки и семена, бобови храни, черен шоколад, листни зеленчуци, елда, киноа и други зърнени храни, авокадо – едно средно голямо авокадо предоставя 15% от препоръчителния дневен прием, банани, сьомга и други мазни риби, соево сирене. Други храни богати на магнезий са млякото и млечните продукти, кафявия ориз, телешкото месо, рибата.

Каква е препоръчителната дневна доза магнезий?

Препоръчителната дневна доза се определя спрямо възрастта и специфичното здравословно състояние. Според препоръките на Министерството на Здравеопазването за адекватен хранителен прием на витамини и минерали, мъжете над 19 години се нуждаят от 350 mg магнезий, а жените от 300 mg. Активно спортуващите хора обикновено имат повишени нужди заради по-големите загуби във връзка с изпотяването по време на интензивни тренировки. В моята практика препоръчвам Магнезий 500 Депо на Допелхерц®, тъй като е един от продуктите на българския пазар, който снабдява организма с високи дози магнезиеви йони, а депо таблетката помага за по-доброто усвояване и предпазва от преждевременни загуби.

Друга комбинация, на която се доверявам особено, когато пациентът има нужда и от допълнителен прием на калций, за подпомагане на по-бързото възстановяване при фрактури е Допелхерц® актив Магнезий + Калций + Витамин D + Мед + Манган. Тук отново залагам на иновативна фармацевтична форма с двуфазна депо таблетка. Във фазата с бързо освобождаване са съчетани Витамин D и калций, което гарантира пълноценното усвояване на калция от организма. Във фазата с удължено освобождаване са магнезий заедно с микроелементите мед и манган. За пациентите, които интензивно спортуват и имат нужда освен от магнезий и от други витамини и минерали, с лесен и удобен прием, препоръчвам Допелхерц® актив Магнезий Спорт Директ. Сашетата са винаги под ръка и лесно се приемат без необходимост от вода.

Не забравяйте, че балансираният начин на живот и грижата за тялото са отговорност на всеки един от нас.