Съветите на педиатъра за силен детски имунитет и подкрепа на стомашно-чревното здраве

Съветите на педиатъра за подсилването на детския имунитет, особено важни по време на пандемия.

Д-р Делгянска е специалист педиатър в медицински център Медихоуп, Пловдив. С над 10 години опит и специализации в областта на проследяването на физическото и нервно-психическо развитие на детския организъм, диагностика и лечение на детските заболявания.

Д-р Делгянска, с оглед на Вашата практика и опит като педиатър, какви ще бъдат важните пунктове при подготовка на децата за училище тази година?

На първо място, трябва да се конкретизира за какви деца говорим.

Д-р Дарина Делгянска, педиатър в МЦ Медихоуп

По-малките и през лятото ходят на ясли и детски градини, макар на места те да са с намален състав, все пак там се сблъскват с типичните сезонни проблеми – вирусни инфекции, които засягат гастро-интестиналния тракт и най-често протичат с диария и/или повръщане. При събирането на много деца на едно място, рискът от предаване на инфекция от едно дете на друго нараства неимоверно, включително и заради недобре изградените хигиенни навици на най-малките.

Какви са рисковете от тези стомашно-чревни вирусни инфекции, като усложнения?

Макар често да протичат сравнително леко, възможно е понякога да се стигне до тежка дехидратация, особено ако се касае за по-малки деца, при които водно-солевият баланс е много по-крехък и едно дете, да речем на 3 години, може да се обезводни дори и само след едно диарично изхождане.

Какво препоръчвате на родителите с цел предпазване от подобни проблеми?

Пробиотик Желирани мечета за Деца
Допелхерц актив
Пробиотик Желирани мечета за Деца
  • Желирани мечета с вкус на ягода
  • 2 млрд. млечнокисели и бифидобактерии
  • С витамини В3, В5 и В6
  • Награда "Най-добър детски пробиотик" в класацията Mother & Kids Awards 2024
  • Със закупуването на този продукт Вие подпомагате деца в нужда!

И все пак, дори хора, които спазват всички препоръки, не са 100% защитени?

Да, разбира се, така е с всяко нещо в медицината, мерките се прилагат за да намалят риска от развитие на заболяване, почти никоя мярка не може да ни гарантира 100% защита. В допълнение към казаното по-горе, често препоръчвам на родителите да дават на децата си пробиотичен продукт. Пробиотиците са от особена важност за детското здраве, тъй като тяхната собствена микрофлора е все още в период на съзряване и оформяне, респективно е и по-лесно ранима. Добре е и пробиотикът да бъде в подходяща фармацевтична форма – един от често използваните от мен подобни продукти е Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за деца. Те са с вкус на ягода и децата ги приемат с удоволствие. Харесва ми и това, че освен млечнокиселите бактерии, този продукт съдържа и витамини от група В. Проучвания доказват, че приемът на лактобацили и бифидобактерии статистически значимо намалява продължителността на чревните вирози. Друго важно предимство тук е, че бактериите са тиндализирани, без да се създава риск за прекомерно разрастване на един или друг щам в детския организъм. Едновременно с това имаме висока ефективност и бърз ефект. Нека не забравяме, че грижата за чревната флора е и грижа за имунната система, защото 80% от клетките, отговорни за имунната за-щита, се намират в чревната мукоза. Клиничните проучвания доказват, че определени бифидобактерии скъсяват продължителността на сезонните настинки и намаляват интензивността на симптомите.

А какво ще кажете за по-големите деца, на които предстои поредната учебна година?

Отново опираме до събиране на големи групи хора на едно място и то на закрито, което може да се окаже проблем в условията на глобална пандемия. Въпреки, че случаите с Ковид-19 при деца масово протичат леко, описани са и усложнения. Да не забравяме и, че децата, дори безсимптомни, могат да са преносители на вируси, което поставя на риск цялото семейство.

Какъв е Вашият съвет към родителите на учениците?

Освен спазването на вече добре познатите мерки, носене на маски, дезинфекция и др., е разумно да се помисли за подкрепа на имунната система предварително, т.е. да се приложат профилактични мерки. Ако това е направено, дори при наличие на заразяване, може да се очаква, че то ще бъде по-леко. Продукт, на който се доверявам, е Допелхерц® актив Имуно за деца – комбинация от витамини, цинк и масло от черен кимион. Има клинични проучвания за благотворния ефект на масло от черен кимион, включително върху устойчивостта на дихателната система и подкрепа на естествените съпротивителни сили на организма.