Д-р Галина Бъчварова, педиатър: Каква е правилната грижа за чревното здраве на децата?

Д-р Галина Бъчварова, педиатър в гр. Бургас, МЦ "Детско здраве" 

Здравейте, бихте ли се представили накратко?

Казвам се Галина Бъчварова. Имам дългогодишен стаж по специалността „Детски болести“ и работя в гр. Бургас, ул. К. Фотинов 41 - МЦ „Детско здраве“ ЕООД и в гр. Несебър в Здравна къща Несебър.

Какво е важно да знаем за грижата за чревната флора и защо тя е от толкова голямо значение при децата?

Микробиомът – това са всички микроорганизми, населяващи червата. Той се превръща в една от интересните теми в научните среди през последните години, тъй като от неговото състояние зависи благосъстоянието на целия организъм.

Формирането на микробиома при децата е постепенен процес. Той започва от момента на раждането, като значение имат редица фактори, включително и начинът на раждане. Чрез кърмата бебето получава бифидобактерии и лактобацили, които подпомагат съзряването на храносмилателната система. Между 2 и 3-годишна възраст можем да кажем, че се формира индивидуалният чревен микробиом на всяко дете. Интересното е, че чревният микробиом е строго индивидуален и различен при всеки човек – дори при близнаците чревната микрофлора не е еднаква.

Като педиатър ежедневно се срещам със ситуации, в които по една или друга причина (антибиотично лечение, небалансирано хранене, инфекции, промяна в климатичните условия и т.н.) се е стигнало до дисбаланс на чревната флора. Това води след себе си редица други заболявания и състояния, които притесняват родителите и са повод да ни търсят за съвет и помощ.

Какви са Вашите съвети към майките, за да имат децата им добро чревно здраве?

За регулиране и поддържане баланса на чревната флора, за превенция на определени заболявания, за подпомагане на имунните сили на организма, аз препоръчвам Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за деца. Продуктът съдържа 2 млрд. тиндализирани млечнокисели и бифидобактерии от щамовете Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium infantis (с доказани чрез клинични проучвания ефекти). Има добавени и три витамина от група B, важни за имунната система и детския организъм. Ще добавя още, че е във форма, предпочитана от децата (желирани мечета с вкус на ягода), с бърз ефект, безопасен профил и майките не се притесняват, относно съхранението на продукта.

С какво продуктите на Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Най-вече с дългогодишната история на компанията, безспорното немско качество и ефективност. Също и това, че продуктите с марката Допелхерц са климатично неутрални, т.е. с грижа към хората и природата. Особено силно впечатление ми направи и другото лице на фирмата, а именно участието в редица благотворителни каузи. Детските им продукти подкрепят една истински значима кауза за „Превенция от изоставяне на бебета и малки деца“ към фондация „За Нашите Деца“. Избирайки продуктите Допелхерц от серията за деца и майки, можем и ние да се чувстваме съпричастни и значими в това добро дело.