Д-р Мария Колева: Как да се грижим за кожата си и каква е ролята на течния колаген?

Д-р Мария Колева – физиотерапевт и собственик на Клиника за физикална терапия и рехабилитация и МЦ – „Физиомед“ в гр. Плевен

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се д-р Мария Колева – физиотерапевт и собственик на Клиника за физикална терапия и рехабилитация и МЦ – „Физиомед“ в гр. Плевен. Ние сме млад и енергичен екип от специалисти, стремящи се да помогнем на нашите пациенти. Разширяваме базата и дейността си в различни насочености. Разполагаме с първия в страната роботизиран High Power Laser, Shockwave терапия, TECAR терапия, Compex Wireless, FMS, комбинирани физиотерапевтични апарати от последно поколение, съхраняващи времето и подобряващи ефекта от процедурите. В областта на козметичната дерматология работим с високотехнологични апарати като EXILIS, радиочестотен лифтинг, FMS за отслабване и др.

Какви пациенти посещават Вашия медицински център?

В клиника „Физиомед“ прилагаме иновативни неинвазивни физиотерапевтични-дермато-козметични процедури насочени към неестетични дефекти и цялостно подмладяване на кожата – както на лицето, така и на тялото. С течение на годините стават много промени, някои от които са очевидни и познати:

Образуват се бръчки на челото, ушите често стават малко по-дълги, защото хрущялът в тях расте. Върхът на носа увисва, тъй като съединителната тъкан, поддържаща носния хрущял, отслабва. Има и структурни пренареждания, които се случват неусетно. Когато сме млади, мазнините по лицето са равномерно разпределени, като изпълват челото, слепоочията, бузите и областите около очите и устата. С възрастта тази мазнина губи обем, натрупва се и се измества надолу, така че чертите, които преди са били кръгли, могат да потънат, а кожата, която е била гладка и стегната, се отпуска и увисва. Междувременно други части на лицето натрупват мазнини, особено долната половина, така че ние сме склонни да ставаме торбести около брадичката, челюстта и шията. 

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си, свързани с грижата за кожата?

Наред с физикалните методи на третираните зони в практиката препоръчваме на пациентите си и продукти, които имат доказан ефект и подпомагат възстановителните или естетични процедури. Такa например при процедури за опорно-двигателния апарат прилагаме Допелхерц® систем Колаген 11 000, продукти, съдържащи важните хранителни вещества за ставния хрущял – глюкозамин и хондроитин като Допелхерц® актив Глюкозамин За Стави + витамин С, магнезиеви препарати. Изключително сме доволни от ефекта, който наблюдаваме от Допелхерц® актив Магнезий 500 при мускулни спазми. При естетични процедури върху кожата, като част от комплексния подход е да допълваме терапията с колагенов продукт приеман перорално. В тази връзка се доверявам на Допелхерц® систем Колаген Beauty.

(copy 1)

Разковничето е в комплексните мерки - защита от слънцето, спорт и подходящи хранителни добавки, нутриенти и интензивна грижа с помощта на физиотерапията.

Защитата на лицето от слънцето е един много добър начин да го запазите младо. Голяма част от уврежданията идват от UVA лъчите, така че трябва да се предпазваме от тях .

Овлажняването на сухата кожа може временно да направи бръчките по-малко забележими. Овлажняващите кремове и гелове за лице съдържат вода, за да ги направят по-малко мазни, а много от тях имат вещества - глицерин, например - които могат да помогнат за свързването на водата с кожата. Кремовете и геловете могат да проникнат в по-голямо количество и дълбочина ако бъдат въведени с ултразвук и последващ масаж.

Дори ако имате страхотни гени и изглеждате много по-млади, отколкото сте, свързаните с възрастта промени във външния вид на лицето, са неизбежни. Тези промени отразяват нашите радости и предизвикателства в живота.

Процедурата за лифтинг на лицето е една от най-популярните козметични процедури, има много алтернативи за промяна на стареещото лице.

Повечето от тези подмладяващи процедури са нехирургични.

Тук идва на помощ физиотерапията, като препоръчваме следните процедури:

 • СПА- терапия за лице и ръце с бутикова козметика.
 • Ултразвукова фонофореза с хиалуронов гел за хидратиране и подмладяване.
 • Радиочестотна терапия за възстановяване на колагена.

EXILIS терапия – най-иновативната процедура в областта на нехирургичното подмладяване.

В духа на цялостната грижа, за да запазите младостта и жизнеността си, кожата се нуждае от ежедневно поддържане, както и от здравословен и пълноценен хранителен режим. Допълнителният прием на колаген е неизменна част от така описаната грижа, разбира се необходимо е да се приемат и витамини и микроелементи, отчитайки многообразните им действия и безспорна значимост.

Каква е ролята на течния колаген в грижата за кожата?

Колагенът е най-важният структурен протеин в човешкото тяло. Представлява 80% от сухата маса на кожата. С напредване на възрастта производството на колаген намалява, което е и една от основните причини за появата на бръчки и отпускането на кожата.

За да бъде добре усвоен, колагенът трябва предварително да бъде разделен на по-малки фрагменти, наречени колагенови пептиди - с точно определена молекулна маса. Този процес на разделяне се нарича хидролиза. Това е начинът от една страна за осигуряване на бързо и ефективно „постъпване“ на тези малки фрагменти в организма, а от друга се оказва, че колагеновите пептиди с молекулна маса около 3 килодалтона (kDa) стимулират производството на колаген от хондроцитите (клетките в ставния хрущял), а тези с около 2 kDa – стимулират фибробластите (кожните клетки) в дермата.

Няколко са причините да се приемат колагенови пептиди с размер 2 kDa за красива кожа, каквито се съдържат в продукта Допелхерц® систем Колаген Beauty.

 • При редовен прием намаляват дълбочината на бръчките и тънките линии по лицето.
 • Стимулират производството на колаген от кожните клетки – отговорни са колагеновите фрагменти и витамин С, който допринася за самостоятелното образуване на колаген в организма.
 •  Повишават еластичността и младежкия вид на кожата – произвежда се нов „собствен“ колаген
 • Забавят естествените процеси, които съпътстват стареенето

Най-същественото е, че тези ефекти са подкрепени и с доказателства, което за мен като лекар е достоверно и аргументирано.

Клинични проучвания доказват, че дневният прием на 2,5 грама колагенови пептиди:

 • намалява първите следи от стареене (клинично изследване Proksch E. at all от 2013 г.)
 • намалява дълбочината на бръчките със 7% след 4 седмици и с 20% след 8 седмици (клинично изследване Proksch E. at all от 2014г.)
 • 60% повече колаген в кожата (клинично изследване Proksch E. at all от 2013 г.)
 • 15% по-еластична кожа след 4 седмици (Proksch E. at all от 2013 г.)
 • 18% повече еластин в кожата

Освен от колаген, кожата ни се нуждае и от други ценни нутриенти като витамин А, витамин С, биотин, микроелементите цинк и мед.

Всичко е във вашите ръце - грижете се за себе си - бъдете здрави, красиви и одухотворени!