Признаци на бременността и какви промени настъпват през първите 12 седмици

Кои са признаците на бременността? Какво Ви очаква през първите дванадесет седмици на бременността?

Бременна ли съм?

Признаците на бременността са различни при всяка жена. Най-често с ранна бременност се свързват гадене, повръщане, повишен апетит и чувствителни зърна, които се дължат на хормонални промени. Разбира се, има и много други знаци, че очаквате бебе, но тъй като при различните жени признаците на бременност могат да са по-силно или по-слабо изявени, Ви съветваме ако имате съмнения да посетите своя акушер-гинеколог, който да Ви прегледа и да направи ултразвуково изследване.

Кога се появяват първите признаци на бременността?

Тялото на жената започва да се променя от момента, в който оплодената яйцеклетка се загнезди в матката. Болката от имплантирането на яйцеклетката може да бъде усетена като дискомофорт в коремната област, сравним с началото на месечния цикъл, между седмия и десетия ден от оплождането.

При всяка четвърта жена няколко дни преди очаквания месечен цикъл може да се появи съвсем леко кървене наречено имплантационно кървене. То може да бъде причинено от лекото разраняване на маточната лигавица вследствие от имплантирането на оплодената яйцеклетка.

По това време жената по математически изчисления е в четвърта седмица от бременността. Пресмятането на бременността започва от първия ден на последния менструален цикъл, въпреки че бременността и зачеването са се случили само преди две седмици. Тъй като овулацията и зачеването не могат да се определят с точност, за ориентир се избира началото на последния месечен цикъл.

Кои са ранните признаци на бременността?

Много бременни жени споделят, че първоначално усещат чувство на стягане или дискомфорт в гърдите. Дори най-малкото докосване може да се възприеме като неприятно. Това чувство на напрежение е причинено от хормоните естроген и прогестерон. Хормоналните нива се отрегулират след първия триместър и обикновено тази силна чувствителност на гърдите намалява. Сутиените за бременни могат да бъдат от полза през този период.

Вероятно най-известният признак на бременността е сутрешното гадене, което обикновено се появява между шеста и дванадесета седмица от бременността. Всъщност, повече от 2/3 от бременните жени усещат симптоми на гадене. През този период жените често страдат и от сънливост.

Актив Мама
Допелхерц актив
Актив Мама
За пълноценното развитие на Вашето бебе
  • Покрива повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи на бъдещите майки, бременните и кърмещите жени
  • Високо съдържание на омега-3 киселини, важни за сърцето, мозъка и зрението на плода и кърмачето
  • Награда за най-добри хранителни добавки за бременни в класацията Mother & Baby Awards 2022*
  • Не съдържа лактоза и глутен
  • Висок стандарт за чистота на съставките и немско качество
  • С купуването на този продукт вие подпомагате деца в нужда

За ранни признаци на бременността се определят:
-    гадене или повръщане
-    силно желание за храна или отвращение от нея
-    констипация (запек)
-    повишено уриниране
-    повишено слюноотделяне
-    умора/изтощение
-    главоболие/замаяност
-    леко имплатанционно кървене и имплатанционна болка
-    болки в гърдите

Трябва да се има предвид, че макар и всичко това да са симптоми за бременност, те не са задължителни. Всяка жена и всяка бременност са различни. За да бъдете сигурни посетете гинеколог, който може да разсее Вашите съмнения дали сте бременна с помощта на ултразвуково изследване или кръвен тест за бременност.
 

Кои са вероятните признаци на бременността?


