Д-р Ива Гашарова за ползата от приема на магнезий и калий за сърцето и нервната система

Д-р Ива Гашарова, инвазивен кардиолог в МБАЛ Лозенец София и МБАЛ Св.Георги

 

Д-р Ива Гашарова е инванзивен кардиолог инвазивен кардиолог с над 15-годишен опит в областта на кардиологията и вътрешните болести. Работи в МБАЛ Лозенец София, МБАЛ Св. Георги и Сити Клиник Монтана. Прочетете повече за нейните препоръки относно приема на магнезий и калий.

Калият и магнезият са сред най-важните макроелементи, отговорни за протичането на важни биохимични процеси в организма. И двата елемента допринасят за правилното функциониране на нервната система, а така също и на мускулите, в това число и на сърдечния мускул. Магнезий и калий взаимно влияят на концентрациите си, ето защо е уместно комбинирането им в един продукт. 

Освен, че подпомага поддържането на електролитния баланс, магнезият допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия. Приемът на магнезий може да намали чувството на отпадналост и умора. Калият, от своя страна, допринася за поддържане на нормални стойности на кръвното налягане, което е изключително важен жизнен показател. Високото артериално налягане е сред основните рискови фактори за развитие на редица сърдечно-съдови болести – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и др.

Особено внимание трябва да се обърне на по-възрастните пациенти, тъй като естественият процес на „остаряване“ на съдовата стена води до намаляване на еластичността на артериите и високото кръвно е все по-често срещано с напредване на възрастта. Доказано е, че загубите на магнезий и калий може да се засилят при редица физиологични и патологични състояния. Тъй като тези макроелементи са водоразтворими, при прекомерно отделяне на пот – например при извършване на тежка физическа работа в топло време, както и при увеличено уриноотделяне, рискът от развитие на дефицит става по-голям.

Същото можем да кажем и при наличие на диария или пък повръщане. Някои медикаменти също могат да увеличат отделянето на магнезий и калий от организма, както и някои заболявания, напр. диабет. Дефицитът на тези важни електролити може да се изяви с различни симптоми, обикновено, свързани с нервната система. Това включва мравучкане, болезнени мускулни спазми (крампи), неравномерен пулс, прекомерна умора, раздразнение и др. Макар магнезий и калий да са част от една нормална здравословна диета, ако имаме налице един или повече рискови фактори за тяхното повишено отделяне, респективно – дефицит, добре е да се помисли за допълване на диетата с тези ценни макроелементи.