Лактоферин, черен бъз и джинджифил в подкрепа на имунната система - д-р Явор Шенкинов

Д-р Явор Шенкинов - общопрактикуващ лекар към АГППМП "Алма Медика" ООД в МЦ "Медикал Лайф", гр. Варна

Здравейте, бихте ли се представили?

Здравейте! Аз съм д-р Явор Шенкинов. Роден съм в Силистра, завърших профилирана паралелка по биология и химия, с интензивно изучаване на английски език в ПМГ "Св. св. Кл. Охридски". Следвах медицина в Медицински университет – Варна, а вече малко над 3 години практикувам като общопрактикуващ лекар към АГППМП "Алма Медика" ООД в МЦ "Медикал Лайф" отново в град Варна.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти, когато говорим за профилактика?

Когато говорим за профилактика, много важно е да разберем нейната значимост!

Профилактиката е съвкупност от действия, които обществото предприема за постигане на по-добро качество на живот. България като модерна държава, трябва да се стреми към предотвратяване на възникването на заболяване, а не както е в момента, ние лекарите да лекуваме последиците от вече възникнало такова, което често води до влошаване качеството на живот. Профилактиката днес струва по-малко от лечението утре!

Какво бих препоръчал – посещавайте Вашия семеен лекар веднъж годишно с чисто профилактична цел, a за тези с настинка или неразположение при контакт с болни от респираторни заболявания, препаратът Допелхерц® систем Авиралекс е един чудесен избор. Той е удачен след преболедуване с цел възстановяване на хомеостазата в организма.

На какво трябва да наблегнем, ако искаме да увеличим естествените съпротивителни сили на организма?

Най-честите причини за посещение на кабинетите на общопрактикуващите лекари са инфекциите на горните дихателни пътища. Голяма част от тях са вирусни, които в последствие могат да се усложнят и с бактериални причинители. Важно е да се разграничават вирусните от бактериалните инфекции, поради различния подход в лечението им. По-голямата част от инфекциите са вирусни и не изискват прилагане на антибиотици, което отново в нашата страна е опорочено. Една вирусна инфекция може да протече до 5-6 дни с висока температура, без това да означава вторична бактериална инфекция, налагаща прием на антибиотик. В такъв момент на дисбаланс, нашата имунна система се нуждае от три неща:

  • На първо място (и това не трябва да го забравяме) са течности, защото ние като организми сме 70% вода, тя е във всяка наша клетка, а една висока температура води до загуба на достатъчно количество от нея, за да задълбочи този дисбаланс.
  • Второ относно температурата това винаги ми е било интересна тематика, българите като цяло възприемат температурата като враг и всячески се мъчат да я свалят. Точно обратното, тя е наш приятел, тя е естествена защитна реакция на организма, която цели унищожаване на същите тези вируси и бактерии, защото те не виреят (най-просто казано) на висока температура. Разбира се, балансът е деликатен до 38 °С най-добре е да не предприемаме нищо, освен споменатите течности, а вече при по-висока температура е желателно да приемем антипиретик, защото за жалост температура над 39,5-40 °С вече става опасна и за самите нас.
  • И на последно място, но не по важност, в такива моменти на борба, никога не е излишно малко помощ, колкото да ни даде този отскок, от който имаме нужда, когато се чувстваме отпаднали. Тук идва мястото на продукти с доказан ефект върху имунната система - лактоферин, витамин С, D, растителни екстракти, цинк, какъвто е Допелхерц Авиралекс. Използвани правилно, те фино връщат този така желан баланс в нашата имунна система и я подпомагат в справянето и с инфекциозните причинители.

 

Какво е Вашето мнение за съставката лактоферин, как тя ни помага?

Лактоферинът е основен елемент на вродения имунитет при бозайници. Да не забравяме, че се съдържа в коластрата и това е един от начините новородените да получат защита. Съдържа се също и в циркулиращи клетки в организма ни, които се борят с попаднали в него инфекциозни причинители. Ефективността на лактоферина е доказана срещу множество бактерии, вируси, в това число – херпес симплекс вирус, вирусът на хепатит С, ротавируси, аденовируси, цитомегаловирус, както и при някои паразити. Срещу всички тези различни по природа патогени, лактоферинът има специфичен начин за противодействие. Един от основните му механизми се дължи на способността му да свърза желязото в организма, което е необходимо на повечето бактерии за живот. С вирусите се справя като блокира рецепторите по клетките, с които те се свързват или директно се свързва с тях. Именно лактоферинът е сред основните съставки в препарата Допелхерц Авиралекс.

Какво мислите за приема на растителни екстракти като черен бъз и джинджифил?

Черен бъз, онази билка, която с право е наречена чудото на българската народна медицина. От растението са били използвани почти всички части. При инфекции и главоболие са използвани плодовете на дървото. А при отоци, за стимулиране на отделителната система и за обезболяване – цветовете и листата на растението. Кората на дървото пък е намирала приложение като лаксатив или за предизвикване на повръщане. Основно в днешно време черният бъз се използва поради имуностимулиращите и антиоксидантните му свойства. Той осигурява защита срещу вируси и бактерии, тонизира и увеличава енергията. Джинджифилът от своя страна е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове и за лечението на много здравословни проблеми. Доказано повлиява зачервено гърло и успокоява кашлица, дължаща се на бронхит и по-леки възпаления на дихателните пътища. Има сведения, че приемът на джинджифил може да облекчи симптомите при астма. Благодарение на естественото си отхрачващо действие, той може да увеличи капацитета на дихателните пътища, което от своя страна подобрява дишането. Подпомага отпушването на синусите, което го прави отлично лекарство за хора, страдащи от синузит. Използва се както за терапия, така и за превенция при сезонни вируси и настинки.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Може би най-трудният въпрос като за финал ще бъда лаконичен: с чувство. Както е казал Джордж Макдоналд - „Да ти имат доверие е по-голям комплимент, отколкото да бъдеш обичан."