Как да изградим силна имунна защита през зимата? Съветва д-р Толчева

Д-р Щилянка Толчева, общопрактикуващ лекар в гр. Бургас в Диагностично - консултативен център - І 

Здравейте, бихте ли се представили?

Здравейте! Казвам се  д-р Щилянка Толчева. Следвах медицина в Медицински университет гр. Варна и вече 30 години практикувам като общопрактикуващ лекар в град Бургас.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти в сезона на простудните и вирусни заболявания?

Аз съм силен привърженик на превенцията и профилактиката. 

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и ръста на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, препоръчвам на своите пациенти да започнат прием на витамини, минерали, микроелементи и различни растителни екстракти с ефект върху имунитета. Причината е, че това са субстанции/вещества, които най-често не се набавят достатъчно с храната през този сезон, а и доказано имат положително въздействие върху организма и имунната система.

Могат ли хората да вземат нещо превантивно, с цел да увеличат естествените съпротивителни сили на организма?

Да, разбира се! Аз от години се доверявам на продуктите на Допелхерц® и в сезон с заболеваемост препоръчвам Допелхерц® систем Авиралекс. Специално разработен комплекс от съставки с естествен произход: лактоферин, черен бъз, джинджифил в комбинация с незаменимите витамини D, А, С и минерала цинк за подкрепа на функцията на имунната ни система. Резултатът е, че пациентите запазват добро общо здравословно състояние, по-рядко боледуват и се възстановяват по-лесно и бързо.

Споменахте лактоферин и растителни екстракти, бихте ли споделили свои впечатления от тях?

Лактоферинът или така нареченото „розово злато“ е вид протеин от групата на трансферините, има важна роля в неспецифична вродена защита на организма. Приемът на лактоферин подпомага организма да се справи с широк спектър от увреждащи агенти – вируси, батерии, гъбички и други, също така и да намали симптоматиката и риска от усложнения при настъпило заболяване. Лактоферинът действа по различни механизми в зависимост от природата на патогена. В едни случаи свързва желязото, необходимо за развитието на микроорганизмите и възпрепятства тяхното размножаване, в други случаи може да блокира навлизането на вируси в клетките, като свърза различни рецептори, което го прави почти универсално средство в помощ на имунната система.

Черният бъз е древно народно лечебно растение, а полезните му свойства се потвърждават и от съвременните научни изследвания. Той е богат на антиоксиданти и повишава устойчивостта на организма. Безценен помощник e при проблеми в горните дихателни пътища.

Освен, че е популярен като подправка в кулинарията, джинджифилът, благодарение на богатия си състав, включващ витамини като В1, В2, C, фолиева киселина и минерали – калций, магнезий, цинк, притежава мощни антиоксидантни свойства и е ценно допълнение към комбинацията с цел превенция и по-пълноценно възстановяване.

Отговорното отношение към здравето през есента и зимата включва комплекс от мерки за профилактика на развитие и разпространение на заболяванията – затова за силна имунна защита аз препоръчвам Допелхерц® Авиралекс, произведен от немска фармацевтична компания с над 125 годишна история и традиции.

Авиралекс
Допелхерц систем
Авиралекс
Сигурен щит за имунната система
  • Лактоферин, екстракт от черен бъз и екстракт от джинджифил
  • С цинк и витамини А, С и D
  • Еднокрaтен дневен прием