Д-р Пламен Панов: Важните съставки, които трябва да съдържат продуктите за стави

Д-р Пламен Панов - общопрактикуващ лекар в Габрово

Бихте ли се представили /накратко/?                       

Д-р Пламен Панов, от гр. Габрово, работещ обща медицина, но също така и със сериозни интереси и работа в областта на спортната медицина.

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите - разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Бихте ли ни разказали повече за тях?

Като ОПЛ, имам доста пациенти, особено в "третата" възраст, при които едни от най-честите оплаквания са от страна на опорно-двигателния апарат и в частност от ставния апарат. Това са дегенеративни или възпалителни ставни заболявания, които са хронични и влошават качеството им на живот. 

При спортистите наблюдавам оплаквания от опорно-двигателния апарат най-често свързани с травматизъм, който за жалост съпътства спорта.

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си /млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни пациени/ свързани с грижата за ставите?

Препоръките за ставна грижа, които давам на пациентите си, са свързани с причината за оплакванията от една страна, а от друга с възрастта и активността им. Продуктите, които използвам в практиката си се определят от проблема – прилагам както лекарствени, така и продукти, за които е доказано, че имат ефект върху костно-ставното здраве – с богато съдържание на глюкозамин и хондроитин, колаген и разбира се микроелементи и витамини, имащи отношение към двигателния апарат. При по-възрастните пациенти е необходимо да се провеждат по-продължителни курсове, дори и при начални ставни оплаквания, като една по-трайна профилактика на ставните дегенерации, които неизменно настъпват с възрастта. При младите хора по повод травматизма, курсовете на лечение са по-кратки, но и по-интензивни.

Какви продукти за профилактика препоръчвате, (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?            

Освен лекарствените продукти, които в някои случаи няма как да се избегнат, продуктите, които препоръчвам при ставно - дегенеративните състояния, трябва да съдържат няколко съставки, като основните са, разбира се, колаген, глюкозамин, хондроитин. При младите хора на първа линия е нуждата от препарат, съдържащ колаген, който е в достатъчно количество и в лесно усвояема за организма форма – хидролизираният колаген е именно такава форма.

С какво помага приемът на колаген?                  

Както знаем, една от основните градивни съставки на мускулите, сухожилията, ставните хрущяли и кожата е колагенът, представен от различните му типове. Познати са много типове колаген, но основните са три. Затова и големите ползи от приема на колаген са при възстановяването на опорно-двигателния апарат. Но не трябва да пропускаме и кожата, тъй като колагенът е и един от най-често присъстващите протеини, използвани за освежаване и "подмладяване" на външния вид на хората.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?                           

Ако пациентът иска да избере най-добрия и подходящ колагенов продукт за своето състояние и за целта, за която ще се използва, моят съвет е следният: нека да се допита до лекаря, който е спечелил неговото доверие. Колегата ще го насочи към правилния препарат.

Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Харесвам продукта Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил заради комплексния му състав, комбинацията от колаген, витамини и минерали с куркума и джинджифил, но мога да отлича две основни причини:

  • Първата е количеството на колаген, защото това допринася за доброто терапевтично насищане на организма.
  • Втората е хидролизирането на колагена, което допринася за добрата и пълноценна резорбция на протеина.                                

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

За мен лично най-важното са добрите резултати, които постигам, прилагайки продуктите на Допелхерц. Това е най-точният критерий. Не е за пропускане и фактът, че вашите препарати все още се произвеждат само и единствено в Германия.