След като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, тялото започва да произвежда хормона на бременността – човешки хорион гонадотропин (ЧХГ).
Промяната в хормоналния статус позволява на тялото да се променя. Повечето жени нямат менструално кървене, когато са бременни. Имайте предвид обаче, че съществуват и други причини за забавяне на менструацията като стрес, диета или хормонален дисбаланс.
Вероятността за бременност се определя дори от повишаването на базалната температура на тялото. Базалната телесна температура е топлината на тялото след събуждане без физически стрес. Тя е между 36.5֯ С и 37 ֯С . Преди и по време на менструация базалната телесна температура се понижава. За да бъде определена като сигнал за бременност тя трябва да бъде повишена в продължение на поне 18 дни. Препоръчва се жените да измерват редовно температурата преди бременността, за да могат да направят сравнения.
Други признаци за вероятна бременност:
-    липсващ менстуален цикъл
-    положителен тест за бременност (откриване на ЧХГ)
-    повишена базална телесна температура (поне 18 дни)
-    увеличена пигментация на зърната, linea nigra от петнадесета седмица на бременността
-    гинекологични находки като разхлабване на шийката на матката и разширяване на матката

Кои са сигурните признаци на бременността?


Когато говорим за сигурни признаци на бременност – те се определят медицински или от развитието на ембриона.
Най-рано в пета седмица от зачеването амниотичният сак и ембрионът могат да бъдат видени с ултразвук. Сърдечната дейност на ембриона може да бъде засечена с ултразвук от седма седмица на бременността. Тогава много жени наистина осъзнават, че е започнал нов живот.

Сигурни признаци за бременност:
-    доказателство за околоплодна торбичка/ембрион – чрез
 ултразвук
-    засичане на сърдечния ритъм на ембриона
-    забележими детски движения през коремната стена

Кога има смисъл от теста за бременност?


Ако забележите някои от изброените признаци на бременност, можете да си направите тест за бременност след закъснението на менструалния цикъл.

Този тест измерва концентрацията на хормона на бременността (ЧХГ) в урината. Тестът може да бъде закупен от аптека или дрогерия. Тестовете за бременност могат да се различават по дизайн и начин на употреба в зависимост от производителя.
Ако искате да бъдете сигурни, че очаквате дете още преди менструалният цикъл да е закъснял, лекарите могат да определят това чрез кръвен тест. Много малки количества от ЧХГ могат да се открият в кръвта, кръвният тест може да докаже със сигурност дали сте бременна само една седмица след оплождането.

Как да си направя тест за бременност?

Не забравяйте да прочетете инструкциите за употреба, защото има различни детайли, които трябва да се съобразят за всеки тест. В тестовете за бременност за домашна употреба се отчита хормонът на бременността ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) в урината. Този хормон нормално се произвежда от плацентата.

Обикновено производителите на тестове препоръчват да си направите изследването като използвате средната струя/порция урина. Това означава, че първо трябва да отделите малко урина и след това да направите теста. Вероятността за сигурен тест резултат се повишава, ако направите изследването сутрин с първата сутрешна урина. Положителният резултат от теста за бременност обикновено се появява като 2 цветни чертички.

Как се различават първите признаци на бременноста от предменструалния синдром? Какво е предменструален синдром (ПМС)?


Около 85% от жените усещат някои от ежемесечните симптоми на предменструалния синдром. Терминът ПМС обикновено се отнася за психически или физически дискомфорт при жените, който може да започне до 14 дни преди следващия менструален цикъл. С началото на менструацията оплакванията намаляват. Жените, които страдат от ПМС се оплакват от болки в корема, чувствителност на гърдите, наддаване на тегло, промени в настроението или главоболие. Често се описват и гадене, повишен апетит за храна или липса на апетит. Тези симптоми могат да се възприемат и като първи признаци на бременност. Въпреки това има някои симптоми, които е по–вероятно да се отнесат към ранна бременност, отколкото към ПМС. Обичайно повечето признаци на бременността са по–ясни и силно изразени.

Лекото кървене, което може да се тълкува като между-менструално кървене, може да се окаже кървенето между седми и десети ден от оплождането на яйцеклетката. При всяка четвърта жена има подобно леко прокървяване.

Много добра индикация за бременност може да бъде постоянното леко увеличение на базалната температура преди закъснението на менструалния цикъл. Покачената базална телесна температура съвсем ясно се отнася към признаците на бременността.

