Грижата за чревната флора – какво е важно да знаем? Мнението на д-р Искра Иванова, гастроентеролог

д-р Искра Иванова, гастроентеролог в МБАЛ "Рахила Ангелова“ гр. Перник

Здравейте, бихте ли се представили?

Казвам се Искра Иванова, гастроентеролог, с над 7 години трудов стаж в областта на гастроентерологията и вътрешните болести. В момента работя като гастроентеролог в МБАЛ "Рахила Ангелова“ гр. Перник, както и в индивидуална частна практика - АПСМП по гастроентерология Д-р Искра Иванова Кирова - гр. Перник, ул. Христо Смирненски, бл.2, ет.2.

Бихте ли ни споделили, какво е важно да знаем за грижите на чревната флора и защо тя е от толкова голямо значение?

Чревната микрофлора е съвкупност от всички микроорганизми, които обитават червата на човек - млечнокисели бактерии, бифидобактерии, дрожди, едноклетъчни организми, гъби. Най-общо бихме могли да ги разделим на полезни „добри“ бактерии и патогенни –„лоши“ бактерии. Има и условно патогенни видове т.е. такива, които при нормални условия не са в състояние да предизвикат заболяване, но при потискане на имунитета на човека, те бързо се развиват, размножават и предизвикват заболяване.   

Бактериите представляват около 90% от чревната флора. Само около 1/3 от състава на чревната флора е обща за повечето хора, а 2/3 от нея е уникална за всеки индивид. Затова дисбиозата, т.е. нарушението на нормалния състав на микрофлората в червата, може да се прояви в резултат на различни състояния при различните индивиди и с разнообразна клиника.

Микроорганизмите от чревната флора участват в защитата на организма срещу патогенни микроорганизми като възпрепятстват поселването им по чревната мукоза. Това е конкуренция за „място на живот“. Възможно е да потискат развитието на патогенни/лоши бактерии като произвеждат антимикробни субстанции. Микроорганизмите от „нормалната“ чревна флора се хранят с непълно разградените остатъци от храносмилането в човешкия организъм. Те произвеждат витамини – витамин К, необходим за кръвосъсирването и костното здраве, както и – биотин, рибофлавин /витамини от група В/. Участват в метаболизма на някои медикаменти - например Дигоксин. Особено важна е ролята им за развитието на имунната система, регулирането на локалния и системен имунен отговор и защитата на организма.

В какво се изразява „грижата“ за чревната флора при различни състояния и процеси?

Различни причини и състояния могат да нарушат състава на нормалната чревна флора. Най-честите са прием на антибиотици и противовъзпалителни медикаменти, стрес, нарушения в диетата, включително и прием на алкохол, оперативни интервенции, лъчетерапия, различни възпалителни заболявания.

Основна грижа за нормалното функциониране на чревната флора е избягването на тези рискови фактори, което понякога е изключително трудно и невъзможно. Приемът на някои храни може също да оказва благоприятен ефект за поддържане баланса на чревната флора. Това са млечни продукти, плодове и зеленчуци, особено претърпели процес на естествена ферментация – туршии; продукти като инулин и лактулоза, т.е. пребиотици, които са хранителни вещества за "добрите" бактерии.

Приемът на пробиотици е от същественo значение за поддържане на чревната флора.

Допълнителни ползи за организма предлага съчетаването на пробиотични култури с витамини, като например витамин В6, включен в състава на пробиотика Допелхерц Лакто-Про Пробиотик, тъй като той допринася за нормалната функция на имунната система.

Комбинацията му с витамин В2 има отношение към поддържането на нормалното състояние на епитела и защитата на чревната лигавица от увреждания от различно естество.

С какво продуктите на Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Безспорно немското качество на продуктите Допелхерц се е доказало в 100-годишната история на марката. Действат ефективно, без странични реакции, не съдържат генно-модифицирани съставки, глутен и лактоза. Повечето продукти имат еднократен прием, което е от изключително значение за съдействието на пациента в провеждането на лечението или профилактиката.

Особено важно за мен е повлияването на пациентите – обратната връзка след постигнатите резултати от проведена комплексна терапия с добавени продукти и на Допелхерц!