Д-р Томас Христу за силата на лечебните растения в подкрепа на имунната система

Д-р Томас Христу, общопрактикуващ лекар в гр. Пловдив

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се Томас Христу, общопрактикуващ лекар от гр. Пловдив. Заедно с д-р Няголова и д-р Демирева работя в най-голямата GP практика в кв. Изгрев.

Какви съвети давате най-често на пациентите си преди и по време на сезонните респираторни  заболявания?

През есенно-зимния сезон, когато рисковете от възникване и разпространение на различни инфекциозни заболявания са по-големи, на първо място препоръчвам спазване на балансиран хранителен режим, достатъчно време за сън и почивка, както и допълнителен прием на витамини, минерали и микроелементи, за които има медицински доказателства, че подкрепят функциите на имунната система.

Кои според Вас са важните витамини, минерали и микроелементи в подкрепа на имунната система?

Витамините, които допринасят за нормалната функция на имунната система са: витамин С, витамин D, витамин А, витамини от В групата, Омега-3 мастните киселини и микроелементите цинк и селен. Аз лично предпочитам да предписвам комбинирани препарати, тъй като с прием на 1 таблетка дневно, снабдяваме организма с голям брой ценни съставки. Известно е, че водоразтворимите витамини като витамин С и В-витамините не могат да се съхраняват дълго време в организма, затова е важно таблетките да бъдат с удължено освобождаване, тъй като по този начин се осигурява по-пълноценно усвояване на веществата. През последните няколко години все повече се говори за извънскелетните свойства на витамин D и важността му за нормалното функциониране на имунната система. Дефицитът на витамин D в световен мащаб е огромен и в редица проучвания се доказа връзка между ниските нива на витамин D и по-тежкото протичане на инфекция от Ковид-19. Ето защо препоръчвам на пациентите си да приемат регулярно и витамин D.

На кои растителни екстракти в подкрепа на имунната система се доверявате в практиката си и защо?

В ежедневната си практика не забравям да се възползвам от силата на лечебните растения, доказана в хилядолетната история на медицината. За щастие, съвременните фармацевтични технологии дават възможност да се произвеждат иновативни форми, които съчетават полезните свойства на растителни екстракти и сокове с витамини и минерали.

Доверието ми е спечелил сокът от арония, заради доказани в годините полезни качества и антиоксидантното му действие. Аронията е богат източник на редица витамини като витамин С, витамини от В-групата, витамин К, минерали и микроелементи като магнезий, калций, желязо, цинк както и на флавоноиди. Изследвани са и нейните противовирусни и антибактериални ефекти.

Екстрактът от ехинацея, като лечебно растение е използван още от индианските племена.

Изследванията доказват способността на ехинацеята да намалява продължителността на боледуване. Известна е с антиоксидантния си потенциал, а при често боледуващи намалява риска от дихателни инфекции. Затова препоръчвам прием на ехинацея както за профилактика, така и за по-бързо възстановяване при активно заболяване.

Kои са продуктите, които най-често препоръчвате на пациентите си в подкрепа на имунната система?

Продуктите, на които се доверявам са Допелхерц систем Имун + Арония, заради високите дози на витамин С и сок от арония, комбинирани с други ценни съставки, в удобна течна форма, която спомага за по-бързото усвояване. Допелхерц актив Имуноактив + Ехинацея ДЕПО е добре балансирана комбинация от важни антиоксиданти с удължено освобождаване на съставките.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Първият продукт спечелил доверието ми беше Допелхерц актив Витамини А-Я Депо, последваха го Допелхерц актив Магнезий 500, Допелхерц актив Омега 3 + витамин Е, Допелхерц актив Имуноактив + Ехинацея, Допелхерц актив  Цинк + Хистидин + витамин С, Допелхерц систем Имун + Арония. Те ме спечелиха с доказаното немско качество и 100-годишна традиция в грижата за хората. Използвам ги, както в практиката си, така и в грижата за моето семейство.