Липсата на менструален цикъл се счита от повечето жени за сигурен знак за бременност, но бременността трябва да бъде потвърдена от тест и посещение при специалист.

Началото на бременността


Първите дванадесет седмици (първи триместър) играят основна роля за развитието на Вашето бебе. Вашето тяло преминава през период изпълнен с много промени и се адаптира към новата фаза от живота.

Следващите месеци ще бъдат вълнуващи, наслаждавайте се на бременността, защото всяка седмица ви води една крачка по–близо до срещата с Вашето дете.
 

Първа седмица от бременността

Вие сте в седмицата с първия ден от последната менструация. Дори и да звучи смешно на пръв поглед в първата седмица от бременността Вие все още не сте бременна. За да се опрости изчисляването на продължителността на бременността, първият ден от последната менструация се приема като начална дата на бремеността. Оплождането не е възможно сега, а само след третата седмица от бременността. Ако имате желание да забременеете, можете съзнателно да се подготвите за това. Почивайте си, не консумирайте алкохол и не употребявайте никотинови изделия и най-важното – хранете се здравословно.

Втора седмица от бременността

Дори през втората седмица на бременността все още няма бременност. Тялото Ви се подготвя да изгради лигавицата на матката както обикновено. Тези „фертилни дни“ са понякога преди, понякога след овулацията.

Фокус на здравословната диета трябва да бъде адекватното снабдяване на организма с фолиева киселина преди бременността да започне. Фолиевата киселина е необходима за развитието на невралната тръба на ембриона в началото на бременността. От невралната тръба започва развитието си централната нервна система, а недостигът на фолиева киселина крие риск от вродени дефекти.

B-витамините са важни за правилното функциониране на нервната система. Витамин В6 спомага за регулирането на хормоналната дейност и заедно с витамин В2 взема участие в процеса на кръвотворене. Витамин В12 също играе съществена роля за изграждане на кръвните клетки. В-витамините са важни за метаболизма на белтъци, въглехидрати и мазнини.
В-витамините и фолиева киселина се съдържат в пълнозърнестите храни, листни зеленчуци, броколи, ядки, репички, пилешки или телешки дроб.

Към правилното кръвотворене отношение има и желязото, което спомага за синтеза на хемоглобин и транспорта на кислорода в кръвта. Нуждите от желязо по време на бременността се повишават с 50%.

Освен витамини е изключително важно диетата на бременната жена да включва добри източници на омега-3 мастни киселини. Те са незаменими за човешкия организъм, ние се нуждам от тях, но не можем да ги синтезираме. Единственият вариант да снабдим организма си е да консумираме храни, богати на мастни киселини, каквито са студеноводните риби – сьомга, херинга и други или да ги приемаме под формата на хранителни добавки. Омега-3 мастните киселини са изключително важни за бременната и кърмещата жена, тъй като са от значение за правилното развитие на мозъка, зрението и нервната система на плода и кърмачето. Освен това, според проучванията спомагат за намаляване на риска от преждевременно раждане.

Уверете се, че консумирате достатъчно йод в храната си. Необходим е за развитието на щитовидната жлеза на бебето и хормоните, продуцирани от нея.

Приемът на специализирани витамини за бременни е чудесен начин да се подсигурят нужните количества фолиева киселина, витамини, минерали, микроелементи и омега-3 мастни киселини за здравословното развитие на плода и на кърмачето.

Трета седмица от бременността

През тази седмица яйцеклетката е оплодена след овулацията и новият живот започва, обикновено незабелязано от жената. Във Вашето тяло се случват много хормонални промени, които ще Ви подготвят за бременността и ще позволят на оплодената яйцеклетка да се имплантира в матката. Някои бременни жени чувстват напрежение в гърдите и имат слаби болки в коремната обаст. Обикновено тези признаци се подценяват и не се възприемат като знак за бременност. Ако подозирате, че сте бременна можете да получите потвърждение, чрез ранен кръвен тест. Бременността може да бъде установена дори в тази ранна фаза, защото тялото започва да произвежда хормона на бременността (ЧХГ) 24 часа след оплождането.

