Рискове, свързани с високо артериално кръвно налягане

Високо кръвно или хипертензия, означава високо налягане в артериите. Това са съдовете, в които сърцето директно изпомпва кръв, която достига до всички органи и тъкани в организма.

Високо кръвно или хипертензия, означава високо налягане в артериите. Това са съдовете, в които сърцето директно изпомпва кръв, която достига до всички органи и тъкани в организма. 

Високото кръвно налягане не винаги означава прекомерно емоционално напрежение, макар стресът и нервното напрежение да са способни да предизвикат хипертензия. 

За нормално кръвно налягане се приема това, чиито стойности не надвишават 120/80 mmHg. Стойности между 120/80 mmHg и 139/89 mmHg се приемат за пре-хипертензия а при над 140/90 mmHg говорим за патологично повишено артериално налягане. По-високата стойност се нарича систолично кръвно налягане и представлява налягането в артериите в момента, когато сърцето се съкращава и изпомпва кръв. Другата цифра показва диастоличното налягане, т.е. налягането в артериите по време, когато сърцето се отпуска след съкращението. Диастолното налягане, всъщност представя най-ниското налягане, на което артериалните стени са изложени, докато систолното е най-високото.

Магнезий 400 + Калий 400
Допелхерц актив
Магнезий 400 + Калий 400
  • Магнезий и калий – за доброто състояние на нервната система и мускулите
  • Калият допринася за поддържане на нормално кръвно налягане*
  • Намалява чувството на отпадналост и умора
  • За енергия и добър електролитен баланс
  • С добавени хром, желязо и В-витамини
  • №1 марка в сегмента "Магнезий+Калий" в Германия**

Повишаването на кръвното налягане увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови, бъбречни, очни, мозъчно-съдови и други заболявания, ускорява появата на атеросклероза. Тези усложнения на хипертензията често биват наричани увреждания на периферните органи, предвид това, че се наблюдават като последствие от хроничната хипертензия.

Ето защо диагностиката на хипертензията е толкова важна, ако навреме бъдат взети мерки, може да се избегнат усложненията. Високият процент заболеваемост и смъртност, свързани с артериална хипертензия, я правят един от най-силно социално значимите медицински проблеми.