Д-р Диана Углешова, физиотерапевт: Как да съхраним ставната подвижност?

д-р Диана Углешова, физиотерапевт в гр. Хасково, ДКЦ 2

Здравейте, д-р Углешова! Темата на интервюто ни е грижата за ставите. С тях ли са свързани проблемите, които най-често водят хората при Вас?

Не непременно. Ние работим с голямо разнообразие от заболявания, много костни фрактури, но така също и мекотъканни травми – на мускули, сухожилия. Разбира се, не липсват и хора със ставни оплаквания, като най-често те са свързани с артрозна болест, т.е. проявленията на естествения процес на износване на ставите ни.

Коленете ли са най-засегнати в този аспект?

Може да се каже, че коленните и тазобедрените стави показват най-рано признаци на напреднала артроза. Това се обяснява с факта, че те носят голяма част от масата на тялото и са подложени на сериозно натоварване. Дори човек да е претърпял оперативна смяна на ставата, пак се нуждае от адекватна физикална рехабилитация, от която зависи и доколко ще възстанови функционалността си.

Мерките, за които отворихте дума, са доста радикални.  Може ли да се направи нещо, което да помогне да ги избегнем?

Със сигурност има фактори, които могат да съхранят доброто състояние на ставите за по-дълго време, както и рискови фактори, които водят до по-бързо износване. От последните най-значими са травмите на опорно-двигателния апарат, както и възпалителните заболявания. Трябва да се има предвид, че увреждане на даден елемент от опорно-двигателния апарат често може да доведе до засягане на друг, като последствие. Това е така, защото несъзнателно човек започва да променя патологично движенията си, например походката, обикновено с цел да избегне болка. Предполагам, че сте чували как, например, проблеми със стъпалото могат да доведат до болки в гърба – същото е.

И все пак, какво съветвате хората, които търсят Вашата помощ?

На първо място е избягването на рисковите фактори. Наднорменото тегло и тежките физически натоварвания също допринасят за по-бързото износване. Това е част от т. нар. хигиенно-диетичен режим, от който неделима част е и подходящата диета. За да съхраним до по-късна възраст доброто състояние на ставния хрущял, е важно да го пазим от възпаление и да го снабдяваме с необходимите хранителни вещества, нужни за изграждането му – най-вече колаген.

Може ли колагенът да се приема с храната?

Може, разбира се. Проблемът е, че в различните животински продукти той се намира в необработена форма. Колагеновата молекула е твърде голяма и без предварителна подготовка (хидролиза), усвояването е много слабо. Често пъти за пациенти, изложени на по-голям риск, препоръчвам добавяне на колаген към диетата. Предпочитани от мен са течните форми, заради по-доброто усвояване. Важно е продуктите да съдържат висока доза колаген, съчетана с естествени съставки като куркума и джинджифил. Различни клинични проучвания доказват техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.