Избор на колагенов продукт – важните неща, на които да наблегнем. Мнението на доц. д-р Севдалин Ангелов, ортопед

Доц. д-р  Севдалин Ангелов, д.м. - Началник Клиника Ортопедия и травматология, УМБАЛ Канев, Русе

Бихте ли се представили (накратко)?

Казвам се доц. д-р Севдалин Ангелов, д.м. Началник Клиника по Ортопедия и Травматология, УМБАЛ Канев, Русе.

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите - разнообразни като възраст и проблеми, които имат.
Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си (млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни пациенти), свързани с грижата за ставите?

В ежедневната си работа се сблъсквам с различни проблеми на опорно-двигателния апарат – травматични и дегенеративни. Много често в резултат на клиничен преглед, рентгенографии и други образни изследвания се намират и различни по степен и тежест структурни  изменения. При младите активно спортуващи се наблюдават оплаквания, които са вследствие на претоварването на опорно-двигателния апарат или неправилната техника на практикуване, което често води до различни травми.

При пациентите в зряла и напреднала възраст проблемите най-често се дължат на дегенеративни процеси, свързани с възрастта, хронична увреда и/или травматизъм.

Какви продукти за профилактика препоръчвате, (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

Към основната лекарствена терапия на пациента обикновено се включват и продукти съдържащи колаген, глюкозамин, хондроитин, микроелементи и витамини, за които има данни, че имат положителен ефект върху костно ставния метаболизъм. Ако измененията не са тежки и напреднали, регулярният и продължителен прием на колаген-съдържащитe продукти води до подобрение в състоянието им. С цел да се запази постигнатият резултат, съветвам пациентите да правят периодично курсове с избрания продукт.

С какво помага приемът на колаген?

Колагенът, като основен структурен протеин в тялото е отговорен за нормалното функциониране на съединителната тъкан, кръвоносните съдове, костите, хрущялите и други. С възрастта естествената продукция на колаген намалява и с това се свързват негативните последици върху редица органи и системи. Това е и основната причина да се препоръчва приемът на продукти, които лесно се усвояват и доказано имат действие.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират в при избора на колагенов продукт?

При избор на колагенов продукт е важно да се съблюдават няколко неща:

  • количеството колаген, което се съдържа - за предпочитане са продуктите с по-високо съдържание на колаген, например в един от препоръчваните от мен продукти съдържанието на течен колаген е 11.000 mg
  • дали колагенът е хидролизиран - това е необходимо, за да се осигури пълноценна резорбция, тъй като голямата колагенова молекула трудно би се усвоила в нативния си вид
  • комбинацията с други съставки, защото за синтез на колаген тялото се нуждае и от други съставки - например витамин С или добавени съставки с доказани ефекти

В този ред на мисли Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил е предпочитан препарат.

Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Харесвам го именно, защото отговаря на горепосочените критерии, съдържа висока доза хидролизиран течен колаген, съставки, стимулиращи костно-ставния метаболизъм и собствения синтез на колаген от организма като витамини D и С. А добавените природни съставки - куркума и джинджифил - известни с противовъзпалителните си свойства - подсилват ефектите на продукта, от което често имам нужда в практиката си.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Смятам, че продуктите на Допелхерц се харесват и са достъпни за пациентите. За българския пациент - произведено в  Германия e синоним на доверие и вяра в добрия ефект, което помага за спазването на препоръчаната терапия. В практиката си съм се убедил в качествата на продуктите Допелхерц и заради добрите отзиви, които пациентите ми съобщават.