Д-р Любомир Атанасов, ортопед: Профилактика в грижата за ставите – какво трябва да знаем?

Д-р Любомир Атанасов, ортопед-травматолог в МЦ Д-р Атанасов, гр. София

Здравейте, бихте ли се представили?

Казвам се д-р Любомир Атанасов и съм ортопед-травматолог. Занимавам се както с ортопедични проблеми при деца като плоскостъпие, сколиоза и др., така и с дегенеративни ставни заболявания при възрастни като гонартроза, коксартроза и спондилоартроза. Особено вниманиe в практиката ми заема остеопорозата – разполагаме с най-новия апарат в страната за изследване на костна плътност, което ни помага да я диагностицираме своевременно и да започнем адекватно лечение.

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите разнообразни като оплаквания, които имат. Какви са най-честите съвети, които им давате, свързани с грижата за ставите?

Грижата за ставите трябва да започне с промяна на начина на живот и хранене. Първата стъпка е нормализиране на телесното тегло, тъй като по този начин облекчаваме натоварването на ставите и ги съхраняваме. Важна е ежедневната двигателна дейност, тъй като именно движението спомага за храненето на ставите. Все по-популярни стават напоследък крачкомери, смарт устройства и др., които ни позволяват да мониторираме физическите си натоварвания. Ежедневното изминаване на 10 000 крачки е може би най-достъпният начин да подсигурим не само добър тонус на мускулатурата ни, но също така да подобрим трофиката на ставите, сърдечната дейност, белодробната вентилация и т.н.

С напредване на възрастта настъпват и промени в метаболизма и качеството на ставния хрущял, затова се препоръчва и прием на хондропротектори – добавки, които да забавят дегенерацията (износването) му и по този начин да удължат живота на ставите.

При болкова симптоматика в ставите, която не отминава спонтанно в продължение на няколко дни въпреки осигурения покой, е препоръчително провеждане на консултация с лекар, за да се извърши преглед за определяне на диагнозата и започване на своевременно лечение.

Какви продукти за профилактика препоръчвате, когато не са необходими лекарствени средства или заедно с тях? С какво тези продукти спечелиха доверието Ви?

Правилната грижа и профилактика са в основата на доброто здраве. Огромно значение има балансираната диета, която трябва да снабдява тялото ни с всички витамини минерали и микроелементи. Много често вносът само от хранителни източници не е достатъчен. Причините за това са многобройни и зависят от начина на живот, стрес, индивидуалните особености на пациента и други. Ето защо аз препоръчвам допълнителен прием на хранителни добавки.

Един от продуктите, които използвам в практиката си е Допелхерц® актив Калций 700 + Витамини D + K.

Този продукт е подходящ при жени в менопауза, тъй като при тях заради хормоналните промени, има повишен риск от развитие на остеопороза. Смятам, че продуктът осигурява най-необходимите вещества за нормалната структура и качество на костите. Витамин D по принцип се образува в кожата, в резултат на въздействието на слънчевата светлина, но в есенно-зимния сезон, когато има недостатъчно слънцегреене от една страна и излагане на кожата на слънце от друга,  е налице дефицит на витамин D, поради което се препоръчва допълнителния му прием. Есенно-зимният сезон е подходящ като пример, но предвид начина ни на живот, ежедневна дейност и облеклото, което носим /покрива голяма част от тялото ни и участъците от тялото ни за синтез на витамин  D са много ограничени и недостатъчни/, предполага целогодишен прием на витамин D. Разбира се, удачно е да се проследи и нивото му в организма, и едва тогава да се приема.  Дефицитът на витамин D е в тясна връзка с нарушеното усвояване на калция от организма, но този витамин има и други доказани ползи за имунния отговор на организма ни. Напоследък все повече се акцентира на ролята на витамин К за костното здраве. Тя се осъществява посредством остеокалцина, който е протеин, произвеждан от клетките, които изграждат костно вещество – остеобласти – и е от ключово значение за минерализацията на костите. MGP, от друга страна, е белтък, който може да бъде открит на много места в организма, сред които са хрущялите и артериалната стена. Неговата роля е да потиска ектопичната калцификация, при която се отлага калций в тъканите.

Доверявам се и на Допелхерц® актив Витамин D 1000 I.U.

Ако пациентът се храни разнообразно и балансирано и поема достатъчно количество калций с храната, то през есенно-зимния сезон е достатъчно да приема само витамин D. Практиката ни сочи, че половината от жените в менопауза са с ниски стойности на витамин D. Не трябва да се допуска такъв дефицит, тъй като ролята му въобще не е за подценяване! Покрай Ковид-19 епидемията той влезе като част от препоръките за лечение. Доказано е, че самостоятелният прием на витамин D намалява значително паданията при възрастни хора и от там фрактурите и инвалидизацията. Известно е, че немалка част от фрактурите при възрастни пациенти, които водят да залежаване са с неблагоприятен изход.

Описаните продукти могат да се използват самостоятелно за профилактика при здрави хора, при остеопения /умерено намалено костна плътност/, а също и за лечение на остеопороза като част от комбинирана терапия с лекарства, най-често от групата на бифосфонатите или моноклонални антитела.

В ежедневната ортопедична практика широко се използват и продукти за хондропротекция, тоест за запазване на качеството на ставния хрущял. Сред тях са множество препарати, съдържащи глюкозамин, хондроитин, колаген, и други.

Глюкозаминът е аминозахарид, който се произвежда от хрущялните клетки. Той участва в производство на други химични вещества, които на свой ред, взимат участие в изграждането на ставния хрущял и синовиалната течност.

Хондроитинът представлява сулфатиран глюкозаминогликан.

С напредване на възрастта синтезът в организма на глюкозамин, хондроитин и колаген намалява. От една страна, това води до изтъняване на хрущялите, а от друга, поради нарасналото триене, повърхностите се нарушават, което предизвиква скованост и дискомфорт при движение. С напредване на времето се появяват възпалителни процеси и болка.

Според проучванията адекватните количества глюкозамин и хондроитин в организма спомагат за намаляване на синтеза на ензими и други вещества, които водят до увреда на хрущялите и ставните хондроцити. Позитивният ефект на глюкозамин и хондроитин върху ставите се постига чрез изграждане, но също и потискане на разрушаването на тъканта. Във възрастта над 50-55 г. е уместно започването на профилактика на ставните промени с препарати, съдържащи гореспоменатите съставки. Те са препоръчителни както за монотерапия в ранните стадии на артрозата, така и като част от комбинираното ѝ лечение в по-напреднал стадий. Целта на комплексното лечение на дегенеративните ставни заболявания /гонартроза, коксартроза/ е своевременно противодействие на ставната деструкция, тъй като при достигането до тежкостепенна деформираща артроза - оперативното лечение е без алтернатива!

Как бихте описали марката Допелхерц с три думи?

Традиции, надеждност и достъпност!