Доц. д-р Атанасова: Синдром на раздразненото черво - как се разпознава и как да го облекчим?

доц. д-р Мария Атанасова – гастроентеролог, лекар, специалист по вътрешни болести,  гастроентерология и диететика

Бихте ли се представили?

Казвам се доц. д-р Мария Атанасова – гастроентеролог, лекар, специалист по вътрешни болести и гастроентерология и диететика. Обучавам студенти и лекари. Научната и практическа ми работа са свързани предимно с проблемите на пептичните заболявания на гастроинтестиналния тракт, гастроезофагеалната рефлуксна болест, мотилитетните нарушения на гастроинтестиналния тракт, хронични хепатити и тумори на черния дроб. Специализирала съм клинична цитология и абдоминална ехография в Германия, мотилитет на гастроинтестиналния тракт в Белгия и Холандия. Имам редица статии публикувани в престижни научни издания.

Доцент Атанасова, бихте ли обяснили накратко за нашите читатели какво пред­ставлява това състояние?

Синдрома на раздразненото дебело черво е изключително често срещан в гастроентерологичната практика. Диагнозата е трудна в смисъл, че трябва да се постави след изключване на органична патология на дебелото черво, или на други болести предизвикващи болка, диария, запек. В повечето случаи успяваме от добре снета анамнеза и добър контакт с пациента, да поставим правилната диагноза.

Синдром на раздразненото черво (IBS) представлява дисфункция на чревния тракт, вследствие на фактори като стрес, нарушена чревна флора, свръхчувствителност на чревната лигавица или наследствена предразположеност.

 

Какви са най-честите симптоми?

Симптомите на този синдром са много индивидуални и са с различна тежест при всеки човек. Това е едно хронично състояние, което се характеризира с периоди на обостряне и затишие. Най–честите симптоми са подуване на корема, газове, болка и крампи, които са локализирани в областта на червата, редуване на запек с диария, слуз в изпражненията.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти с подобни оплаквания?

От опита си вече съм се убедила, че има продукти, които действат добре при този синдром, и мога да кажа с удоволствие, че един от тях е Допелхерц®актив Иритаколин на Куайсер Фарма - немска компания с наистина немско качество. Прави ми впечатление, че пациентите се чувстват много добре, когато приемат този продукт, а това се дължи най–вече на специалната комбинация  между съставките. Той съдържа зеолит, който е вулканичен минерал, имащ способността да улавя разнообразни екзогенни и ендогенни токсини , и спомага за изхвърлянето им от организма. Съдържа и растителни екстракти от алое вера, лечебна ружа, лайка, които ефективно намаляват тежестта на симптомите. Добавен е и един специфичен щам – Лактобацилус плантарум, който много успешно облекчава симптоми като коремна болка и подуване, както и две етерични масла от ким и див копър, с карминативен ефект.

Какво точно значи “карминативни” средства?

Карминативните средства са тези, които се използват с цел намаляване на газовете в червата. С други думи средства, които резорбират газовете и подпомагат извеждането им от организма. Иритаколин е пример за продукт с карминативни свойства.  

Зеолитът в Допелхерц®актив Иритаколин успява да осигури добра абсорбция на газовете. Останалите съставки образуват един защитен филм върху лигавицата на дебелото черво и осигуряват добра функция на червото, с други думи редовна дефекация без промяна в посока запек или диария.

Важно е пациентите да знаят, че е необходимо да съблюдават и някаква диета, като не приемат храни, водещи до висока степен на ферментация в дебелото черво, поради което се образуват повече газове. В този смисъл съществува така наречената FODMAP диета, разпространена е в интернет, а и ние гастроентеролозите препоръчваме на хора със синдром на раздразнентото черво да я съблюдават. Това е диета, бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Храните, които следва да се избягват са – пшеница, фасул, варива, преработени храни, млечни продукти, алкохол, и др.

А пробиотици влизат ли в съображение?

Приемът на Допелхерц®актив  Иритаколин е много важен в комбинация с един качествен пробиотик. В това отношение  марката Допелхерц® има един изключително добър продукт, който се нарича Лакто-Про, и аз изписвам в комбинация с Иритаколин.

Препоръчвам на своите пациенти Допелхерц®актив Лакто-Про, защото той съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии от 5 щама, важни за регулиране и поддържане баланса на чревната флора и за добро състояние на стомашно-чревния тракт.