Как да подкрепим детския имунитет? Съветът на д-р Ели Чумпилева, педиатър

Д-р Ели Чумпилева, общопрактикуващ лекар в ДКЦ I „Света Климентина“, Варна

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се Ели Чумпилева, общопрактикуващ лекар с дългогодишен стаж, специалност Педиатрия. Практиката ми се намира в ДКЦ I „Света Климентина“, гр. Варна.

Какви са най-честите съвети, които давате на родителите за подкрепа на детския имунитет?

Укрепването на имунната система на детето е от ключово значение за неговото здраве, особено през есенно-зимния период, както и при посещение на детски заведения (училище, детска градина, ясла).  

Винаги съветвам родителите да обърнат внимание на здравословното хранене. В него трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци, месо, млечни продукти и риба, като приемът трябва да е съобразен с възрастта и потребностите на детето. Разбира се, препоръчвам занимание със спорт и игри, по възможност на открито. Не винаги чрез храненето обаче детето може да си набави всички нутриенти, необходими за правилното функциониране на органите и системите, както и такива, които са жизненоважни за растежа и развитието. Затова аз винаги препоръчвам на родителите да включат прием на витамини и продукти, създадени съобразно потребностите на детския организъм. В своята практика съм се убедила, че продуктите на Допелхерц имат всички необходими качества, за да подпомогнат детския организъм, по най-пълноценен и безопасен начин. Освен това са със страхотен вкус и децата ги приемат много позитивно.


Какви витамини е важно да съдържат продуктите в подкрепа на имунната система?

Мастноразтворимите витамини са от ключово значение за подрастващия детски организъм. Тук ще спомена витамин А, който има отношение към доброто зрение, и здравето на кожата. Витамин D е наистина важен, тъй като спомага за калциевия метаболизъм, респективно – изграждане на кости и зъби. Той може да се синтезира в организма при престой на слънце. През зимния период това е много трудно затова е нужна допълнителна суплементация. Витамин Е също има отношение към доброто състояние на кожата и ендокринната система, а и има силно антиоксидантно действие. От водоразтворимите, витамин С, има силно изразени антиоксидантни свойства, като спомага организма да стане по-устойчив към различни увреждащи фактори. Тези и всички други необходими витамини, минерали и микроелементи се съдържат в продуктовата линия на Допелхерц за деца.

Друг аспект от концепцията за подпомагане на имунната система на децата е, поддържане на чревната флора в добро състояние. Освен за имунната система, тя отговаря и за нормалното състояние на лигавицата на червата, предпазва от болестотворни микроорганизми, участва в смилателните функции, в синтеза на витамин В и има противовъзпалителен ефект. Заради всичко това, аз препоръчвам прием на Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за деца. Съдържащите се в него бактерии от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium, са важни за поддържане на оптимално състояние на чревната микрофлора, добро храносмилане и перисталтика. Освен това има добавени витамини от В-група, в подкрепа на имунната система и правилен метаболизъм на клетките.

 
Какви са продуктите от тази категория, които най-често препоръчвате да приемат малките ви пациенти?

Често препоръчвам Допелхерц актив Витамини от А–Я за деца, сиропна форма, създадена изцяло с оглед нуждите на детския организъм в периода на растеж и в подкрепа на имунната система.

В случаи на чревен дисбаланс и стомашно-чревно неразположение, при прием на антибиотик, умора и отпадналост, по време и преди боледуване, при намалени съпротивителни сили, препоръчвам прием на Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за деца.

Няма как да пропусна и Допелхерц актив Имуно за деца, капсулна форма, обогатен с масло от черен кимион за естествена защита на организма на здрави и растящи деца.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

В своята практика съм установила по безспорен начин, че продуктите на Допелхерц са с високо немско качество, резултат от производство с традиции над 100 години и не на последно място, с висок профил на безопасност. Това са климатично неутрални продукти с грижа, както за хората и тяхното здраве, така и за природата. Продуктите на Допелхерц нямат странични ефекти и не съдържат генно-модифицирани съставки. За мен е много важна и обратната връзка от пациентите, които са се доверили на моята препоръка и са използвали продуктите на Допелхерц. Майките обикновено споделят за много лесен прием, децата харесват вкуса и формата на продуктите. Доволни са от липсата на странични реакции, прецизирани съставки, а така също и от очакваните ефекти. Освен всичко това, ми разказват и колко доволни са от достъпните цени на продуктите, което за всяко домакинство е много важно перо.