За здрави стави - как ни помага приемът на колаген? Мнението на д-р Алберт Чифлигаров, ортопед

Д-р Алберт Чифлигаров, ортопед - травматолог в Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ Св. Георги и в кабинет в ДКЦ Св. Георги, преподавател в МУ Пловдив

Бихте ли се представили (накратко)?

Казвам се Алберт Чифлигаров и съм ортопед – травматолог, преподавател в МУ Пловдив.

Дипломирах се през 1994г. в Медицинска Академия „Сеченов“ Москва. Имам 26 години лекарски стаж. Работя в Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ Св. Георги и в кабинет в ДКЦ Св. Георги - град Пловдив.


Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите - разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си (млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни пациени), свързани с грижата за ставите?

Всеки ден при мен идват пациенти със ставни проблеми. Причините, от които са породени, са разнообразни. При млади пациенти това са най-често повишено и нерационално натоварване, а с напредване на възрастта се увеличават случаите с дегенеративни и възпалителни промени в опорно-двигателния апарат. Най-общата препоръка, която давам е - при повишена физическа активност е необходимо човек да се грижи за ставите и общото си здраве. С напредване на възрастта това е задължително. Препоръчително е през пролетния и есенния сезон допълнителен прием на продукти, които доказано имат благоприятен ефект върху ставния апарат.

Какви продукти за профилактика препоръчвате (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

Прием на продукти, които съдържат глюкозамин и хондроитин, както и колаген - това са вещества, които имат отношение към структурните елементи на ставите и при своевременен прием могат да имат положителен ефект върху ставното здраве. Разбира се има състояния, при които е необходимо прилагането и на лекарствени продукти или хирургично лечение.

С какво помага приемът на колаген?

Приемът на колаген тип II е полезна матрица за хрущялното покритие на ставите. Колагенът е основен структурен протеин в тялото. Благодарение на голямата си молекула, изградена от аминокиселини – т.нар. „тройна спирала“, колагенът има голяма издръжливост и здравина. Именно това налага, ако искаме да постигнем резорбция на колаген при перорален прием, да използваме колагенови продукти, при които молекулата е хидролизирана т.е. предварително раздробена на по-малки частици. Така помагаме на тялото в синтеза на собствен колаген.


Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?

Най-добре е да направят консултация със специалист, който използва колагенови продукти в практиката си и има наблюдение върху ефекта от приложението му при пациентите си. Количеството вещество, което се съдържа, е от значение, както и формата – хидролизиран за лесно и пълно усвояване, удобство на прием – веднъж на ден в индивидуални флакони, добавени други продукти с отношение към ставното здраве.


Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Заради хидролизираната форма на съдържащия се колаген, гарантираща по-добро усвояване, количеството му – 11 000 mg,  и ползите от добавените куркума и джинджифил с добре известно в древната и съвременната медицина противовъзпалително действие.

Освен това съм привърженик на немските продукти. Смятам, че немските производители произвеждат и представят най-добрите продукти.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Ефективност, качество, предвидимост на ефекта, доказаното и утвърдено име на марката Допелхерц.