Каква е правилната терапия при наличие на ставни проблеми? Мнението на д-р Станоева, физиотерапевт

Д-р Румяна Станоева, специалист по Физикална и рехабилитационна медицина в ДКЦ 15, Дианабад и МЦ FiHealth, Студентски град

 

Бихте ли се представили?

Д-р Румяна Станоева, с дългогодишен опит в доболничната помощ като специалист по Физикална и рехабилитационна медицина. Работя в ДКЦ 15, Дианабад и МЦ FiHealth, Студентски град.

Ставните проблеми ежедневие ли са в работата ви? Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си /млади спортуващи, в активна възраст, възрастни/, свързани с грижата за ставите?

В ежедневната ми практика по-голямата част от пациентите ми търсят помощ по повод хронични или новопоявили се ставни проблеми. Разнообразието от съчетание на различни увреждания при различни по възраст и натоварвания пациенти, предполага индивидуален подход към всеки един от тях.

Опитвам се да отделя достатъчно време на всеки, за да успеем заедно да стигнем до изводите кои са причините довели до уврежданията и кой е най-подходящият за конкретния случай път за лечение, така че да има трайни резултати и по-добра грижа за състоянието на опорно-двигателния апарат в бъдеще.

Tова не винаги е лесно, особено когато увреждащите фактори са трудни за отстраняване – като например при определени професии, минали или съпътстващи заболявания, възрастови изменения, любим спорт, продължителни диети и недоимъчно хранене от различен характер, преживени травми и много, много други. Тогава мислим за начини за неутрализиране на провокиращите патологията фактори. Много е важно установяването на разбирателство и сътрудничество с пациента. Той трябва да бъде убеден, че е необходимо да извърви своя път в лечението, както и да се съгласи с моята програма за терапия, която по-скоро се превръща в стратегия, когато се отнася до хронични проблеми. 

И така, след като е уточнена терапията по отношение на двигателен режим, физиотерапия и рехабилитация за определен период от време, обсъждаме въпросите за начина на живот, битовите и професионални натоварвания за времето на лечение, както и след него. Да си призная, най-лесно ми е самото предписване на лечението с физиотерапия и рехабилитация. Там рядко имам съмнения и колебания. Когато обаче нещата опрат до фактори, които не зависят от нашия екип, става по-сложно. Почти всеки пациент задава въпроса за сроковете на лечение и кога ще се излекува. Труден въпрос, отговорът рядко е еднозначен, защото зависи от много фактори. 

Почти никога не е достатъчно просто да се почива и да се провежда физиотерапия. Често пациентите идват след дълго отлагане, с голяма давност на страданието, със съществуващи от години оплаквания. Говорим за нуждата от промени в телесното тегло, в ежедневния двигателен режим и в двигателните навици по време на работа и почивка…почти винаги опираме и до въпроса за храненето и особеностите му при конкретния пациент. Установяват се симптоми на дефицити, които се отразяват на здравето в различни аспекти. Винаги се взимат предвид съпътстващите заболявания на пациента и вече предписаните от други специалисти терапевтични схеми. Има несъвместими взаимодействия и противопоказания, които трябва да се имат предвид. И за да стане общата картина още по-сложна (и интересна), стигаме до личните вкусове и вярвания на пациента, които не винаги са в негов интерес. Стига се до необходимост от прилагане на медикаменти, а в чести случаи и до помощта на хранителни добавки. И наред с лечебния курс по конкретния повод, няма как да отминем профилактиката на бъдещи рецидиви, обостряния на съществуващите и създаване на нови проблеми. 

Какви продукти за профилактика препоръчвате, когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях?

Дотук се опитах да разкажа за комплексния подход, който е задължителен при лечението на всеки пациент. Той включва профилактични средства, често средства за локално приложение с растителен произход или хранителни добавки. В много от случаите пациентите идват претоварени с дългосрочно медикаментозно лечение (нерядко и самолечение). Един добър начин за разтоварване на организма е да препоръчам смяна на до този момент използваните нестероидни противовъзпалителни медикаменти с обогатени с витамини и микроелементи продукти. Те са по-добре поносими и в съчетание с физиотерапията дават добър терапевтичен ефект. Често съветвам пациентите да продължат да приемат добавките за определен срок и правя програма за приема им. 

Знаем, че е важно да приемаме колаген при проблеми с опорно-двигателната система. Бихте ли ни обяснили с какво той ни помага?

Тук мога да припомня, че съществуват многобройни медицински доказателства за ефект от приема на хондропротектори – глюкозамин, хондроитин, колаген и продукти с доказан индиректен ефект върху синтеза на колаген – микроелементи, витамин С. Те са доказани в практиката и няма съмнение, че са ценен помощник в комплексното лечение и облекчаването на хроничните оплаквания. Многобройни медицински изследвани, както и опитът ми доказват, че приемът на колагенов хидролизат води до намаляване на болката и подобряване на състоянието на съединителната тъкан, която не само е основна за организма ни, но и структурира костите и ставите.

Какво харесвате в продукта Допелхерц систем Колаген 11.000 Куркума+Джинджифил?

В годините препоръчвам продуктите на Допелхерц с чиста съвест и дълбока убеденост, че те допринасят за лечението на пациенти, които провеждат физиотерапия и рехабилитация. И всеки път, когато си помисля, че гамата продукти, които имам на разположение покрива идеално нуждите на практиката ми, се появява нов, който е надграден и носи нови възможности и обхваща още по-широк спектър от огромното многообразие от симптоми.

Имам години опит в препоръката на Допелхерц систем Колаген 11.000 с добавени хондроитин сулфат, селен, мед, Вит. С и Вит. Д. Беше ми лесно да приема и проследя ефекта на новия продукт Колаген 11000+джинджифил и куркума, защото имам опит с Колаген 11.000, а добавените растителни източници имат ефект върху възпалението и болката. Теоретично имаше всички предпоставки за това. Добавените куркума и джинджифил имат множество медицински доказателства за повлияване на медиаторите на възпалението и облекчаване на болката. И продуктът оправда очакванията ми.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Важно за мен е продуктите, които изписвам, да са от доказан производител, да имат добър ефект и добра поносимост. Продуктите, които препоръчвам на марката, са базирани на естествени съставки и не съм проследявала негативни странични реакции. Когато препоръчвам продукт на Допелхерц, самите пациенти реагират с доверие. Това е важно за добрия ефект от лечението. 

Има ли други продукти Допелхерц, с които работите/които препоръчвате?

Имам опит и с Допелхерц® актив Глюкозамин За стави + Витамин С. От години в практиката си препоръчвам Допелхерц® актив В-комплекс ДЕПО. Терапевтичният ефект при периферно нервни увреждания и болкови синдроми от различен характер е незаменим. Работя и с Допелхерц® актив Магнезий 400 + В витамини. Лично съм убедена в ефекта и на Допелхерц® актив За коса и нокти. 

Както вече споменах, всеки пациент има различни нужди и когато има подходящи показания, не се колебая да избера продуктите с доказани качества. При нужда използвам и други продукти от богатата палитра на Допелхерц. Никога досега не съм била подведена в очакванията си за високо качество, добра поносимост и ефект. 

Как бихте описали бранда Допелхерц с три думи?

Мисля, че вече отговорих на този въпрос :). Качество, надеждност, ефективност.