Александър Андреев, кинезитерапевт: Ставните проблеми и приема на колаген

Д-р Александър Андреев, кинезитерапевт в УМБАЛ "Медика Русе" 

Бихте ли се представили (накратко)?

Александър Андреев, доктор по кинезитерапия. Главен асистент в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Работещ в лечебни заведeния Медика. Активно спортуващ и участващ в маратонски бягания.


Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите – разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Бихте ли ни разкали повече за тях?

Условно можем да разделим пациентите на две групи.

При първата, уврежданията на ставите, и в частност хрущялът и ставните връзки, са поради прекомерно натоварване. В този случай проблемите са най-вече при млади хора, които преобременяват опорно-двигателния апарат – като спортисти, работници и танцьори. Тъканите не могат да понесат натоварването и постепенно се стига до изменения. 

При втората група се наблюдава недостатъчност в храненето на тъканите на ставата. Тогава дори и ежедневните активности са достатъчни за износване и увреждане на хрущяла, сухожилията и връзковия апарат. Тези изменения настъпват постепенно и с годините се задълбочават, а при вродената съединително-тъканна малостойност се оплакват дори хора, които са доста по-млади.

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си (млади спортуващи, средна възраст, с начални ставни увреждания, възрастни пациенти), свързани с грижата за ставите?

Ставите са структури, които в много малка степен са кръвоснабдени. Затова е и нуждата от движение. Основно при натоварване има синтез на вещества, които ги поддържат в добро състояние. За съжаление, храната, която консумираме, не е достатъчно пълноценна, а това налага допълнителен прием на хранителни добавки, които да подсилят структурите на опорно-двигателния апарат. Съчетанието от движение и добавки са оптималния вариант, защото субстанциите, подхранващи ставите, се доставят и абсорбират по-качествено.


Какви продукти за профилактика препоръчвате, (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

Както казах вече, съчетанието на двигателна активност с прием на пълноценна храна е оптимална грижа за опорно-двигателния апарат. Включването в диетата на хранителни добавки с колаген, глюкозамин, хондроитин сулфат, обогатени с минерали и витамини, е важна част от възстановителния процес. От съществено значение е качеството на хранителните добавки, което да осигури реален прием на веществото в организма и да гарантира ефикасно действие.


С какво помага приемът на колаген?

Колагенът е един от най-застъпените белтъци в човешкото тяло. Участва в структурата на кости, стави, ставен хрущял, мускули, кръвоносни съдове, кожа. Неговото количество с времето и под въздействие на различни външни фактори, като претоварване, наднормено тегло, болестни процеси, намалява и съответно тялото започва да страда. Приемът на колаген с хранителни добавки, особено в комбинация с някои витамини и минерали, засилва собственото производство от организма на колаген и води до облекчаване на дискомфорта и сковаността в ставите, подобрява състоянието на съединителната тъкан и издръжливостта на опорно-двигателния апарат.


Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?

На пазара има много хранителни добавки, съдържащи колаген. При избора си пациентът трябва да обърне внимание в какво количество и в какъв вид е колагенът, с какви други съставки е комбиниран, така че да получи оптимален ефект от приема му.

Важно е да има специалист, на който да се довери. Добрата реклама не е предпоставка за качествен продукт. В моята практика много ценя обратната връзка от пациентите, а лично следя специфичните показатели и ставни дисфункции. Именно затова впечатленията ми конкретно от Колаген 11.000 на Doppelherz, обогатен с витамин С, D, мед, селен и прекрасната комбинация от куркума и джинджифил, са отлични.


Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил на Doppelherz са удобни за прием, еднодозови флакони течен хидролизиран колаген във висока доза. Хидролизираният колаген се усвоява по-лесно от организма, а в комбинация с витамин С и D, стимулира ендогенното производство на колаген от клетките на ставния хрущял. Витамин C и селен имат мощно антиоксидантно действие, което има значение за намаляване на възпаленията в ставите. Медта е важен фактор за състоянието на съединителната тъкан, а комбинацията, известна от Аюрведа медицината, на куркума с джинджифил е доказала във времето своето силно противовъзпалително действие и благоприятен ефект върху организма. Смята се, че би могла да подобри кръвообращението, а с това и трофиката (храненето) на ставния хрущял.

През последните години спортувам интензивно, макар и като любител – бягане на средни и дълги маратонски разстояния. Опитвал съм най-различни продукти. По време на подготовката ми за 42 км на Маратона в Пловдив 2021г. използвах Колаген 11.000 с куркума и джинджифил. Финиширах безпроблемно и дори не получих ставни болки, които се наблюдават често след 30 км бягане. Отдавам го основно на високите дози хидролизиран колаген и комбинацията от витамини.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Портфолиото на немската марка Doppelherz е много богато на хранителни добавки за здравето на опорно-двигателния апарат. Doppelherz има над 100 години история в производството на качествени хранителни добавки, по най-съвременните изисквания на добра производствена практика, т. нар. GMP стандарти във фармацевтичното производство.

Не на последно място хранителните добавки на Doppelherz са с оптимално съотношение качество/цена, в удобна форма на прием, обикновено един път на ден, което е лесно за пациента и осигурява неговото съгласие в лечението. Течните форми са с приятен вкус.

С много добри отзиви сред моите пациенти са течният Колаген 11.000 и новата му форма, обогатена с куркума и джинджифил, капсулите Глюкозамин за Стави с витамин С, добавките Магнезий + Калций + витамин DМагнезий с витамини С и Е, Магнезий 500 и Витамин D 400 I.U.