Кои са важните витамини и растителни екстракти за силен имунитет? Мнението на д-р Петър Дженев

Д-р Петър Дженев - общопрактикуращ лекар в гр. Стара Загора

Бихте ли се представили накратко?

Доктор Петър Дженев, общопрактивуващ лекар от гр. Стара Загора. Заедно с брат си д-р Теодор Дженев работя в най-голямата GP практика в града. Имам специалност по вътрешни болести и обща медицина и практикувам от 1996 г.

Какви съвети давате най-често на пациентите си преди и по време на сезонните вирусни заболявания?

Преди всичко трябва да се обръща внимание на добрата физическа активност, балансираното хранене и отделянето на достатъчно време за сън и почивка. Това са предпоставките за поддържане на силна имунна система, която би се преборила с всички вируси и бактерии, които могат да заразят нашето тяло.

Трябва да се спазват добрата хигиена – редовното миене на ръцете, избягването на контакт с болни и заразоносители. Избягване на продължително излагане на студ.

Кои според Вас са важните витамини, минерали и микроелементи в подкрепа на имунната система?

Най-важните витамини и микроелементи в подкрепа на имунитета са витамин A, C, D, B6, B12 и микроелементите цинк и селен. Те допринасят за нормалното функциониране на имунната система. В периодите с повишен риск от разпространение на инфекции на горните дихателни пътища често съветвам пациентите си да използват за профилактика и като допълнение към съпътстващата терапия в случай на заболяване, комбинирани продукти, които ги съдържат.

На кои растителни екстракти в подкрепа на имунната система се доверявате в практиката си и защо?

В народна медицина билките са често използвано средство за укрепване на организма по време на боледуване или за превенция. Освен добре познатите с полезното си действие при простудни заболявания чайове от мащерка и липа, в медицинската литература, като едни от най-добрите стимулатори на имунната система, са посочени ехинацеята и плодовете от арония. И двете ценни растения са пренесени в Европа от Северна Америка, където традиционно са били използвани от местното население.

Eхинацеята има силни антиоксидантни свойства и е средство, което често препоръчвам за повишаване на съпротивителните сили на организма.

Плодовете на аронията са известни с високите нива на флавоноиди, най-вече антоцианини и проантоцианидини. Продуктите, съдържащи сок от арония, имат голям антиоксидантен и здравословен потенциал, тъй като намаляват появата на свободни радикали в организма.

Когато клетките ни са подложени на вредното въздействие на фактори от околната среда, включително и по-време на заболяване, те произвеждат повече свободни радикали и това е т.нар. оксидативен стрес. За да се възстанови балансът, тялото ни се нуждае от повече антиоксиданти, ето защо при подобни състояния сокът от арония е изключително полезен като допълнителна защита.

Kои са продуктите, които най-често препоръчвате на пациентите си в подкрепа на имунната система?

Продуктите, на които се доверявам са Допелхерц® систем Имун + Арония, заради високите дози на витамин С и сок от арония, комбинирани с други ценни съставки, в удобна течна форма, която спомага за по-бързото усвояване. Допелхерц® актив Имуноактив + Ехинацея ДЕПО и Допелхерц® актив Имуноактив, които са добре балансирани комбинации от важни антиоксиданти с удължено освобождаване на съставките. Това е особено ценно за водоразтворимите витамини, тъй като осигурява по-пълноценно усвояване на съставките от организма.

Допелхерц® актив Лакто-Про Пробиотик препоръчвам по време и след антибиотична терапия, за да минимализирам рисковете за възникване на антибиотик-асоциирана диария и други стомашно-чревни оплаквания.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

За мен, като лекар, на първо място е важно пациентите да получат професионална грижа и профилактика, както и решение на техните проблеми. Смятам, че продуктите Допелхерц съчетават в себе си немска прецизност, качествени съставки и иновативни форми на приемлива за пациентите цена. Освен това, марката Допелхерц има 100-годишна история, факт, с който малко компании могат да се похвалят.