Каква е правилната профилактика при ставните проблеми? Съветите на д-р Капанджиева, ревматолог

Д-р Надежда Капанджиева - специалист по вътрешни болести и ревматология в УМБАЛ КаневДКЦ 1 РусеУМБАЛ Медика Русе.

Бихте ли се представили (накратко)?

Д-р Надежда Капанджиева - специалист по вътрешни болести и ревматология с над 30 години медицински опит. Сертифициран член на Международното общество за клинична денситометрия ISCD, 2010 г., член на Българско дружество по ревматология, Българско дружество по остеопороза и Международна фондация по остеопороза IOF.

От 2016 г. до 2020 г. работя като ревматолог в Първо вътрешно отделение към УМБАЛ Канев и в доболничната помощ в ДКЦ 1 Русе, ул.Независимост 2. От 2021 г. работя като ревматолог и в УМБАЛ Медика Русе.


Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите – разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Бихте ли ни разказали повече за тях?

В моята практика основно присъстват пациенти със заболявания засягащи опорно-двигателния апарат. Това са възрастни  хора с остеоартрит, артроза и остеопороза, при които се наблюдава дегенерация на ставния хрущял поради прекомерно износване и претоварване на ставите, често придружено с деформация на същите. Тези пациенти страдат от силни болки, скованост и обездвижване, а  това води освен до физическо и до много тежко психическо страдание на пациента.

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си (млади спортуващи, средна възраст, с начални ставни увреждания, възрастни пациенти), свързани с грижата за ставите?

Основните рискови фактори за появата на проблемите при опорно-двигателния апарат са възраст, наднормено тегло, вдигане на тежки неща, ниски стойности на витамин D, дефицит на калций, консумация на алкохол, тютюнопушене, наследственост, хронични заболявания.

От съществено значение за костно-ставното здраве е да се „държи теглото под контрол“ , да се изгради „силен“ хрущял с подходящите за целта храни (богати на  витамин С- цитрусови плодове, червени чушки, ягоди, броколи, зеленчуци, омега-3 мастни киселини от риба). Препоръчвам и физически упражнения, които  подобряват подвижността и кръвоснабдяването на ставата, както и засилват мускулатурата и механичната стабилност при движение.

Какви продукти за профилактика препоръчвате, (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

Най-често комбинирам медикаменти с доказали своите полезни свойства в борбата със заболяванията на костно ставния апарат хранителни добавки, съдържащи хиалуронова киселина, хондроитин, глюкозамин, колаген тип 2, витамин С и продукти за поддържане  на нивата на витамин D и калций. Препоръчвам и съчетания с физическа и физикална терапия.

С какво помага приемът на колаген?

Колагенът е структурен белтък на мускулната и костната тъкан. Разбира се, той е основен протеин на цялата съединителна тъкан, в частност го разглеждам при случаите, с които аз се занимавам. Количеството на колаген в тялото намалява с напредването на възрастта, рискът от развитие на дегенеративни ставни заболявания се увеличава. За да забавим тези процеси, е необходимо да има балансиран внос на колаген.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?

Аз препоръчвам висока доза хидролизиран течен колаген. Съдържащите се в него биологично активни пептиди, които са фрагменти от колаген, му осигуряват  висока усвояемост и действие.

Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Защото са еднодозови флакони с висока  доза  хидролизиран колаген. Добавените куркума и джинджифил имат противовъзпалителна активност, от която моите пациенти имат необходимост. Не на последно място е важен и лесният прием. Лично аз като лекар ревматолог препоръчвам Допелхерц Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил, защото  притежава търсения ефект при проблеми с опорно-двигателния апарат,  както и поради факта, че  редица клинични проучвания доказаха ползите за организма от приема на селен, витамин С и витамин D.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

С това, че имат над 100 години история в производството на качествени продукти, по най-съвременните изисквания на добра производствена практика, т. нар. GMP стандарти във фармацевтичното производство. С тяхната ефективност, максимално високо качество, сигурност. Освен това продуктите на Допелхерц са климатично неутрални и на разумни цени. Изписвам ги, защото знам, че мога да разчитам на отличното качество и действие.