Какво е необходимо да знаем за нормалното протичане на бременността? Съветва д-р Динко Мандов, акушер-гинеколог

Д-р Динко Мандов акушер-гинеколог в СБАЛАГ Торакс гр. Пловдив

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се Динко Мандов. Лекар със специалност акушерство и гинекология и 35-годишен стаж. От 10 години работя в СБАЛАГ Торакс гр. Пловдив. Имам и самостоятелна АГ практика.


Какви са Вашите общи съвети към пациентите Ви за протичането на една нормална бременност?

Днес за бременността е необходимо да се мисли значително време преди тя да е факт. Вредните навици, начинът на живот, най-общо грижата за здравето, са определящи за възможността, хода и изхода на една бременност. Когато една дама има за цел забременяване, то е необходимо да се проведе консултация с АГ специалист.

С настъпване на бременност целта на пренаталните грижи е да се осигури раждането на здраво бебе, без увреждане здравето на майката. Да се спазват общи съвети за здравословно хранене и запазена физическа активност без претоварване. С приема на определени витаминно-минералните продукти, бременните и кърмачките покриват своите повишени нужди.

Бременните не рядко страдат от проблеми свързани с уринарния тракт и стомаха. Какви са Вашите съвети за облекчаването им?

Бременността е нормален процес, при който майчиният организъм е подложен на значителни промени във функционирането си поради развиващият се в нея плод. Появата на определени неприятни усещания е свързана с тези промени. По време на бременност, зачестяват  оплакванията от дискомфорт и инфекции на пикочните пътища. Симптомите бързо се повлияват от Допелхерц актив За уринарен тракт. Препаратът съдържа естествен екстракт от червена боровинка и тиквено семе и няма нежелани действия върху плода или майката.

Друго често оплакване по време на бременност е характерно парене зад гръдната кост, връщане на стомашно съдържимо в хранопровода и дискомфорт свързан с тези усещания. Причините отново се крият в самата бременност и промените, които предизвиква. Промените в хормоналния статус водят до релаксиране на мускулите включително на долния езофагеален сфинктер, а това позволява връщане на стомашно съдържимо към хранопровода. Симптомите се засилват в последния триместър на бременността, заради увеличеното налягане в коремната кухина. Приемът на Допелхерц актив Гел против стомашни киселини и рефлукс води до бързо облекчение на тoзи дискомфорт. Приема се след хранене и се понася добре, тъй като няма негативни ефекти върху майката и плода.


Друг важен въпрос за дамите е свързан с тяхната „златна възраст“. Какви са Вашите препоръки и какво е важно да знаем за менопаузата? Как жените лесно да преминават през нея?

Климактериум е преходът от полова зрялост на жената към сениума т.е. старостта. Периодът на функционална пренастройка към климакса е свързан с менструални отклонения и изразени вегетативни оплаквания. Това е продължителен период от 10-12 години. Третирането на вегетативните, психичните, а така също и на соматичните оплаквания и промени, с определени витамини чувствително подобрява състоянието на жените. Това са продуктите: Допелхерц актив Актив Мено с природни фитоестрогени, Допелхерц актив За коса и нокти, Допелхерц актив Коензим Q10 + В-витамини, както и Допелхерц актив Калций 700 + D3 за профилактика на остеопорозата. 

Какви са отзивите от Вашите пациенти за Допелхерц Актив Мено + Хиалуронова киселина?

Предпочитан препарат за жените в менопауза на базата на растителни екстракти, без хормони. С прием на 1 таблетка дневно повлиява горещите вълни, забавя загубата на минерални съставки от костите. Поддържа нормалната функция на нервната система, намалява безсънието. Добавената хиалуронова киселина помага за хидратиране на кожата и поддържане на нейния тургор и свеж вид.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Препарати от немска компания с многогодишна история, които са синоним на високо качество. Достъпни и ефективни, те допринасят за добро здраве и благосъстояние във всяка възраст.