Д-р Денислав Иванов, кардиолог: Магнезий и калий в грижата за сърдечно-съдовата система

Д-р Денислав Иванов, специалист по инвазивна каридология в Университетска болница „Канев“, гр. Русе

Бихте ли се представили накратко?

Д-р Денислав Иванов, специалист по инвазивна каридология в Университетска болница „Канев“, гр. Русе.


Какво препоръчвате на пациентите си за здраво сърце и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания? 

Здравето на сърдечно-съдовата система е свързано с комплекс от профилактични мерки, сред които балансиран хранителен режим, избягване на рисковите фактори и отказ от вредни навици като употреба на алкохол, тютюнопушене, редовна физическа активност, поддържане на оптимално тегло и др. 

Често в практиката си препоръчвам като профилактика и съпътстващо на основната терапия магнезиевите продукти Допелхерц® актив Магнезий 500 ДЕПО и Допелхерц® актив Магнезий 400+Калий 400. Магнезият е широко разпространен минерал в тялото, може да се приема с храната, като хранителна добавка или лекарствен продукт. Той е кофактор на повече от 300 ензимни системи, които регулират разнообразните биохимични реакции в организма, включително синтезът на протеини, мускулната и нервната функция, контролът на глюкозата в кръвта и регулацията на кръвното налягане. Нужен е за енергийните нужди на организма, оксидативната фосфорелация и гликолизата. Спомага структурното изграждане на костите, синтеза на ДНК, РНК и антиоксидантният глутатион.

Магнезият играе важна роля в транспорта на калциеви и калиеви йони през клетъчната мембрана, процес, който е важен за предаването на нервните импулси, за мускулните съкращения и нормалния сърдечен ритъм.

Важно е да знаем, че хронично ниските нива на магнезий, водят до риск от повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза. Магнезият е препоръчителен и за хора, които имат мигрена, тъй като според редица научни данни една от предполагаемите причини за това състояние, е липсата на магнезий в организма.

От своя страна калият е най-широко разпространеният катион в тялото и можем да си го набавим чрез храната като във високи концентрации се намира в бананите, картофите, кайсиите и други. Може да се намери включен в хранителни добавки или лекарства. Есенциален минерал, нужен на всички тъкани на тялото. Главната му роля в организма е да спомага поддържането на нормалните нива на течности в клетките и трансмембранните електромеханични градиенти. Освен това е важен за нормалното състояние на мускулите и нервната система и спомага за поддържане на нормално кръвно налягане.


Как приемът на магнезий и калий подпомага лечението на пациентите ви?

Не са много продуктите на българския пазар, които съчетават магнезий и калий в един състав. От практиката си съм се убедил, че тази комбинация подпомага клетъчния тонус, предаването на нервните импулси, мускулните съкращения, нормалния сърдечен ритъм и оптималната бъбречна функция.

Препоръчителенo е за хора, които приемат диуретици, такива които спортуват активно или професионално, при обезводняване вследствие на повръщане, както и през летните месеци, заради повишеното изпотяване.

Какви продукти препоръчвате на Вашите пациенти?

Препоръчвам продукти богати на магнезий и калий, на пациенти, които се оплакват от сърцебиене, болезнени мускулни крампи, при прекомерен стрес, безсъние и мигрена, както и всякакви прояви на нервно напрежение.

Освен ценните магнезий и калий в продукта на Допелхерц® Магнезий 400 + Калий 400, с който често работя, има добавени витамини от група В, желязо, хром и цинк, които допълват състава като влияят благоприятно на хемопоезата, функциите на имунната система, нервната система, а хромът спомага за нормалната концентрация на глюкозата в кръвта.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Спокойно препоръчвам продуктите на Допелхерц, защото съм убеден в техните качества, които са се доказали в над 100-годишната история на марката. Допадат ми умело комбинираните състави, както и иновативните форми на таблетките например депо таблетките с удължено освобождаване или двуфазните таблетки с бързо и контролиранo освобождаване, което доказва, че се съчетават успешно традициите с модерната фармацевтична технология.