Четвърта седмица от бременността

За успешно зачеване се говори, в началото на четвъртата седмица от бременността, когато оплодената яйцеклетка достига матката и се имплантира здраво в изградената маточна лицавица. Този процес може да доведе до леко кървене, което много бременни жени погрешно възприемат като менструален цикъл.

Жълтъчният мехур, околоплодният сак и плацентата се развиват, за да осигурят на ембриона жизненоважни хранителни вещества и кислород.

Всяка жена, която не е спортувала редовно, трябва да започне най-късно в този момент. Ще имате нужда от сила и издръжливост през следващите няколко месеца. Разбира се, трябва да внимавате да не се изтощите и да не практикувате опасни спортове. Наблегнете на разходки, плуване или йога. Най-добре би било да спортувате заедно с бъдещия татко.

Пета седмица от бременността

Аритметично пресметнато Вие вече сте във втория месец от бременността. Нямате месечен цикъл и за много жени това е първата ясна индикация, че може да са бременни. Можете да си направите тест за бременност у дома. Двете внезапно появили се черти на теста ще променят напълно живота Ви. Сега е моментът да си запазите час при своя гинеколог, който да потвърди при прегледа, че сте бременна.

В петата седмица на бременността вашето тяло продължава да се адаптира и променя. Цервикалният канал се затваря с мукозна тапа, за да предпази матката от патогени.

Може да почувствате първите признаци на бременността – умора, слабост, гадене, промени в настроението заради влиянието на хормоните.

Шеста седмица от бременността

При преглед Вашият гинеколог ще установи, че шийката на матката е твърда и неподвижна –  сигурен знак за бременност.
При ултразвуковото изследване Вие ще може да различите вече ембриона и жълтъчният мехур. Големината на ембриона е около 2-3mm.

Един от най-специалните моменти за бъдещите майки и татковци - ще можете да чуете за първи път сърдечния ритъм на ембриона. Малкото сърчице работи 2 пъти по-бързо от Вашето.

По това време вместо да пълнеете, може дори да сте загубили тегло заради сутрешното гадене. Въпреки това, Вашата матка вече е удвоила размерите си и това може да стане причина да посещавате по-често тоалетната.

Седма седмица от бременността

Обичайните признаци на бременността като гадене и умора могат да се засилят. Ако имате възможност, вземете си кратка почивка, Вашето тяло има да върши доста важна работа в момента.

Често в този период бременните жени трябва да се справят с психично напрежение, предизвикано от секрецията на хормона прогестерон. Съмненията и несигурността дали правите всичко както трябва за справянето с новата ситуация в живота Ви се дължат на бременността. Не се тревожете, това е нормално! Говорете открито за своите чувства и проблеми с партньора си – понякога всичко се решава с една прегръдка.

Много бременни жени се оплакват от проблеми със съня. Когато лежите, може да почувствате неприятно придърпване в коремната област. Почивайте през деня, за да имате сили.

Осма седмица от бременността

Може да забележите промени във фигурата, тъй като коремната и тазобедрената обиколка вече се променят. Особено ако вече имате дете, коремчето Ви ще расте малко по-бързо отколото при жените, които чакат първата си рожба.

Въпреки че матката расте, покачването на килограми през първия триместър на бременността е малко, най-често около 1.5-2 кг. Към края на бременността кантарът ще покаже качени средно 12-13 кг. Това е само ориентир, тъй като покачването на теглото по време на бременност зависи от първоначалното Ви тегло.

Вашето бебе тежи около 100g и е с размери 12-14mm. Лицето започва слабо да се дефинира, появяват се клепачите, горната устна и се вижда малкият връх на носа. Оформят се външният слухов канал и ушната мида.

