Деница Василева, кинезитерапевт: Кога е важно да приемаме колаген и какъв трябва да е той?

Деница Василева, кинезитерапевт, преподавател в Русенски Университет "Ангел Кънчев"

Бихте ли се представили (накратко)?

Казвам се Деница Василева, магистър по Кинезитерапия с образователно – научна степен „Доктор“ в областта и дисертационна тема, свързана с кинезитерапията при пациенти след тотално колянно ендопротезиране по повод на гонартроза.

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите - разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си (млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни пациенти), свързани с грижата за ставите?

В моята практика пациентите с болка, оток и затруднение при движение в ставите са ежедневие, независимо от пола и възрастта им. Основната причина за тези оплаквания варира от възпалителни процеси, артрозни изменения на ставните повърхности до травматични увреждания. Правилният диагностично-терапевтичен подход е от изключителна важност – определянето на причината за проблема и последващото лечение хирургично, консервативно и кинезитерапевтично.     

При по–младите ми пациенти, които практикуват различни спортове обичайно оплакванията са в резултат на неправилното дозиране на натоварването и претоварването на опорно-двигателния апарат, неправилната техника на изпълнение на движенията или недоброто загряване в началото на физическото натоварване, което често резултира в травматизъм.

При пациентите ми в по-зряла възраст проблемите са най-често възрастово обусловени – износване на ставните повърхности, увреди на ставния апарат от травматизъм или хронично заболяване, забавеното възстановяване на костната структура. Съветът ми към всички пациенти е: здравословно физическо натоварване, здравословен ежедневен хранителен режим, а също прием на хранителни добавки, които да компенсират липсата или недостига на важни витамини, минерали, ензими и микроелементи, без които се нарушава правилната обмяна на веществата.

Какви продукти за профилактика препоръчвате, (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

При пациенти в млада или зряла възраст, които се оплакват от ставна болка свързана с натоварване на ставите препоръчвам прием на колаген и продукти повлияващи положително неговия синтез. Причината за това е, че с възрастта естественото производство на колаген намалява още в млада и активна възраст. По статистика на различни източници, след 25-годишна възраст производството му намалява с 1.5% на година, след 40-годишна колагенът се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60-годишна възраст повече от половината ни наличен естествен колаген е напълно изчерпан.

С какво помага приемът на колаген?

Липсата на колаген е свързана с редица негативни последици, една от които пряко засяга ставните движения. Освен върху нормалната артрокинематика, колагенът има отношение към всички органи и системи при човека като например - еластичността на кожата, нормалното функциониране на храносмилателния тракт, регулация на телесното тегло. Ето защо от голямо значение е осигуряването на достатъчно количество колаген за нуждите на организма ни.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?

В аптеките се предлагат най-различни препарати под формата на хранителни добавки, съдържащи колаген. За съжаление обаче, в някои от продуктите съдържанието му е крайно недостатъчно, за да обезпечи дневните нужди в различните възрастови групи. Формата, под която се внася в организма също има значение – предварителната хидролиза на колагена улеснява в голяма степен постъпването му в организма.  По тази причина съветвам пациентите си винаги да проверяват съдържанието на хранителните добавки.

Доказан лидер в областта на продуктите, съдържащи колаген и вещества в подкрепа не само на опорно-двигателната система са Допелхерц. Техните продукти - Глюкозамин за стави + витамин С, Колаген 11.000 и новият им продукт Колаген 11.000  Куркума + Джинджифил имат доказан положителен ефект върху ставите.

Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Този продукт се отличава с висока доза хидролизиран колаген, който лесно се усвоява от организма. Необработеният колаген не се усвоява от организма, тъй като молекулата му е много голяма и това възпрепятства директния му прием от клетките. Не на последно място, важна е дозата. Колагенът с куркума и джинджифил има противовъзпалителна и обезболяваща активност дължаща се на добавените куркума и джинджифил, това е от голямо значение за облекчаване на симптоматиката при пациентите. Комбинирането им и с витамин С и витамин D подсилва допълнително ефикасността им, тъй като те стимулират и процеса на производство на собствен колаген и повлияват костния метаболизъм. 

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Продуктите на Допелхерц са най-често приеманите хранителни добавки от моите пациенти, които само след едномесечна употреба на различните продукти започват да забелязват ефект и да съобщават за положителна промяна в състоянието си. Гарантираното немско качество, високата им резултатност при пациентите, лесният прием и достъпността им, прави продуктите на Допелхерц най-предпочитаните от мен и моите пациенти.