Как протича бременността

Бременността е приключение за всички двойки независимо от възрастта и опита им. След първата бременност майките стават по-уверени, но онези, които очакват първото си дете имат нужда от изчерпателна и подробна информация.

В очакване на чудото

Бременността е приключение за всички двойки независимо от възрастта и опита им. След първата бременност майките стават по-уверени, но онези, които очакват първото си дете имат нужда от изчерпателна и подробна информация в началото на бременността, за да могат да се подготвят и да преминат през тази важна фаза от живота с лекота.

Начало на бременността

След като забележат първите признаци жените посещават акушер-гинеколог, който назначава кръвен тест за бременност и потвърждава бременността. При този първи преглед лекарят установява как се развива бременността и определя датата на термина. Често бременните жени страдат от гадене, особено през първите месеци, но това  най-често не е повод за притеснение.

Женското тяло започва да се променя изключително бързо още през първия триместър, променят се и нуждите на организма. Повишават се нуждите от витамини и желязо, както и необходимостта от магнезий и калций. Желязото е отговорно за преноса на кислород в кръвта, както и за синтеза на хемоглобин и за образуването на червените кръвни клетки (еритроцитите). Магнезият спомага за правилното функциониране на нервната система и намалява риска от болезнени мускулни контракции. Тялото се нуждае от повишени количества фолиева киселина, която е важна за кръвотворенето и затварянето на невралната тръба при ембриона. Йодът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Приемът на калций, освен че попълва калциевите запаси в майчния органанизъм има и протективен ефект по отношение на риска от повишено кръвно налягане по време на бременността.

Актив Мама
Допелхерц актив
Актив Мама
За пълноценното развитие на вашето бебе
  • Покрива повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи на бъдещите майки, бременните и кърмещите жени
  • Високо съдържание на омега-3 киселини, важни за сърцето, мозъка и зрението на плода и кърмачето
  • Награда за най-добри хранителни добавки за бременни в класацията Mother & Baby Awards 2022*
  • Не съдържа лактоза и глутен
  • Висок стандарт за чистота на съставките и немско качество
  • С купуването на този продукт вие подпомагате деца в нужда

Въпреки че  външно не личи, тялото е навлязло в различен режим и вече работи на бързи обороти. Бременните жени често променят настроението си и това се обяснява с множеството хормонални промени в този период.В края на третия месец се провеждат първите пренатални изследвания. Допълнителните изследвания на амниотична течност и кръв, могат да дадат информация за различни заболявания. Ако бъдещите родители желаят да проведат тези изследвания трябва да се консултират с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Тялото се променя

През 9 – 16 седмица от бременността тялото започва да се приспособява. Коремчето започва да расте, но не толкова много, че да затруднява движението и съня. Към края на първия триместър рискът от спонтанен аборт намалява. При втория преглед гинеколога обследва сърдечния ритъм и растежа на ембриона чрез ултразвуково изследване.

Важно е да знаете, че ако се появят някакви медицински проблеми, лекарства трябва да се приемат само след консултация с лекар. Препоръчва се през този период да посетите лекар по дентална медицина, тъй като зъбите са особено чувствителни и се нуждаят от повече внимание.

Ако желаете може да се запишете на курс за бъдещи родители и да посещавате гимнастика за бременни. Гимнастиката за бременни е особено полезна, тъй като подготвя тялото за раждането и може да предотврати някои физически проблеми свързани с бременността.

Оформено коремче

От 17  седмица на бременността вече не можете да скриете от никого, че очаквате дете. Бременността си личи ясно по нарастването на коремчето. В този период бременните често страдат от киселини,  като причината е увеличеното налягане върху стомаха. Честото уриниране също притеснява много жени. То може да се контролира чрез активното трениране на мускулите на тазовото дъно със специални упражнения.
От средата на бременността може да забележите, че стомахът от време на време става твърд и че мускулите на матката се свиват. Това е нормално, тъй като тялото се подготвя за раждането, ако обаче тези симптоми са твърде чести или тежки е добре да се консултирате с вашия гинеколог, за да се предотврати преждевременно раждане.
Между 19 – 22 седмица от бременността се провежда втория ултразвук, при който може да разберете пола на детето ако позицията му позволява. От 20 седмица на бременността майката усеща движенията на плода и това спомага за формиране на още по-силна връзка между майката и детето.

Тайната се крие в спокойствието

Растящото коремче ограничава възможностите на майката да се движи свободно след 25 седмица от бременността. Изпълняването на ежедневните дейности става по-трудно от този момент нататък. Вие трябва да намалите натоварването и да дадете на тялото си необходимата почивка. Матката се подготвя за раждането, а гърдите за производството на мляко, честотата на уриниране се повишава. Много жени страдат от недостиг на въздух, болки в гърба и напрежение в гърдите. Дори заспиването става трудно поради невъзможността да намерите удобна позиция.
Ако изпитвате  притеснение и несигурност по отношение на раждането консултирайте се с вашия лекар, поговорете с други майки или посетете курс за бременни. Ако все още не сте избрали мястото където ще родите сега е моментът да го направите.
Ако искате да съхраните ценните стволови клетки от плацентата и от кръвта на пъпната връв, може да разучите дали тази услуга се предлага във вашата болница. Стволовите клетки могат да се използват за лечение на редица сериозни заболявания.

Големият ден наближава

Периодът между 33 и 40 седмица от бременността се струва безкраен на много от жените, не само поради факта, че ежедневието с растящото бебе в корема става доста трудно, но и поради нетърпението за първата среща с детето. През този период е добре да посещавате гинеколога си през около 2 седмици. По време на прегледите се наблюдава размера и позицията на детето. Когато детето се обърне и се смъкне надолу в матката, времето за раждане наближава. В тази позиция детето има по-малко свобода, а на майката ѝ се налага да потърпи още малко ударите от сладките крачета.
Често в този период задържането на вода предизвика отоци по краката.
Вие трябва да предприемете финалните приготовления за раждането, да подготвите документите необходими за прием в болницата и осигуряване на майчинството. Дългоочакваният момент почти настъпи!

 

 

 

ХОД НА БРЕМЕННОСТТА

1-8 седмица
Оплаквания:
• Промени в настроението
• Умора
Превантивни мерки:
• Бременността трябва да се потвърди
• Контролира се здравния статус на майката
Съвет:
Вашите хранителни нужди нарастват. Постарайте се да се храните здравословно и приемайте достатъчно фолиева киселина!
9-16 седмица
Оплаквания:
• Умората и промените в настроението намаляват
• Чувствате прилив на енергия и радост
Превантивни мерки:
• Проследяват се растежът и сърдечните тонове на бебето
Съвет:
Посетете зъболекар и проверете зъбите си!
17-24 седмица
Оплаквания:
• Чести позиви за уриниране
• Киселини в стомаха
Превантивни мерки:
• Ако позицията на детето го позволява, може да се определи пола
Съвет:
Тренирайте мускулите на тазовото си дъно, за да контролирате честотата на уриниране.
25-32 седмица
Оплаквания:
• Недостиг на въздух
• Болки в гърба
• Чувствителност на гърдите
Съвет:
Осигурете си спокойствие и почивка. Обменете опит с други майки.
33-40 седмица
Оплаквания:
• Усещате движенията на детето и удари от малките крачета
• Задържане на вода
• Повишено уриниране
Превантивни мерки:
• Посещавайте вашия акушер-гинеколог на всеки 2 седмици за преглед Набюдават се позицията и размерът на бебето
Съвет:
Направете си списък с необходимите вещи за родилния дом и се погрижете за последните приготовления за раждането