Омега-3 мастни киселини за здравето на сърцето

Здравото сърце една от тайните на дълголетието. Наред с другите грижи, които можем да полагаме за сърцето си, добре е да помислим и за неговото хранене.

Здравото сърце е една от тайните на дълголетието. Наред с другите грижи, които можем да полагаме за сърцето си, добре е да помислим и за неговото "хранене". Особено ценни съставки за функцията на сърцето са омега-3 мастните киселини. Ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) киселини допринасят за нормалната функция на сърцето ни, ако се приемат в дози от поне 250 mg дневно. Тези есенциални (незаменими) хранителни съставки не могат да се произвеждат самостоятелно от организма, без да са налице необходимите прекурсори, ето защо е от особена важност да бъдат приемани редовно с храната. Богати източници на омега-3 мастни киселини са студеноводни риби с по-високо съдържание на мазнини, като сьомга, херинга и др., които е добре да присъстват на трапезата ни поне 2 или 3 пъти седмично. 

Сред останалите препоръки за здравословно хранене, можем да изредим: избягване на газирани напитки със захар и подсладители, също и на пържени храни, прекалена консумация на сол и др. Поставете си за цел да приемате храна по-богата на фибри и с по-високо съдържание на свежи плодове и зеленчуци – сърцето ви ще ви благодари! Разбира се, освен адекватното хранене, е важно да си осигурявате и ежедневна физическа активност. Дори да нямате време за фитнес или редовни занимания с друг спорт, превърнете елементарни задачи от ежедневието си във физическа активност – използвайте стълбите, вместо асансьора, ходете повече пеш, правете разходки, когато имате време.

Антарктически крил
Допелхерц систем
Антарктически крил
  • Омега-3 мастни киселини под формата на фосфолипиди
  • Масло от 100% екологично чист антарктически крил
  • За нормалната функция на сърцето, мозъка и нормалното зрение
  • С добавени калций, витамини D3 и B1
  • Награда „Хранителна добавка за производствена технология с екологична отговорност 2021“*

С една дума – поддържайте се активни, колкото се може по-дълго време. Това ще намали риска и от развитие на други заболявания, например захарен диабет. Не прекалявайте, обаче! Оставете екстремните натоварвания за екстремните спортисти и се пазете от контузии.