Няколко лесни съвета за справяне със сенната хрема

Магистър-фармацевт Екатерина Маринова

Алергичният ринит, познат още като сенна хрема, е отговор на организма към специфични външни дразнители, наречени алергени. Най-честите „дразнители“  са полените – фини прахообразни частици, които се отделят във въздуха от дървета, треви и плевели. Те достигат до носната лигавица с вдишания въздух и предизвикват най-честите симптоми на сенна хрема, а именно:

  • Кихане
  • Течащ нос
  • Сърбящи и сълзящи очи
  • Запушен нос

Въпреки че алергените могат да бъдат трудни за избягване и изглежда, че са навсякъде, има неща, които може да направите, за да намалите до минимум контакта с тях.  Ето няколко прости съвета как да се справите със сенната хрема:

1. Осигурете си по-чист от полени въздух

Колкото по-малко е количеството полени във въздуха, толкова по-малко раздразнена ще бъде и носната лигавица. За да си осигурите „по-чист“ въздух докато шофирате, например, не отваряйте прозорците на автомобила и включете климатика на режим „рециркулация“.  Уверете се, че въздушният филтър на автомобила е подменен скоро, тъй като в него могат да се натрупват полени.

У дома дръжте прозорците си затворени през деня и проветрявайте в часовете, в които поленовите частици във въздуха са малко. Ако използвате климатик, подменяйте често филтрите.

2. „Измийте“ алергените

Алергени като тези от полените могат да полепнат по тялото, дрехите и косата ви. За да намалите излагането си на тях, създайте навик да се събувате, преобличате и измивате ръцете си, когато влизате в затворено помещение. Вземането на душ вечер преди лягане може да помогне да се уверите, че алергените, полепнали по косата и кожата ви, няма да се сгушат с вас в леглото. Избягвайте да съхранявате дрехите, които сте носили навън, в спалнята си, защото по тях могат да са полепнали полени.

За да намалите натрупването на алергени в спалното бельо, ежеседмично го перете в гореща вода. Не забравяйте да следвате указанията на производителя за безопасното му почистване.

При почистване на дома препоръчваме да избягвате прахосмукачки (освен ако те нямат специален филтър) – по-добре е да използвате влажна кърпа или моп. Докато почиствате може да носите маска против прах и ръкавици, за да намалите излагането на алергени.

3. Следете прогнозата за времето

Когато е топло, влажно и ветровито, броят на полените във въздуха е по-висок. Валежите понижават концентрацията на полени във въздуха и затова е препоръчително разходките на свеж въздух да правите след обилни валежи.

4. Правете чести промивки на носната лигавица

Честото промиване на носа с физиологичен разтвор премахва алергените, които са се закрепили за носната лигавица. По този начин намаляват и симптомите на сенна хрема.

В аптечната мрежа можете да откриете продукт от портфолиото на Допелхерц, който е специално създаден за нежно почистване и естествена хидратация на носната лигавица. Това е Допелхерц® актив Морска вода Спрей за нос Подходящ при ринит. Той се състои от изотоничен разтвор на морска сол и етерични масла от мента и евкалипт.  Морската вода нежно почиства и овлажнява лигавицата, а етеричните масла подпомагат свободното дишане и осигуряват приятно усещане за свежест след приложение.