Д-р Шопова съветва: Кои са подходящите витамини и растителни екстракти в подкрепа на имунната система?

Д-р Юлияна Шопова - общопрактикуващ лекар в гр. Пловдив

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се Юлияна Шопова. От 21 години работя като ОПЛ в гр. Пловдив, а преди това 8 години в отделението по вътрешни болести и образна диагностика към МБАЛ Св. Пантелеймон.

Какви съвети давате най-често на пациентите си преди и по време на сезонните вирусни заболявания?

Съветвам ги да приемат повече плодове, зеленчуци, но разбира се, не винаги можем да си набавим чрез храната всичко необходимо на организма. Тогава препоръчвам продукти с витамини и микронутриенти според конкретните нужди на пациентите ми.

Като профилактика или при заболяване препоръчвам и повишен прием на витамини и микроелементи, за чието действие има медицински доказателства. Например – високи дози витамин С, цинк и ехинацея при вирози.      

Кои са важните витамини, минерали и микроелементи в подкрепа на имунната система?

Трудно и невъзможно е да се отговори еднозначно. Витамините, минералите и микроелементите са вещества необходими за поддържане на жизнените ни функции. Най-често препоръчвам и изписвам витамин D, комбинация от В-витамини, известна още като В-комплекс, витамин С, витамини А и Е и цинк.


На кои растителни екстракти в подкрепа на имунната система се доверявате в практиката си и защо?

Лечението с продукти на растителна основа е традиционно и вероятно е връстник на човешкия род. Доверявам се на растителни съставки с доказани свойства. Такъв е случаят с екстрактите от ехинацея и арония.


Kои са продуктите, които най-често препоръчвате на пациентите си в подкрепа на имунната система?

Мултивитамини А-Я Депо на Допелхерц, Имуноактив + Ехинацея, Имун + Арония, а целогодишно препоръчвам Допелхерц Витамини за диабетици.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

С това, че са с доказано немско качество, широка гама и достъпност за пациентите ми.