Девета седмица от бременността

За Вас започва третият месец от бременността и е възможно да усетите недостиг на въздух или да почувствате изтощение, ако сте били под стрес. Природата е направила така, че да споделяте кислорода с бебето си. Осигурете си спокойстие и чист въздух.

Имате повече аптетит, но освен това задържането на вода и повишеният кръвен обем водят до покачване на килограмите.
Препоръчва се консумирането на риба, особено студеноводна като риба тон и скумрия. В рибата се съдържат жизненонеобходимите омега-3 мастни киселини – EPA (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова). DHA е важна за здравословното развитие на мозъка и очите на формиращия се вече в утробата ембрион, особено през третия месец.
Мозъкът на вашето бебе расте изключително бързо. Вече съществуват нервни клетки, които започват да се свързват. На този етап от развитието за Вашето бебе би било вредно ако приемате алкохол.

Десета седмица от бременността

В истинския смисъл на думата „хубав“ страничен ефект от бременността е, че около десетата седмица, косата на повечето жени става блестяща и силна. Това се дължи на хормона естроген, който се образува в плацентата. За голямо съжаление на някои жени, нивата на естроген спадат бързо след раждането.

Между девета и дванадесета седмица Вашият гинеколог ще определи с ултразвук точно размера (обиколка на главата и дължина на ембриона) и ще коригира ако е необходимо датата на термина. През десетата седмица на бременността ембрионът е достигнал размер около 3cm.

От десетата седмица на бременността ембрионът се нарича вече плод (фетус) и е мъничко човече с оформени лицеви черти, движещи се ръце и крака. Жизненоважните органи са формирани и достигат зрялост с напредване на бременността. Ако очаквате момченце – тестисите му започват да произвеждат хормона тестостерон, но първичните полови белези могат да бъдат видяни с ултразвук едва през осемнадесетата седмица на бременността.

Единадесета седмица от бременността

По време на бременността обемът на кръвта във Вашето тяло е повишен и благодарение на това не страдате от студени ръце и крака. Може да чувствате по-често жажда или да имате повишено слюноотделяне. Коремчето Ви е видимо за околните и амниотичният сак е толкова голям, че изпълва целия таз.

За съжаление, някои жени страдат от запек и това се дължи основно на хормоните, които имат релаксиращ ефект върху мускулите, включително и върху чревните мускули. Разбира се, природата е имала нещо предвид, защото бавното храносмилане осигурява по–пълноценно усвояване на храната.

Към единадесета седмица на бременността бебето тежи около 11-12g и е между 5-13cm на дължина. Мозъкът се развива бързо. Невероятните 250,000 клетки се формират за минута, устата и носът са свързани. Отделителната система започва да функционира и червата се развиват бързо.

Дванадесета седмица от бременността

Първият триместър от бременността е приключил. Рискът от преждевременно раждане намалява драстично след дванадесета седмица. Много бъдещи родители намират точно този момент за подходящ да споделят с всички радостната новина.

Едва ли има нещо по-красиво и вълнуващо от споделянето на новината за бъдещия нов член на семейството с най-близките хора.

Много от проблемите като гадене, умора, промени в настроението намаляват в края на първия триместър, тъй като тялото Ви на този етап се е адаптирало към бременността.

С напредването на бременността много неща се променят визуално – коремчето расте, гърдите стават по-големи и очертанията на талията бавнo изчезват.

Вашето бебе е между 4-5сm на дължина и има сърдечен ритъм от 120-160 удара в минута.

Вътрешните органи работят и малкото мозъче изпраща сигнали на мускулите, на което се дължат движенията на бебето. Някои бебета вече започват да смучат палците си. Осификацията (вкостяването) продължава и жълтъчната торбичка се разтваря напълно. От сега нататък плацентата ще снабдява бебето с всичко необходимо.

Бебето е вече напълно развито и продължава да нараства на размери и тегло през следващите вълнуващи седмици.

Вашето приключение продължава!