Доц. д-р Свилен Тодоров: Приемът на хранителни добавки подпомага виталността на костно-ставните тъкани

Доц. д-р Свилен Тодоров - специалист по ортопедия и травматология в МБАЛ "Сърце и Мозък", Плевен

Бихте ли се представили?

Доцент Свилен Тодоров – специалист по ортопедия и травматология. Работя в град Плевен в иновативната болница „Сърце и Мозък“. Повече от 20 години изучавам и лекувам пациенти с оплаквания и заболявания на опорно-двигателния апарат.  

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите - разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Бихте ли ни споделили повече за тях?

Пациентите със ставни проблеми (артроза, артрит) са най-разнообразни като възраст и видове оплаквания. Като правило по-често тези проблеми са при пациенти над 50-годишни, поради възрастово обусловено износване и намаляващи възможности за авторегенерация на ставните тъкани. За съжаление, все по-често засягат и млада възраст – генетично обусловена тъканна недостатъчност на ставния хрущял, на фона на все по-големите физически натоварвания, свързани с професионални или спортни претоварвания.

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си /млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни пациени/, свързани с грижата за ставите?

Основното и най-важно нещо за съхранението и запазването на функцията на ставите е движението – оптимално по интензивност и натовареност в зависимост от възрастта и здравословния статус на всеки пациент. Генетичната предиспозиция към ранно и свръхранно износване на ставите, към настоящия момент не може да бъде преодоляна. Прилагането на принципите на епигинетиката обаче убедително доказва, че ежедневното рационално хранене с определени висококачествени храни и приемът на много течности може да забави темпа на износване на ставите ни, но това е трудно осъществимо като масова практика. За това е важно да се приемат хранителни добавки, които да подпомогнат виталността на костно-ставните тъкани.    

Какви продукти за профилактика препоръчвате /когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях/?

Съществена част от неоперативното лечение и профилактика на артозата е включването на хранителни добавки с колаген, глюкозамини, хондроитин сулфат, хиалурон, обогатени с витамини и минерали, имащи отношение към възстановяването на костно-ставните структури. Поради тази причина, освен прилагането при нужда на локални и системни нестероидни противовъзпалителни средства, като други подпомагащи продукти, стандартно предписвам течен високодозиран колаген, какъвто е Допелхерц Колаген 11.000.

С какво помага приемът на колаген?

С напредването на възрастта собствената синтеза на колаген намалява, а колагенът е в основата на структурата на тъканите на опорно-двигателния апарат. Силно препоръчително е при ставни проблеми да се приема допълнителен колаген със съответните витамини и микроелементи, които да потенцират ендогенната му синтеза и като резултат да се намали болката, да се увеличи подвижността на ставите и да се укрепи опорно-двигателния апарат.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?

Вариант е да се консултират със специалист, който да ги насочи към подходящ продукт. Но и самите пациенти трябва да проявят критичност в избора си. Идеалният препарат е в течна фаза с висока концентрация на хидролизиран колаген, обогатен с допълнителни съставки, които подпомагат синтеза му в организма и имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 Куркума+Джинджифил?

Въз основа на многогодишния ми опит с различни хранителни добавки, мога да твърдя, че Допелхерц Колаген 11.000 с Куркума и Джинджифил към момента е идеалният колагенов препарат, осигуряващ максимална комплексност и ефикасност за възстановяване на здравето на ставните и околоставните структури, както при пациенти с начални или развити прояви на артрозна болест, така и при възстановяване от травма или претоварване на ставите и мускулите.     

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

В практиката си държа да работя с качествени продукти, които са се доказали пред специалисти и пациенти, продукти разработвани от компании с традиции, прилагащи иновативни технологии и поддържащи наи-висок стандарт за качество – такива са всички продукти на немската марка Допелхерц!