Д-р Райнова - 3 съвета за силен имунитет в сезона на вирусите

Д-р Велислава Райнова - общопрактикуващ лекар в гр. Варна

Здравейте! Казвам се Велислава Райнова и съм млад лекар в град Варна. Родена съм в Добрич, а висшето си образование завърших в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Варна. В момента практикувам като общопрактикуващ лекар и развивам собствена практика АПИМП-ГП "Интегра Курата". 

Д-р Райнова, как можем да изградим силна имунна защита през зимата?

В момента сме на прага на "грипния сезон", както е познат есенно-зимният период сред хората. За съжаление, грипът далеч не е единственото заболяване, с което се сблъскваме ежедневно в нашата практика, а и извън нея.

През студените месеци огромен брой болестотворни причинители се разпространяват с голяма честота. Множеството вируси несъмнено причиняват по-голямата част от всички сезонни оплаквания през този период, като честотата им надхвърля няколко пъти тази на другите заболявания. Някои от вирусите причиняват по-леки, други доста по-сериозни оплаквания, намаляват работоспособността и влошават качеството на живот на пациентите, макар и за кратък период. Пречат на контактите със семейството и приятелите ни, защото всички знаем колко е важно чрез изолация да се спре разпространението на болестта и да се предпазят околните.  Това, което аз препоръчвам на моите пациенти, както и на семейството си, е да отдават необходимото внимание на профилактиката и предпазването, спазвайки балансиран и разнообразен хранителен и двигателен режим, както и добре известните противоепидемични мерки, а при първи симптоми - препаратът Допелхерц® систем Авиралекс е удачен избор заради богатия състав.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти в сезона на простудните и вирусни заболявания?

Колко хубаво би било ако всеки обърне малко повече внимание на превенцията и профилактиката. Ние, лекарите, имаме за цел да информираме хората, колко по-важна е профилактиката от лечението. Тя сама по-себе си е съвкупност от действия, които обществото, а и всеки от нас като отделен индивид, предприема за постигане на по-ниска заболеваемост и по-добро качество на живот. Предпазването от сезонните заболявания включва няколко лесни, но изключително важни стъпки: 

На първо място, това, което споменах по-горе: разнообразна диета, избягване на вредни храни и напитки, които макар и вкусни, почти не набавят необходимите нутриенти за организма, които да правят справянето с предизвикателствата по-лесно за него. 

На второ място - движение. СЗО казва, че дори 30 минути спокойно ходене на ден са достатъчни, за да се поддържа добър тонус на мускулатурата, да няма схващания, да се подобрява циркулацията на кръв до тъканите и органите. Клетки на имунната система се намират в кръвта - това дава възможност на организма бързо да открие вредните микроорганизми и да задейства механизми за тяхното елиминиране.

На трето, но не на последно място по важност ще добавя и допълнителен прием на витамини, минерали и микроелементи. Тъй като забързаното ежедневие не винаги ни позволява да спазваме горните две препоръки, аз добавям и третата препоръка - приемането на продукти с доказан ефект върху имунната система, съдържащи например витамин С, D, цинк, растителни екстракти от черен бъз и джинджифил, лактоферин. Именно това са основните съставки на Допелхерц® Авиралекс, като достатъчно количество от тях, нужно на организма за 24 часа се съдържа само в една капсула.

Може ли хората да вземат нещо превантивно, с цел да увеличат естествените съпротивителни сили на организма?

Лактоферинът  е добре познат като основен елемент на коластрата. Майчината кърма е най-добрата храна за новороденото и освен всички хранителни вещества и енергия, чрез нея се набавят и огромен брой различни витамини, минерали, микро и макроелементи, както и имуноглобулини, защитени молекули, произведени от клетките на имунитета, които предпазват бебето. При възрастните лактоферинът се намира в циркулиращите в организма имунни клетки, като негови свойства се проявяват спрямо различни видове патогени. Лактоферинът играе роля и на резерв на желязо, което е изключително важно за правилната работа, а в последствие и възстановяване на имунната система. 

Черният бъз е сред много добре познатите билки в народната медицина. В наши дни черният бъз е предпочитан заради добре известните му полезни свойства, а множество научни данни, потвърждават благоприятното му въздействие при проблеми с горните дихателни пътища. Коренът от джинджифил, който също е в състава на Допелхерц® Авиралекс, е всеизвестен, не само като подправка, но и като чудесно средство за подкрепа на организма при проблеми с гърлото и дихателните пътища.  Нека не забравяме и ползите от познатите ни витамини С, D, A и микроелементът цинк, които безспорно подпомагат нормалната функция на имунната ни система. Приети в максимално кратък срок съвкупността от гореизброените съставки могат подпомогнат по-бързото възстановяване, справянето с отпадналостта и да подобрят общия тонус на организма.

В заключение искам да кажа, че за силна имунна защита аз препоръчвам Допелхерц®  систем Авиралекс, произведен от немска фармацевтична компания с над 125 годишна история и традиции, тъй като съм изградила доверие към продуктите на базата на практиката и личния си опит.