Маслото от черен кимион и грижата за детското здраве – съветва д-р Гергана Димитрова, педиатър

Д-р Гергана Димитрова, специалист Обща медицина, педиатър в гр. Русе

Бихте ли се представили?

Д-р Гергана Димитрова, специалист Обща медицина, педиатър в гр. Русе. Работя в амбулатория за първична извънболнична Медицинска помощ “Д-р Гергана Димитрова”.

Най-честият въпрос към детския лекар е как да придобием по-добър имунитет или как да стимулираме нашия имунитет. Какви насоки давате Вие на пациентите си?

Процесът на израстване на детския организъм е сложен, многообразен и доста динамичен.

Процесите, които протичат в него са интензивни и свързани с количествени и качествени промени във всички органи и системи. Необходимо е да се осигури на подрастващия организъм пълноценно и разнообразно хранене, умерени физически и умствени натоварвания и активна почивка в свободното време. Препоръката за прием на определени витамини, минерали, пробиотици и други продукти се основава на знанието за тяхното подпомагащо действие в защитата или израстването на детския организъм. Тези ефекти не са свързани с директно стимулиране на имунитета – това се прави с определени лекарствени продукти при определени състояния и за радост не е честа практика. Нашето ежедневие изисква повишаване и подкрепа на защитните сили с продукти с доказано действие.

На кои продукти се доверявате в изпълнението на тази задача?

Един от тях е Допелхерц актив Витамини А-Я за деца. Той е с богат състав от 12 витамина, 4 минерала Fe, Zn, Mn, I (йод) и лизин. Всички те допълват храненето на децата в условия на усилен растеж, стрес, умора. Има много приятен вкус и е на изгодна цена. Количеството на дневния прием по 2,5 ml или по 5 ml в зависимост от възрастта не натоварва. Може да се ползва от цялото семейство (разбира се в по-голяма дозировка). Препоръчвам употребата му не само при боледуване, но и профилактично.

Друг продукт, подпомагащ здравето на децата ни е Допелхерц Пробиотик Желирани мечета за деца. Отново вкусно, забавно (с форма на мече) и подкрепящо средство за функционирането на стомашно-чревния тракт. Съдържа тиндализирани бифидобактерии и лактобацили и благодарение на предварителната обработка на полезните бактерии по-бързо се проявява благоприятният им ефект. Имунитетът ни зависи от здравето на храносмилателната система и в частност на червата, защото там е първата среща с чуждите антигени и се активира първата защита.

Комбиниран продукт, подобряващ имунитета и подходящ за малката възраст е Допелхерц Имуно за деца – обогатен с ценното масло от черен кимион. От древни времена това масло се използва като стимулант и антиоксидант. Съдържа още витамини - A, C, D, E, микроелемента цинк, а маслото от черен кимион е източник и на полиненаситени мастни киселини. В продукта на Допелхерц маслото от черен кимион е в голяма концентрация и е вложено в малки, лесни за преглъщане капсули. Подпомага растежа, здравето на костите, зъбите, кожата, доброто зрение. Има данни за благотворното действие на маслото от черен кимион при атопични състояния. Допелхерц актив Имуно за деца оказва също положително влияние върху имунитета. Подходящ е за деца от 4 годишна възраст, но също и за по-големи.

Тези три продукта могат да се комбинират и да се приемат през цялата година. Разбира се, не забравяйте, че всички ние се нуждаем от свежи плодове и зеленчуци, пълноценен и спокоен сън, спорт и разходки на чист въздух.

Бих искала да завърша и с нещо допълнително към тези продукти, което носи прекрасна добавена стойност. Трите детски продукта на Допелхерц, както и Допелхерц Актив Мама са част от партньорство заедно с фондация „За Нашите Деца“ и по-конкретно за каузата „Превенция на изоставяне на бебета и малки деца“. Това означава, че избирайки тях, освен, че се грижим за здравето на нашите деца, подкрепяме и тази благородна кауза.