Съвети в подкрепа на имунната система и при последствия след корона вирус от д-р Велислава Брязовска

Д-р Велислава Брязовска, спец. Обща медицина и клинична хомеопатия, гр. Русе ДКЦ 1

Здравейте, бихте ли се представили?

Д-р Велислава Брязовска, спец. Обща медицина и клинична хомеопатия, работя в гр. Русе, ДКЦ1.

Какви съвети давате най-често на пациентите си преди и по време на сезонните респираторни заболявания?

В подготовката на организма за предстоящ зимен сезон, когато естествено се покачва честотата на ОРЗ /вирусни и бактериални/, се включва комплекс от дейности в подкрепа на устойчивостта и активността на имунната защита.

Винаги припомням на пациентите си трите фактора, които имат най-голяма роля:

  • Правилно хранене - естествено с допълнителен прием на витамини и минерали
  • Физическа активност, доколкото позволяват индивидуалните възможности на организма
  • Здрав и пълноценен сън

Кои са важните витамини, минерали и микроелементи в подкрепа на имунната система?

В моята практика като ОПЛ аз се доверявам на някои растителни екстракти, които са естествен източник на витамини, минерали и флавоноиди, особено ценни в подкрепа на имунната система.

  • На първо място ще отбележа аронията – богат доставчик на витамин С, витамини от групата B, витамин К, минерали и микроелементи като магнезий, цинк, калций, желязо, както биофлавоноиди. Употребата на концентриран сок от арония има мощен антиоксидантен, противовирусен и антибактериален ефект.
  • На второ място, но не по значение, в моята практика е ехинацеята – естествена подкрепа на имунната система, с доказани антиоксидантни и антибактериални свойства.

Без колебание в предписанията си избирам два продукта с доказано немско качество и отлични резултати, споделени от моите пациенти при употребата им. Допелхерц систем Имун + Арония /висока доза витамин C, концентрат на сок от арония, цинк, селен, витамин D/ с приятен плодов вкус и с удобна течна форма в индивидуален флакон. Допелхерцактив Имуноактив + Ехинацея заради високата доза витамин C, съдържанието на цинк, селен, желязо и витамини D, B12, B6, а и разбира се еднократния дневен прием, което е особено важно за спазването на терапията от пациентите ми. Специалната Депо таблетка на продукта осигурява постепенно освобождаване на съставките и съответно по-пълноценното им усвояване от организма.

Какво препоръчвате на пациентите с паметови нарушения след Ковид-19?

За съжаление, след прекаран Ковид-19 не малък процент от хора се оплакват от когнитивни нарушения. Описват симптоми като разсеяност, забравяне, трудност при съсредоточаване и дефицит на вниманието. Наред с това доста често изпитват чувство на раздразнителност, напрежение и тревожност през деня, съчетани обикновено с лош, некачествен сън през нощта.

Все още няма изяснен механизъм, по който ковид инфекцията причинява това, но разполагаме с природни източници с доказан през годините положителен ефект върху когнитивните функции и ЦНС, а именно – гинко билоба, особено в комбинация с витамини и омега-3 мастни киселини.

В това отношение се доверявам отново на немското качество на Допелхерц, които така любезно и тук откликват с подходяща формула - Допелхерц актив Гинко Билоба + Омега-3 - един действително специален комплекс, който помага за повишаване нивото на концентрацията, подобрява паметта и умствената активност при прием на само 2 капсули дневно.

Особено добре се повлияват моите пациенти с пост-ковид симптоми на напрежение, стрес, раздразнителност и преумора от Допелхерц актив Спокоен Ден, който съдържа комбинация от естествени екстракти, L-триптофан, магнезий, В-витамини.
Съвсем в началото отбелязах изключително важната роля на пълноценния сън за стабилната устойчивост на имунната защита. Наред с това „здравият“ сън е в основата на всички възстановителни процеси на организма.

За съжаление, в т.н. „пост-ковид синдром” доста често се включва нарушение на съня /трудно заспиване, ”сън на пресекулки”, многократно събуждане и подобни/.

В тези случаи аз отново се доверявам на природните източници на вещества, които са в помощ на заспиването и спокойния сън – екстракт от лавандула, хмел, маточина. В организма ни процесите на сън и бодърстване се регулират от нивата на мелатонин. По-високите нива подпомагат заспиването, а при по-ниски нива ние сме бодри и активни. 

При пациенти с проблеми със заспиването  прилагам продукт с немско качество и прецизно подбрани съставки - Допелхерц капсули „Спокоен сън”, балансирана комбинация от хмел, лавандула и маточина, съчетана с мелатонин. Изписвам го по една капсула вечер преди лягане. Пациентите ми са доволни и постепенно се нормализират режима на сън и бодърстване.

Освен позитивната обратна връзка от страна на пациентите ми, немското качество, в което съм се убедила, не на последно място ще отбележа достъпните цени на продуктите на Допелхерц, което никак не е маловажно в тези дни на масово обедняване на българското население.