Омега-3 за здравето на Вашето бебе

Наред с другите важни витамини и минерали, които една бъдеща майка трябва да си набавя, от ключово значение е и достатъчният прием на омега-3 мастни киселини.

Наред с другите важни витамини и минерали, които една бъдеща майка трябва да си набавя, от ключово значение е и достатъчният прием на Омега-3 мастни киселини.

Омега-3 са група от няколко полиненаситени мастни киселини, от които по-важни са ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) мастни киселини. Тези полиненаситени мастни киселини имат ключова роля за човешкото здраве, тъй като подкрепят работата на различни органи и системи.

Част от DHA (докозахексаенова киселина) се поема от плода чрез плацентата, ето защо е препоръчително бъдещите майки да увеличат хранителния прием на тази важна съставка. DHA e необходима на плода и на новороденото, защото участва в изграждането на мозъчните структури и очната ретина.

Омега-3 мастни киселини за вашето бебе

По време на бременност и кърмене, добрата диета е особена важна, както за здравето на майката, така и за това на бебето. В допълнение към ежедневния прием на витамини и минерали, всяка бременна е желателно да увеличи и приема на Омега-3 мастни киселини. Богати на Омега-3 мастни киселини са морските риби като сьомга, херинга и скумрия. Вегетарианците пък могат да си набавят от някои видове ядки, като орехите например.

Развитието на бебето започва още от утробата и зависи от много фактори. Разбира се, бъдещата майка може да повлияе това да се случи по най-добрия начин, чрез пълноценно и здравословно хранене, тъй като чрез пъпната връв към бебето преминават абсорбираните хранителни вещества от майката, включително и така важните за организма Омега-3 мастни киселини.

Омега-3+Фолиева киселина + В6 + В12
Допелхерц актив
Омега-3+Фолиева киселина + В6 + В12
Здраве от морето за мозъка, очите и сърцето!
  • Подпомага сърдечно-съдовата система
  • За балансирани нива на триглицериди и хомоцистеин
  • За нормалната функция на мозъка и зрението
  • С масло от морски риби, отговарящо на високи стандарти за чистота
  • Капсулите Допелхерц актив са без вкус и мирис

Омега-3 мастните киселини имат голямо значение в периодите преди, по време и след бременността. Още по време на бременността майката трябва да осигурява достатъчно DHA.

Какви са ползите от приема на Омега-3 мастни киселини:

  • Незаменими, тъй като човешкото тяло се нуждае от тях, а в същото време не може да ги произвежда и разчита на достатъчния прием с хранителни продукти или хранителни добавки, които ги съдържат
  • Защита и профилактика на сърдечно-съдовата система
  • Важни са за нормалната функция на мозъка

Защо плодът и кърмачето имат нужда от омега 3 мастни киселини?

Омега-3 мастните киселини се намират в значително количество в нашия мозък и в ретината на окото. В утробата, Омега-3 мастните киселини се използват като градивен елемент за изграждането на тези органи. Пълноценното развитие на мозъка, нервната система и зрението1 при плода и кърмачето зависят от приема на Омега-3 мастни киселини, особено на докозахексаеновата киселина (DHA). Нещо повече, смята се, че недостигът на DHA може да доведе до нарушения, свързани с паметта и концентрацията при децата.2

Омега-3 мастните киселини са особено важни и за развитието на кърмачето, което продължава да получава необходимите количества от майката, но вече чрез майчината кърма.