Д-р Гергана Попова и д-р Димитър Попов: Правилната грижа за нашите очи

Д-р Гергана Попова, дм, лекар офталмолог и Д-р Димитър Попов, лекар офталмолог в МЦ ВизАрт

Здравейте, д-р Гергана Поповa и д-р Димитър Попов! Бихме искали да поговорим за здравето на очите, в условията на текущата пандемия. Забелязвате ли някаква динамика на проблемите, с които хора идват при вас, има ли отражение?

Здравейте! Макар болестта, причинена от вируса COVID-19, да не засяга директно очите, може да се каже, че и те косвено са потърпевши. Поради промените, които пандемията наложи в живота ни, хора от всякакви възрасти са принудени да прекарват много повече време пред компютърните екрани, отколкото преди. Различни бизнеси се адаптираха да пренесат комуникацията си в мрежата, а това означава повече часове пред компютъра за техните служители.

Какви са Вашите съвети и препоръки в този аспект?

За съжаление, доста хора неглижират здравето на очите си и не спазват адекватна хигиена на работа, дори да са запознати с основните правила. От ключово значение за доброто състояние на очите е да се осигуряват почивки. Независимо дали се взирате в монитор или четете на хартия, на всеки час е добре да отделяте поне по 5 мин, в които да се опитвате да гледате надалеч. По този начин мускулите, които свиват лещата, си почиват и окото запазва способността си да се акомодира по-лесно към фокусиране на близки или далечни обекти.

А самите екрани? Може ли да се каже, че те също имат вредно излъчване?

Разбира се, днешните технологии са далеч по-добри от времената на мониторите с електронно-лъчева тръба. Съществуват различни софтуерни продукти, с които може да се намали излъчването на синя светлина от екрана, за която е известно, че е с най-силно увреждащ ефект за окото. Това обаче, не е приложимо за всички професии, тъй като променя цветовете. Ако сте фотограф или дизайнер, не може да си позволите подобно нещо. Същото важи и за очилата с вграден филтър, който спира синята светлина.

Преди малко споменахте и четене на хартия, то също ли може да бъде вредно за очите?

Да, може, особено, когато се прекалява. Освен продължителното взиране на близко разстояние, друг проблем е по-рядкото мигане. Това се наблюдава и при шофиране, както и всяка друга дейност, която изисква концентрация на зрителния ни анализатор. Можем да опитаме да си наложим волево да мигаме по-често, но това невинаги работи и често се стига до синдром на “сухо око”.

Какви други мерки можем да вземем?

Употребата на капки, съдържащи хипромелоза и хиалуронова киселина, могат да намалят неприятните усещания. Обикновено действат поне на 2 нива – от една страна овлажняват директно, а от друга, възпрепятстват прекомерното изпаряване на слъзния филм и помагат на окото да не се изсушава.  Комбинацията от хиалуронова киселина и хипромелоза се допълва чудесно от благоприятните свойствата на растителните дестилати от лайка, алое вера, черна боровинка и шипка. Лайката има успокояващ и освежаващ ефект, особено при зачервени очи. Алое вера подпомага по-добрата хидратация на очите. Черната боровинка е известна със защитния си ефект спрямо очната лигавица и е чудесен помощник при преуморени очи, а шипката е богат източник на витамини и има освежаващи свойства. Съвременните разработки на иновативни флакони дават възможност за елиминирането на друг дразнещ фактор за чувствителните очи – консервантите.